Am avut ocazia să testez iar un router, Tenda F303 Wireless N300, un model ieftin de la Tenda. Este adevărat, chinezii fac dispozitive din ce în ce mai bune și mai ieftine, iar atunci când aveți nevoie de un router wireless ieftin, găsiți o mulțime de oferte. Totuși, puține produse sunt ușor de configurat și stabile ca acesta.
Pro și contra Tenda F303
Atuurile acestui produs:
– prețul foarte bun;
– viteze de pînă la 300Mbps;
– configurare ușoară, step by step;
– poate fi folosit ca repeater;
Rămâne de discutat:
– deja Wireless N este depășit, iar lărgimile de bandă reduse;
– au produse mai performante la prețuri apropiate;
Experiența cu Tenda F303
Este un produs buget, strict pentru momentele de criză când ai nevoie rapid de un router wireless ieftin și să nu stai pe gânduri 100 de ani ce model să cumperi. La 70 de lei este un produs excelent, care își va face treaba mult și bine și nu o să ai mari probleme cu el. Este un router Wireless 802.11N, adică un standard din 2009, care inițial permitea transfer de 150Mbps, dar folosind două sau patru canale poate ajunge la 300 sau chiar 600Mbps. Viteza teoretică este atinsă pe conexiunea cu fir, eu am testat acum pe wireless, dar rezultatul a fost destul de bun, 100Mbps download și upload pe wireless reprezintă un rezultat foarte bun. Ceea ce înseamnă că pe fir ar fi ieșit sigur un rezultat apropiat de viteza maximă.
Am fost surprins de faptul că este chiar ușor de instalat, sloganul lor este „1,2,3 install”. Practic am introdus cablul, am conectat routerul la priză și a pornit instant. A apărut rețeaua standard Tenda-xxx niște cifre, iar după conectarea la rețea poți accesa meniul de administrare. Pentru acest model de router adresa de acces este 192.168.0.1, iar parola ca întotdeauna era admin/admin. Ai apoi o interfață web standard în care poți seta tipul de conexiune – dacă e fibră optică (PPoE), dacă este ADLS sau cablu clasic. Pentru RCS RDS trebuie introdus cablul WAN, în portul specificat (foto sus), iar în meniul de administrare să introduci username și parola furnizată de operator. Dacă nu aveți parola pe hârtia de la Digi, puteți accesa site-ul lor digicare.rcs-rds.ro și acolo găsiți username, la Administrare Servicii, Digi Net Fiberlink, puteți accesa meniul Schimbare Parolă. Eu cam de fiecare dată când accesez un router nou am uitat parola și o schimb iar.
Routerul Tenda F303 are trei porturi LAN, dar țineți cont că se va împărți conexiunea și nu veți avea aceeași viteză pe mai multe dispozitive. Partea de wireless merge pe 2.4Ghz.
Funcția de extender a fost adăugată printr-un update de firmware. Dacă aveți un astfel de model și nu are funcția repeater, trebuie să faceți actualizarea de pe site-ul Tenda.
Salut. Ce program folosesti sa testezi viteaza maxima ce suporta un rputer prin conexiune wireless. Mersi
 
Salut,
În general folosesc Speedtest.net și Netograf.ro.
Mai sunt și alte teste, dar nu le folosesc de fiecare dată.
 
Hi hi eu il am de un an de zile si merge brici. L-am luat ca aveau o promotie cu reducere de 30%.
Am fost surprins cat de usor a fost de instalat si cat de bine merge.
Partea tare este ca pot sa stau in parc in fata blocului si sa am semnal in casa.
 
Mersi pentru comentariu. Sunt pe Facebook vreo doi care zic ca merge prost, dar mă bucur că impresia mea a fost corectă 🙂