Samsung Galaxy Note 9 se lansează oficial joi, pe 9 august, pe la ora 18-00 dupămasă. O să revin joi cu un articol separat în care urmărim live lansarea. Deocamdată am adunat aici tot ce știm despre Note 9, un telefon foarte bine realizat și puternic, dar care în clipa asta pare că nu aduce mari surprize. Adică un S9+ ceva mai rafinat.

samsung galaxy note 9

Lansarea oficială Samsung Galaxy Note 9 va putea fi urmărită online pe acest site special realizat de sud-coreeni. O să vedem dacă se confirmă toate zvonurile și dacă Samsung a păstrat vreo surpriză pentru acest model. În ultima vreme sud-coreenii au uitat că trebuie să aducă și ceva în plus față de zvonuri, iar produsele sunt anunțate pe surse, iar apoi lansările doar confirmă ceea ce se știa. La dotările anunțate, Note 9 nu aduce nimic concret în plus față de S9+. Bine, are celebrul S-Pen, o versiune actualizată acum, dar cum nu am utilizat niciodată concret această funcție, nu mi se pare ceva interesant.

Eu am să văd Note 9 probabil abia la IFA Berlin, sunt acolo de pe 29 august, deci mai durează. E posibil să fie un eveniment local de prezentare, dar nu știu dacă o să pot ajunge atunci, vedem. Dar hai să recapitulăm ce știm despre Note 9 acum.

Samsung Galaxy Note 9 – detalii tehnice

Display: 6.4 inch, Super AMOLED, 2960×1440 pixeli, format 18.5:9
Procesor: Exynos 9810 Octa (în SUA cu Snapdragon 845)
RAM: 6 GB
GPU: Mali-G72 MP18 (în SUA cu Adreno 630)
Stocare: 128/256/512 GB
Card: microSD folosind al doilea SIM
Camere foto: 2x 12 megapixeli, doar poziția diferă față de S9+
Cameră selfie: 8 megapixeli fără îmbunătățiri
Baterie: 4.000 mAh (deocamdată doar un zvon)
OS: Android 8.1
UI: Samsung Experience 9.5
Preț: 990 de euro

Pe scurt, ar fi de notat o baterie mai mare și S-Pen, în rest același lucru ca la lansarea din primăvară. În mod tradițional, Note avea un ecran mai mare și dotări hardware mai bune decât Galaxy S, la un preț doar un pic mai mare. Doar că în timp producătorii de procesoare (adică Samsung + restul lumii pentru că Qualcomm produce la Samsung) au cam încetinit ritmul. Nu mai avem actualizări de două ori pe an, ci doar o dată, iar actualizarea nu mai aduce mari noutăți, doar mici optimizări. Nici pe partea de software nu sunt noutăți mari. Cu alte cuvinte tot S-Pen rămâne diferența dintre Galaxy S9+ și Note 9.

Câteva gânduri privind Note 9

În opinia mea, Samsung a greșit strategic apropiind detaliile și funcțiile celor două serii de top. Ar fi trebuit să mențină Note ca fiind mai mare, puternic și performant, iar Galaxy S să fie mai stilat, mai subțirel, dar destul de puternic pentru a fi atractiv. Acum, S9 a avut rezultate modeste în vânzări, care s-au reflectat în rezultate sub așteptări pentru companie. Note 9 fără ceva spectaculos oferit suplimentar, nu va avea cifre mai bune. Ok, fanii liniei Note vor trece la el, desigur. Eu cred că rămân pe S9+. Totuși, încă mai sper la o surpriză.

Designul este și el același, stilul Note diferă de S doar prin faptul că sunt mai pătrățoase colțurile, iar camera foto este poziționată altfel pe spate. Senzorul de amprentă este acum poziționat sub camere, pe mijlocul terminalului, să ajungi cu degetul mai bine acolo. Nu are moț pe ecran și este foarte bine că nu au urmat trendul lansat de Apple. Camera este similară cu cea de la S9+, deși lentilele sunt poziționate altfel, este posibil ca software sau cu ajutorul Inteligenței Artificiale să facă poze mai bune.

Procesorul este Exynos 9810 octa-core, același de la S9+. Din punctul meu de vedere ar fi mers o optimizare a frecvențelor, mai multă putere și așa mai departe. Dar nu cred că este cazul anul acesta. Tot 6 GB de RAM, în timp ce chinezii trec de mult la 8GB, dar asta este altă decizie a celor de la Samsung. E drept că și la RAM este fix ca la megapixelii de la foto, adică nu te ajută așa tare cu cât ai volum mai mare. Peste 4GB sunt cam toate ok, dar diferă tehnologia de fabricație și unele memorii sunt mai rapide.

La stocare sunt diverse discuții, am auzit și eu că va avea 128GB în versiune standard, dar nu cred. Deocamdată 64GB rămâne standard, iar restul variantelor sunt mai scumpe. Sau așa cred eu. Alții spun că va avea 256GB ca variantă, dar XDA menționează doar 512GB ca variantă premium. Sincer, nu știu ce să cred aici. Ori va avea 4 variante diferite, ceea ce nu cred, ori două, cea standard și cea premium. Aflăm joi.

Probabil la S-Pen vom vedea multe noutăți și aplicații, cu funcții noi și gesturi noi, vedem. Se zvonește că bateria va fi de 4.000 mAh, dar Samsung a avut probleme când a crescut capacitatea bateriei, iar anul trecut renunțase la acest lucru și puseseră o baterie similară cu Galaxy S. Urmează să aflăm joi dacă este un zvon real sau doar o invenție.

Să vedem ce mai zic de Inteligența Artificială, știu că în anumite țări au un proiect care permite fotografierea unui produs, iar telefonul îți spune de unde să îl cumperi. Vă dați seama că în marea majoritate a cazurilor va recomanda altceva sau va spune că nu a găsit acel obiect, dar este un început bun. Altă idee e cea cu recunoașterea de locuri, traduceri și așa mai departe. Mă aștept să fie prezentări detaliate pe aceste domenii, puțin folosite, dar care sună foarte bine ca idee.

Surpriza Samsung Galaxy Note 9 ar putea fi că se lansează exclusiv cu Fortnite pentru Android. Acum că toți jucătorii Fortnite vor să aibă jocul și pe telefon, el este disponibil doar pe iOS, iar probabil că unii vor cumpăra Note 9 tocmai pentru jocuri. Dar exclusivitatea va ține 30 de zile, apoi va veni și pe alte modele de telefoane Android.

Prețul este foarte mare, dar Samsung, la fel ca Apple, vinde mai puține terminale și trebuie să crească prețul pentru a face profit și pentru a se menține deasupra liniei de plutire. Sigur, ei fac bani și pentru fiecare iPhone vâdut și de urma altor terminale cărora le produc ecrane, memorii, stocare sau alte componente. Cum spuneam, ne vedem joi pe blog să urmărim live lansarea, așa că stați liniștiți, vom afla toate aceste detalii direct de la sursă.

Via: XDA-Developers