Samsung domină clasamentul vânzărilor de telefoane în trimestrul al treilea 2020 (iulie-septembrie), depășind toți rivalii. Huawei a înregistrat o scădere de 22% și Apple a pierdut peste 10% din vânzări, în timp ce Xiaomi are cea mai mare creștere, de circa 40%. Grupul BBK are un alt brand în top 5 global: Vivo care a detronat Oppo.

Conform IDC, Samsung rămâne prima alegere pe zona smartphone cu peste 80 de milioane de terminale vândute în acest trimestru. Creșterea este de circa 3 procente comparat cu anul trecut în aceeași perioadă. Dar pe trimestrul 2 din 2020 compania vânduse cam 57 de milioane de unități, deci creșterea este importantă. Mai ales în contextul valului doi al pandemiei.

Deși Gartner punea Samsung pe primul loc și în trimestrul doi, IDC spune că Samsung a “revenit pe primul loc”, probabil ei au dat alte cifre pentru perioada mai-iunie-iulie. IDC spune că Samsung a crescut puternic în India după conflictul cu China și problemele avute de Huawei cu Google Play. Aproape 15% din vânzările Samsung sunt pe piața indiană. Pe piața americană Samsung a vândut multe modele Galaxy A datorită momentului pozitiv creat de lansarea Note 20.

Huawei a vândut doar 52 de milioane de terminale, o scădere de 22% comparat cu aceeași perioadă a anului trecut. Compania chineză vânduse cam 54 de milioane de unități în trimestrul doi, deci continuă un trend ușor negativ. IDC notează că Huawei a scăzut și pe piața din China.

Xiaomi a crescut cel mai puternic și se apropie de Huawei. Au vândut 46,5 milioane de terminale la nivel global, cu o creștere de 42% comparat cu anul anterior. Dacă se mențin trendurile actuale, pe final de an putem vedea Xiaomi pe locul al doilea. Xiaomi a detronat Apple, care a avut probleme în special pentru că fanii săi așteptau probabil lansarea noilor modele. Xiaomi și-a reluat producția din India, afectată de pandemia globală, iar Redmi 9 a fost o serie foarte căutată. De asemenea lansarea modelelor Ultra a atras atenția asupra acestui brand.

Apple a vândut 41,6 milioane de telefoane, un rezultat ok pentru că nu aveau lansat decât modelul SE 2020, iar lumea aștepta seria a 12-a. Analiștii anticipează că Apple va vinde bine iPhone 12 și va urca în clasamentul de final de an.

În partea de final a clasamentului a avut loc o rocadă între brandurile BBK Electronics (care are Oppo, Vivo, Reamle, iQOO și OnePlus). Pe locul 5 a urcat acum Vivo, cu 31,5 milioane de terminale vândute, detronând Oppo care era pe cinci pe trimestrul doi. Vivo vinde puternic în zona de telefoane ieftine sub 200 de dolari. Totuși, creșterea înregistrată la nivel anual este doar de circa 4%.

Restul companiilor care produc telefoane mobile au vândut aproape tot atâtea telefoane cât brandurile de top la un loc. Scăderea a fost de 1,3% față de anul anterior. Dar IDC nu detaliază poziția brandurilor în top 10.

Via: The Verge