Am testat un sistem de alarmă pentru casă, Smanos X300, un sistem smart, fără fire și fără bătăi de cap. Nu se conectează la Internet, dar puteți utiliza o cartelă SIM pentru ca acest sistem să vă trimită alerte și să comunice cu o aplicație pe telefonul mobil. Și da, puteți vorbi de pe telefon, prin aplicație, cu un eventual infractor din casă.


Filmul vă cam explică tot și are și o demonstrație practică. Sună foarte tare și este greu de oprit, așa că atenție mare la detalii. Alarma nu este conectată la vreo firmă de pază, doar semnalează incidentul și face gălăgie, în speranța că zgomotul va îndepărta infractorii. Eventual să deranjeze vecinii suficient încât să sune la Poliție.

Dispozitivul a venit la teste de la Skut.ro și costă 735 de lei. Testul mi-a demonstrat că funcționează foarte bine. Vă recomand să aveți grijă cu țignalul, mai ales dacă plecați mai multe zile la rând. Alarma poate suna și nu se mai oprește, ceea ce ar putea fi deranjant, mai ales la bloc.

Sistemul de alarmă pentru casă are o unitate centrală, senzori și telecomenzi. Unitatea se conectează la curent și are un slot pentru un SIM, prin care poate trimite alerte și poate primi comenzi de la distanță. Unitatea are o baterie de rezervă de 1200 mAh, care rezistă cam 24 de ore dacă este oprit curentul la casă. Mai mult de atât nu rezistă și se va închide, dar sunt rare cazurile când ar fi oprită alimentarea cu energie electrică atâta timp.

În cutie are un senzor de mișcare, care poate fi pus în camera principală, în hol sau unde vreți voi, precum și un senzor pentru ușă sau geam. Acesta are două jumătăți care se montează pe ușă și pe toc sau pe rama geamului și toc, iar dacă sunt separați (adică s-a deschis ușa sau geamul), alarma sună imediat. Puterea sunetului este de 105 decibeli, cu mult peste limita normală din bloc sau zgomotul făcut de bormașină (94/95 db). Intensitatea este comparabilă cu un picamer de spart asfaltul.

Smanos X300 suportă în total 50 senzori și puteți avea pînă la 10 telecomenzi, dacă aveți familia mare. Sau o puteți instala la sediul unei firme mai mici. Doar că restul senzorilor și telecomenzilor trebuie cumpărate separat. Ele comunică wireless, printr-o rețea radio (868MHz (±75KHz)). Odată activați senzorii se conectează automat la unitatea centrală și aceasta este gata să sune alarma. Senzorii și telecomenzile sunt pe baterie, dar autonomia este de pînă la un an, nu trebuie să vă faceți griji. Doar să vedeți după o vreme dacă mai merg sau s-a terminat de tot bateria. Găsiți la ei mai multe modele de sisteme de alarmă de la simple la modele complexe.

Aplicația Smanos 300 este disponibilă gratuit în Google Play sau Apple iTunes. Alarma poate fi pornită sau oprită prin SMS, folosește un SIM 2G pentru a fi mai greu de interceptat de infractori. Puteți de asemenea suna pe dispozitiv și puteți anunța infractorii că sunt urmăriți și că a fost alertată poliția. Sau ce vreți voi să le transmiteți…

Telecomanda din cutie, care poate fi prinsă la chei, face cam același lucru. Când plecați deschideți alama, iar când veniți acasă o dezactivați înainte de a deschide ușa. Are un mod special când ești acasă, să nu sune continuu.

În cutie aveți tot ce este nevoie, șuruburi de prindere, manuale, chiar și stickere care să anunțe că reședința este protejată de alarmă. Cum spuneam, tot acest pachet costă 735 de lei pe site-ul lor.

Galerie foto