Cele mai recente studii arată că deficitul de specialiști IT din România este de minim 15.000 de oameni pe an, iar companiile găsesc tot mai greu angajați noi. În același timp, cam 35.000 de specialiști IT au părăsit țara în ultimii ani, complicând această situație. În acest context este binevenită o platformă de e-learning care vă pune la îndemână cele mai relevante informații în multe domenii ale tehnologiei.Platforma de cursuri online a Telecom Academy este realizată pe modelul celor din afară, precum Coursera sau Udemy, doar că tot conținutul este în limba română, inclusiv partea de video realizată de trainerii români. Astfel că nu trebuie să vă deplasați într-un oraș mare unde există un astfel de centru, doar conexiunea la Internet vă permite să învățați și să vă pregătiți pentru un loc de muncă în domeniul IT.

Pentru a vedea mai bine cum stau lucurile, eu m-am înscris la cursul de PHP/MySQL ținând cont că m-am tot lovit de aceste probleme în ultimii 15 ani lucrând la diverse aspecte tehnice ale blogului. Țin să vă spun că deja mă descurc destul de bine și sper ca în curând să iau și o diplomă în domeniul ăsta. Sistemul mi se pare bine realizat, logic, pe capitole, de la cele mai simple instrucțiuni până la lecțiile mai complexe.

Înscrierea se face online, practic imediat după achitarea taxei de participare, cursantului i se creează un cont, iar în urma confirmării și configurării acesta va fi activat după parcurgerea pașilor. Acolo veți găsi cursurile la care v-ați înscris și veți avea acces la material scris, material video, examene de capitol, laboratoare și exerciții, alte resurse suplimentare.

Mi-a plăcut faptul că mi-au pus la îndemână de la prima lecție toate aplicațiile de care era nevoie pentru a urma aceste cursuri, sunt disponibile gratuit online. Am parcurs deja o parte din lecții și am urmărit două dintre cursurile video. Pentru cursul meu sunt în total 10 capitole și fiecare dintre ele necesită trecerea unui examen de capitol. Există apoi examen parțial și examen final din toată materia. Examenul final este și teoretic – cu întrebări de tip grilă, dar și practic, constând în realizarea unui proiect.

Subliniez aici faptul că au fost foarte utile textele detaliate ale cursurilor, dar și explicațiile bune de pe video. Mi se pare foarte interesant că poți studia practic de oriunde din lume, la distanță și dacă vrei cu adevărat să înveți ceva, nu există bariere.

Și e-learning mai rezolvă o problemă. În condițiile în care milioane de români nu găsesc un job bine plătit, cred că absolvirea cursurilor IT poate ușura mult găsirea unui loc de muncă în domeniu. Se știe că în industria tehnologiei sunt unele dintre cele mai bune salarii de la noi. Iar pentru tinerii aflați la început de drum, dar și pentru cei care caută o reconversie profesională, cursurile online sunt cele mai plăcute, le parcurgeți în ritmul vostru și exact când aveți timp liber și conexiune la Internet.

Mai multe detalii despre cursurile Telecom Academy găsiți pe site-ul informativ, unde sunt și cursurile cu prezență la sala de curs, dar mai ales cele pe care le puteți face online.

Aș mai menționa câteva dintre certificările acestui centru de training pentru cei interesați, sunt Cisco Networking Academy, C++ Institute Authorized Academy, Pearson VUE Test Center. Chiar dacă vă pricepți deja la IT, este bine să vă prefecționați mereu și să tindeți spre job-uri mai bune. Am găsit și cursuri de programare avansată pe site-ul Telecom Academy.

Pentru cei interesați, compania de training are și centre în care se pot face cursuri practice, la nivel anual peste 3.000 de elevi parcurg aceste cursuri cu ajutorul a peste 50 de traineri specializați.