Spațiu insuficient pe hard-disc sau SSD? Am făcut un tutorial cum să găsești fișierele mari din Windows 10 care ocupă mult spațiu cel mai adesea în mod inutil. Deși am un SSD de 512GB, zilele trecute am primit avertisment că nu mai este suficient spațiu pentru a rula back-up și să văd ce mai pot elibera. E adevărat, de când filmez aproape zilnic, ocup sute de GB cu diverse episoade și clipuri neterminate.

arata fisiere ascunse

Spațiu insuficient în Windows 10

1) Prima problemă: una dintre cele mai nesuferite probleme din Windows 10 este că vine by default cu fișiere ascunse (Hidden Files) pe care nu le vezi dacă umbli prin Explorer. De exemplu chiar pe C:/ există un fișier pagefile.sys care este legat de managementul memoriei virtuale și care la mine avea 50GB. Pentru că am lăsat Windows 10 să gestioneze memoria virtuală. Pentru a vedea fișierele ascunse trebuie să accesați Folder Options (deschidem File Explorer, apoi din meniul de sus View și în dreapta de tot apar Options. Acolo alegem meniul din mijloc, View, iar acolo căutăm în listă Show hidden files, folders exact ca în poza de mai sus.

2) A doua problemă: backup pe același drive. Evident, este cea mai proastă soluție și dacă se strică fizic acel HDD / SSD pierzi și acel backup. Plus că se ocupă spațiul foarte rapid. Am pus un HDD extern pentru a face backup acolo și am eliberat foarte mult spațiu așa.

3) Căutare proastă în Widnows 10. Deși meniul de search din Windows 10 a tot fost actualizat și practic ar trebui să scrii în căutare doar „show me large files”, această operațiune nu merge, la mine deschide doar o căutare cu Edge și Bing search, niciunul nefiind setat ca browser implicit sau motor de căutare implicit. Doar un alt abuz al Microsoft.
Am găsit într-un tutorial că în File Explorer poți căuta după mărime: „size:>1GB” fără acele ghilimele. Am încercat asta, dar căutarea a durat foarte mult și a returnat doar unele rezultate.
Spațiu insuficient

4) Aplicațiile alternative sunt riscante. Ca și la Android, aplicațiile care sunt gratuite pot fi riscante. Pot ascunde amenințări informatice despre care nu știm, pot ascunde reclame intruzive sau alte lucruri. Pînă la urmă, cu antivirusul activat, am ales un program cu care am reușit să curăț aproape 300GB de junk.

Cum eliberezi spațiu în Windows 10

O soluție simplă și rapidă pentru a elibera spațiu pe hard-disc sau SSD în Windows 10 îl reprezintă aplicația gratuită Largest Files Finder (link mai jos). Nici eu n-am avut mare încredere, dar nu a fost descoperit niciun virus, aplicația este simplu de utilizat și chiar a dat rezultate.

Largest Files Finder

Aplicația gratuită (de găsit aici) nu are nevoie nici măcar de instalare și doar cu un click găsește exact ce anume ocupă loc pe disc. Eu aveam și fișiere Windows descărcate la diverse actualizări și back-up-uri și filmările 4K sau 8K realizate cu telefonul, dar și o grămadă de alte fișiere. Am golit în total cred că peste 300 GB. Am pus un al doilea SSD e 512GB pe slotul al doilea, așa că deocamdată nu mai am probleme cu spațiu. Cine știe pentru cât timp 🙂

spatiu ssd