Acum câțiva ani am făcut trecerea de la HDD la SSD. Experiența cu laptopul a fost pozitivă și am recomandat tuturor să facă acest upgrade. Acum însă, SDD-ul SATA este depășit. Noua interfață NVMe M.2 este mult mai rapidă. De aceea, este momentul acum pentru trecerea la un SSD mai rapid: un Crucial P5 de exemplu. Pe piața locală produsele Micron/Crucial sunt disponibile prin ASBIS România.

Tehnologii de conectare: SATA vs PCIe

SSD-ul este un tip de suport de stocare care stochează datele pe memoria flash. Are două părți esențiale – o memorie flash NAND și un controler optimizat pentru a oferi performanțe ridicate de citire/scriere. SSD-urile nu au părți în mișcare precum vechiul HDD, deci nu se rup, nu se învârt. SSD este de asemenea mult mai rapid. Oferă viteze de transfer ridicate, latență scăzută ;i durabilitate mai mare. Creșterea performanței poate fi văzută în utilizarea zilnică, viteza de pornire și oprire rapidă a sistemului, lansarea aplicațiilor instant, iar experiența întreagă este optimizată.

Sistemul vechi pentru SSD-uri permițea conexiunea SATA. Serial ATA este un tip de interfață creat în 2003. Toate modelele de PC-uri sau laptopuri mai vechi erau compatibile cu SATA. Pe de altă parte însă, tehnologia are o performanță relativă mai slabă. Viteza de transfer teoretică ar atinge 750MB/s. Însă, sistemul oferă practic o rată de transfer 600 MB/s. Deși pare destul de rapid, nu se compară cu PCIe.

Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) este un standard pentru mai multe componente de pe placa de bază. PCIe există de câțiva ani, dar este tot mai adoptat datorită vitezei sale. Tehnologia permite viteze de până la 1 GB/s (PCIe 3.0). Lățimea de bandă PCIe poate fi scalată până la 16 benzi pe un singur dispozitiv.

Avantajul NVMe

Memoria non-volatilă este un protocol de transfer de comunicații dezvoltat special pentru SSD-uri. În total, 90 de parteneri din industria IT s-au reunit pentru a crea un driver standard pe care toți să-l poată adopta și susține. La fel ca SATA, NVMe este conceput pentru a profita de proprietățile unice ale stocării SSD. NVMe poate accesa mai multe date într-un ciclu CPU (comparativ cu un ciclu pentru fiecare acces, cum ar fi SATA), astfel încât este instantaneu mai atractiv de utilizat.

Pe măsură ce SSD-urile au început să înlocuiască hard disk-urile (HDD-urile) mai lente din computere ca stocare primară, a fost necesară o nouă interfață pentru a utiliza capacitatea de viteză mai mare. NVMe funcționează cu PCI Express (PCIe) pentru a facilita transferul de date.

Deja tehnologia a ajuns la PCIe 4.0, cu viteze și mai mari.

Crucial P5

SSD-ul Crucial P5 vine în variante de 500GB, precum cel testat de mine, dar și 250GB, 1TB sau chiar 2TB. Este realizat special pentru pasionații de jocuri video, pentru creatori de conținut și utilizatorii de aplicații intensive. Crucial este unul ditre cele mai puternice branduri producătoare de memorii și soluții de stocare.

Noile unități extind linia de produse din seria P a Crucial și oferă viteze maxime, capacități mari și protecție durabilă a datelor. Clienții se pot aștepta la actualizarea perfectă pentru sistemele lor de calcul. SSD-ul Crucial P5 este conceput pentru jucătorii avansați și profesioniștii creativi care cer timpi de răspuns rapid la editare, proiectare, jocuri și multitasking. Oferă viteze de citire / scriere până la 3.400 / 3.000 MB/s. Folosește tehnologia 3D NAND de la Micron.

Crucial P5 este construit pentru a fi fiabil. Oferă accelerare dinamică la scriere, algoritmi de corectare a erorilor și protecție termică adaptivă. SSD-urile Crucial sunt testate pentru mii de ore de utilizare și trec zeci de teste de rezistență. P5 este evaluat la peste două milioane de ore de utilizare. De asemenea, securitatea datelor este îmbunătățită cu capacitate de criptare rapidă.

Prețul pentru modelul testat este aproximativ 370 de lei la data publicării.