Am testat un SSD portabil Samsung T9, genul de dispozitiv de stocare externă care te scapă de multe probleme. Este compact și ușor, este protejat foarte bine, rezistă în timp și poate fi folosit la filmări, inclusiv pe noile iPhone-uri. Ofertă viteze de transfer mai mari, ceea ce simplifică transferul de fișiere de mari dimensiuni.

SSD portabil Samsung T9

Pro și contra Samsung T9

Avantaje:

  • compact și ușor;
  • protejat bine contra loviturilor;
  • viteze de transfer mari;
  • conectare instantă, plug&play;

Dezavantaje:

  • rămâne destul de scump;

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 5]

Impresii după testare

Am testat recent modelele anterioare, Samsung T7 și T7 Touch. Modelul Samsung T9 este o actualizare care aduce viteze de scriere/citire mai mari pe dispozitivele compatibile. Generația nouă aduce USB 3.2 Gen 2×2, poate ajunge la 2.000 MB/s, iar versiunile de stocare sunt de 1TB, 2TB și 4TB. Se pare că a dispărut varianta de bază de 500GB. Performanța poate varia în funcție de configurația sistemului. Pentru a atinge viteze maxime de citire/scriere de până la 2.000 MB/s, dispozitivul şi cablurile de conexiune trebuie să accepte USB 3.2 Gen 2×2, iar modul UASP trebuie să fie activat. Vitezele maxime au fost atinse pe un ASUS ROG STRIX Z590-E GAMING WI-FI (procesor Intel i9-10900K @ 3,70 GHz, DDR4 8 GB 1132,3 MHz, Win 11 Pro).

La mine pe sistemul cu USB 3.0 a atins 600 MBps, iar fișierul de 4GB transferat s-a copiat în câteva secunde. Pe o interfață compatibilă complet, 4GB se copiază în două secunde. Este foarte important pentru cei care filmează 4K sau 8K și au de transferat fișiere de mari dimensiuni. Interfața USB-C permite acum transferul de pe orice dispozitiv. Nu trebuie uitat că și noua generație iPhone 15 a trecut la o astfel de mufă. Pe modelele Pro de generația a 15-a puteți filma direct pe un SSD extern. Poate fi folosit și pe camere foto/video profesionale.

Samsung are un design nou pentru T9, arată diferit de T7. Este mai compact, pare acoperit cu un cauciuc de protecție suplimentară. Însă T9 cântărește cu aproximativ 26% mai mult decât T7, ceea se pare că se datorează unui radiator îmbunătățit pentru a menține dispozitivul rece. Asta deoarece oferă performanțe de două ori mai mari decât T7. În orice caz, T9 este încă mai mic și mai puțin greu decât vechiul Samsung X5.

Samsung a îmbunătățit perioada de garanție pentru T9, extinzând-o până la cinci ani. Aceasta este o schimbare esențială, deoarece SSD-urile portabile Samsung au venit cu garanții de trei ani. Este pentru prima dată când un SSD portabil Samsung are o garanție de cinci ani, punându-l pe un statut egal cu cele mai recente produse concurente.

Compania sud-coreeană a confirmat compatibilitatea dispozitivului pe diverse platforme, inclusiv PC-uri Windows, Mac-uri și dispozitive Android. Interfața cu dispozitivele gazdă este asigurată de un port USB Type-C, posibil limitat la USB 3.2 Gen2x2.

Deocamdată nu am găsit dispozitivul în magazinele obișnuite. Doar la un retailer francez (PC21), Samsung T9 1TB (MU-PG1T0B) și 2TB (MU-PG2T0B) au fost listate pentru 151 euro, respectiv 257 euro cu toate taxele incluse. Magazinul nu oferă modelul de 4TB.

Ușor de folosit

SSD-ul extern este plug-and-play. Nu trebuie să faci nimic, doar îl conectezi și merge. Merge pe PC cu Windows, pe Mac-uri, pe Linux, pe Android sau pe iPhone. Aproximativ pe orice dispozitiv. Are în cutie două cabluri pentru diferite scenarii. Unul este USB-C la USB-C pentru telefoane sau laptopuri. Celălalt este USB-A la USB-C pentru desktop-uri și alte dispozitive care au portul vechi de stocare.

Nu merge doar pe iPhone 15, pe terminalele smartphone Android se conectează la fel de ușor. Nu toate telefoanele permit filmarea pe SSD, dar puteți transfera foto și video foarte rapid pentru a elibera spațiu. Este ideal pentru laptopuri ultraportabile care nu au spațiu de stocare prea mare. Pentru tablete și alte dispozitive media mobile.

Fiind foarte ușor și protejat, poate fi cărat ușor oriunde. Cred că este soluția perfectă pentru fotografi profesioniști, pentru producătorii de video, pentru vloggeri și ziariști care produc conținut video, dar și pentru pasionații care face multe filmări în vacanță. Găsiți mai multe informații despre Samsung T9 pe site-ul lor.

Galerie foto