V-ați distrat zilele astea cu trenulețul de sateliți Starlink, prima fază din proiectul lui Elon Musk de a oferi Internet prin satelit oriunde în lume cu un abonament standard. Doar o mică parte din numărul total de sateliți este deja pe orbită și peste puțin timp vor fi destui pentru faza beta a proiectului, iar lansarea comercială va fi pînă la finalul anului. Vă spun mai jos despre detalii tehnice și preț.




Sursa video: Mobilissimo

Ce este Starlink

Starlink este o serie de sateliți construiți de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit (Wikipedia). Nu-mi place cum zic ei, „constelație”, sunt doar sateliți. În faza finală va consta din mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stații de emisie-recepție terestre. Se spune că planul inițial prevedea 42.000 de sateliți. SpaceX intenționează, de asemenea, să vândă o parte din sateliți în scopuri militare, științifice sau de explorare.

Costul total al investiției pentru următorii zece ani fost estimat de SpaceX în mai 2018 a fi de aproximativ 10 miliarde de dolari. Dezvoltarea proiectului a început în 2015, primele două prototipuri fiind lansate în februarie 2018. Un al doilea set de sateliți de testare și prima parte dintre sateliții de transmisie au fost lansați pe 24 mai 2019, în total peste 60 de sateliți operaționali. Anul acesta, numărul lor a ajuns la 422, iar deja sunt vizibili aproape în fiecare seară.

SpaceX vrea să ofere servicii în fază beta în următoarele trei luni. Apoi vor lansa servicii comerciale în SUA și Canada pînă la finalul acestui an. SpaceX lansează simultan câte 60 de sateliți, având ca obiectiv lasnarea a 1.584 astfel de minisateliți de circa 250 kg fiecare, pentru a oferi servicii aproape globale până la sfârșitul lui 2021 sau în 2022.

Faza de testare a serviciului se va lansa doar în „zone de latitudine înaltă”. Pe lângă SUA și Canada, s-a speculat că ar putea fi testat serviciul și în Germania, logic ar fi însă și în țările nordice. Zvonurile vorbesc despre posibilitatea de a oferi conexiuni de 1Gbps și acolo unde nu nexistă deloc cabluri, semnal mobil sau alte infrastructuri. În locații retrase, zone turistice, zone agricole sau altele. Cu un astfel de abonament puteți accesa Internetul de mare viteză și la Polul Nord.

Cât costă și când se lansează serviciul

Prețul unui abonament Starlink nu este deocamdată cunoscut, dar s-a renunțat la ideea inițială că va oferi Internet gratuit. În SUA, prețul mediu al unui abonament de Internet este 50/60 de dolari pe lună, iar experții estimează că prețul pentru Starlink va fi de minim 100 de dolari pe lună. Există la ora actuală doi furnizori de Internet prin satelit, Viasat și HughesNet, primul costă peste 100 de dolari pe lună, iar al doilea 95$.

Președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, a răspuns unor întrebări pe CNN și a zis cam așa: „Is anybody paying less than 80 bucks a month for crappy service? Nope. That’s why we’re gonna be successful”. Cu alte cuvinte, va fi prețul competiției, dar Internetul va merge mult mai bine.

Probabil doar versiunea de bază va costa 100 de dolari și vor exista pachete care vor urca pînă spre 300 de dolari, pentru proprietarii de yahturi și vapoare.

Teoria conspirației?

Există și în cazul sateliților Starlink probabil multe teorii ale conspirației. Sunt curios dacă ați auzit ceva pe tema asta. Oare au legătură cu Covid-19 sau 5G? Că am tot auzit păreri desre astea. Nefondate, bineînțeles. Cum au zis și la știri, sigur unii au crezut că sunt extratereștrii sau cine știe ce sateliți de spionaj militar.

A fost și o discuție corectă: sateliții blochează tocmai astronomii care vor să aibă cerul liber pentru explorare. Iar Elon Musk a răspus că va face suprafața sateliților mai puțin reflectorizantă, pentru a rezolva aceste probleme. Nu știu cum de SpaceX nu s-a gâdit la asta dinainte, dar alții spun că și-a făcut practic reclamă cu aceste apariții.

Voi ce ziceți, ați apela la Internet prin satelit dacă v-ar oferi viteze mari de download în zonele fără acoperire?