Am tot citit și v-am tot povestit despre diverse inițiative responsabile ale companiilor și organizatiilor din România, iar acum vreau să scot în evidență un proiect interesant, pe care îl susțin. Asociatia RoRec, un ONG non-profit, desfășoară un program național de colectare si reciclare de deșeuri electrice și electronice, de la baterii și becuri pînă la frigidere sau televizoare și monitoare cu tub catodic – orice dispozitiv care ocupă loc și strânge praf în casă.

rorec reciclare (2)

Chiar așa, toate electronicele și electrocasnicele conțin substanțe nocive care vă pot îmbolnăvi grav fără să vă dați seama, de aceea nu trebuie niciodată aruncate la gunoi.

Eu am scăpat de câteva vechituri din debara. Trebuie să subliniez și eu, românii chiar au moștenit o mentalitate de “colecționari” din perioada comunismului. Orice ar fi, e bine să fie păstrat, că poate ne va trebui vreodată. Astfel că și eu aveam ambele debarale pline de chestii pe care nici măcar nu aveam șansa să le folosesc pentru că nu ajungeam pînă la ele. Ce-am putut am dus în zona de reciclare obișnuită, cu plastic, hârtie și sticlă. Tone de pungi de hârtie de la diverse conferințe și lansări. Carcase de plastic de la diverse gadgeturi. Dar găsistem și o imprimantă din anii 2000, iar în debaraua de haine aveam un desktop din perioada Pentium IV. Uitasem de ele, le pusesem bine pentru mai târziu… Și nu știam ce să fac cu ele.

Apoi am văzut recent discuțiile despre RoRec și campaniile lor de reciclare, iar în mintea mea s-a aprins un bec. Au o campanie o retea naționala prin care se colectează gratuit orice produs electronic sau electrocasnic. Aveți un număr gratuit la care puteți suna – 0800 444 800 (9.00-17.00), puteți comunica cu ei pe email, Facebook sau prin formularul online. Cum vă face plăcere. Stabiliți o oră de întâlnire și scăpați rapid de vechituri. La mine au fost la ora agreată și au luat rapid deșeurile, am scăpat de problemă. Asociaţia RoRec a lansat și un site ce include o hartă cu geolocalizare unde puteţi vedea care sunt cele mai apropiate puncte de colectare a deşeurilor electrice de mici dimensiuni, becuri sau baterii din cartierul tău. Pentru deşeurile de echipamente electrice de mari dimensiuni, grele sau voluminoase, – este national au la dispoziţie un serviciu gratuit de colectare a acestor aparate direct de la domiciliu.

Serviciul este disponibil și persoanelor fizice, dar şi firmelor, pentru care se oferă toate documentele necesare de casare. Pentru a populariza inițiativa au dezvoltat si un program educațional în școli, la care participă 1.800 de profesori și 70.000 de copii și tineri voluntari, care a contribuit deja la colectarea selectivă a aproape un milion de kilograme de deșeuri electrice în România de la început pînă acum. La ritmul actual de creștere au șanse in următorii ani să ajungă la un milion pe an. Recent Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României a acordat Înaltul Patronaj programului național de educație de mediu.

Datorită lor, peste 2.000.000 de români sunt mai conștienți de impactul deșeurilor asupra mediului și sute de mii de kilograme de DEEE iau anual drumul reciclării, în loc să ajungă la gropile de gunoi, pe câmp sau în apele râurilor.

Promit să vă scriu mai des pe subiecte de acest gen, pentru că merită să cunoașteți în detaliu atât pericolele ascunse ale deșeurilor electronice, cât și ce se întâmplă practic cu ele după ce sunt preluate pentru reciclare.

 

Galerie foto