După pățaniile recente în care mi-am pierdut datele de pe un SSD, am reactivat toate back-up-urile. Unul îl fac local, dar două le fac în cloud pe două platforme diferite. Zilele astea am ocazia să testez Synology C2 Backup, un serviciu pentru companii mici și medii, dar care poate fi comandat și individual.
Pro și contra Synology C2 Backup
Avantaje:
- face backup automat, regulat, stai fără griji;
- simplu de achiziționat și instalat;
- interacțiunea a fost rapidă și fără erori;
Dezavantaje:
- nu știi practic unde sunt datele tale;
- depinzi de securitatea IT oferită de Synology;
Impresii după testare
Deși am scris și am promovat soluțiile de backup de acum 15 ani, deseori am uitat să mai fac backup pentru mine. Undeva anul trecut sistemul care sincroniza fișierele în Google Drive a crăpat, iar eu nu am observat. În primăvară am trecut laptopul pe un SSD nou, mai rapid. Însă am uitat să reconfigurez aplicația de backup. Ea pornea exact la fel, doar că nu făcea și backup. Iar SSD-ul nou, de la o problemă tehnică, a crăpat complet. Din cauza costurilor cu curentul electric, spaniolii au introdus un sistem în camere că și dacă lași cardul în priza specială care taie curentul, dar ești plecat din cameră, tot se taie complet curentul.
Laptopul meu a rămas deschis, în priză, pentru a încărca un clip pe Youtube. Mergea rețeaua greu, gen 10Mbps. Repet, am lăsat cardul în priză, fiind convins că se va încărca în continuare. Când am venit, laptopul era închis. Am crezut că poate am încurcat eu lucrurile. Așa că l-am repornit, am reluat upload și evident, am plecat iar din cameră. Seara era tot închis. De data asta, la pornire avea ecran albastru. Întreruperea de curent a doua oară a ars SSD-ul. Altă explicație nu am. Dar cert este că am pierdut datele la care lucram.
A doua zi, am instalat Windows pe al doilea SSD. Am intrat rapid pe drive-ul Google să găsesc unde se sincronizau fișierele, ca să descopăr ultimul din august 2021. Am avut totuși un mic noroc, mai exact clonasem SSD-ul cu câteva zile înainte și nu l-am șters pe cel vechi. Dar a trebuit să ajung înapoi acasă ca să regăsesc doar o parte din datele mele. De atunci am reactivat și backup în Drive, dar și backup în One Drive al Microsoft. Și uneori le copiez și pe drive-ul D, să fiu sigur.
Așa este, învățăm mereu din greșeli. Synology C2 este un backup special pentru Windows. Mai poate fi folosit pentru Windows Server sau Microsoft 365. Am fost surprins de faptul că nu poți face și backup la telefon. Dar există acolo alte opțiuni de asemenea. Oricum, pentru cei care au laptopuri cu proiectele importante este esențial un astfel de backup.
Eu am varianta de 2TB, care costă numai 8.25 dolari pe lună (99 de dolari pe an). A fost simplu și intuitiv de activat. Sper să nu mai am prea curând nevoia de a restaura fișierele. Dar dacă se va întâmpla iar ceva, de data asta sunt pregătit. Sper.
Vedeți detalii și în clipul lor de mai jos:
Concluzii
Synology C2 Backup te scapă de multe bătăi de cap cu sistemele Windows (Windows 7, Windows 10, Windows 11). Este simplu de setat și utilizat, nu costă foarte mult și este util pentru orice firmă. Iar dacă veți avea probleme de hardware, aveți de unde să vă recuperați munca.