Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a publicat cerințele Ministerului Educației privind tabletele pentru elevi care urmează să fie achiziționate. Prețul maxim este de 600 de lei, dar ele trebuie să includă modem 4G, SIM de date, dar și ecran de minim 10 inch, să fie rezistente la cădere și să aibă soft de management de la distanță.
Cu alte cuvinte, vrem un Mercedes, dar avem bugetul pentru un Logan second hand făcut din piese luate de la dezmembrări. Cu un buget total de 150 de milioane de lei trebuie luate 250.000 de tablete pentru elevii care nu au acces la tehnologie. Ele ar urma să aparțină școlilor și să fie returnate la final de an școlar pentru a fi preluate de următoarea generație. Sincer, pare o utopie.
Să zicem că un furnizor poate oferi o tabletă de genul ăsta. Dacă ne uităm în magazine, găsim la 600 de lei fie tablete care au maxim 3G, nu 4G, genul cu Android 7 de acum trei-patru ani. Cele cu 4G, chiar Huawei are un model la 600 de lei la Altex, sunt cu diagonală de 8 inch. Probabil s-au gândit că e prea mic ecranul, deci să fie obligatoriu de 10 inch.
Să ne uităm la modelul citat, să spunem că un brand care vrea musai acest proiect, scade prețul la cea de 10 inch. Întâi rezoluția ecranului, 1280 x 800 pixeli, nu e tocmai prietenoasă. Doi, procesorul MediaTek MTK MT8768 cu nuclee ARM Cortex-A9 (din 2012!!) produs pe 65 de nanometri, 32-bit, este ca și cum ai rula soft actual pe un Pentium IV ca să nu mergem mai departe în timp. Windows 95 cu Pentium IV. Iarăși, 2 GB de RAM și 16 GB de stocare se vor dovedi inutili și totul va merge prost.
Ca să nu mai spun cât de amuzantă este cerința asta:
- Carcasa să aibă grad de rezistență crescut, cu spatele din aluminiu, rama de aluminiu sau carcasă specială „care sa protejeze tableta în cazul unei caderi accidentale de la minim 70 cm”, urmând ca ofertanții să prezinte o demonstrație cu un astfel de șoc în procesul de achiziție.
Deci furnizorii vor aduce și modele sample la licitație și vor da cu ele de pământ în fața comisiei.
Abonamentul de date mobile trebuie să fie inclus pe doi ani, ceea ce complică și mai tare situația și adaugă costuri. Minim 120 de euro ar costa un astfel de abonament (5 euro pe lună), poate mai ieftin dacă ar apela la RCS, dar rămâne problema acoperirii teritoriale.
Iarăși, o prevedere de nivelul SF:
- Ofertantul poate oferta produse cu caracteristici tehnice și performanțe superioare celor solicitate minimal prin prezentul caiet de sarcini deoarece criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate – preț iar în strategia de contractare sunt detaliați factorii de evaluare tehnici care sunt luați în calcul la aplicarea criteriului de atribuire (80% componenta financiară și 20% componenta tehnică).
Cineva le va oferi iPad-uri 4G pe banii săi.
Concluzie: acest proiect va eșua lamentabil. Promit să revin dacă printr-o minune se întâmplă ceva.
Cel mai mult au de suferit copii fara posibilitati iar educatia online ii va impinge pe multi chiar sa renunte la scoala pentru a-si ajuta parintii in gospodarie. Un gest uman ar fi sa renunte la pensiile lor speciale pentru o luna sau doua pentru a putea oferi copiilor suportul necesar pentru a putea invata. In timpul pandemiei nu am auzit nici un politician afirmand ca renunta de buna voie la o parte din banii lui pentru a-i ajuta pe copilasii care nu au posibilitatea de a-si cumpara o tableta. Atunci cand vrei, solutii sunt.
 
Nu o sa renunte nimeni la nici o pensie speciala, iar aceste initiative nu au binele copiilor ca scop, initiative de acest gen sunt tipul microsoft 2.0, va fi o mare porcarie cu preturi imense. Ganditi-va ca dupa prima, maxim a doua mana prin care trece o tableta din aceea, nu mai e buna de nimic, trebuie luate altele.