Am testat Tenda AC18, unul dintre cele mai puternice routere WiFi gibabit cu acoperire foarte bună. Este adevărat, un astfel de router costă , dar de data asta este un produs care merită.

Pro și contra Tenda AC18

Atuurile acestui produs:
– viteză maximă (600+1300Mbps);
– acoperire mai bună decât majoritatea routerelor;
– design premium;
– conexiuni multiple;
– administrare ușoară;
– antenele nu se pot detașa;

Rămâne de discutat:
– ar fi fost utile mai multe porturi USB;
– sunt produse concurente la acest nivel de preț;

Experiența cu Tenda AC18

Tenda AC18 este vârful de gamă pentru seria AC, care include și routere mai accesibile. Este un produs cu design special, arată ca un avion de vânătoare american, are trei antene și o acoperire foarte bună. Are ambele frecvențe standard, de 2.4GHz și 5GHz. Am făcut instalarea în mai puțin de 30 de secunde, iar testele au ieșit cu adevărat peste multe alte modele testate în ultima perioadă. Pot să afirm că pe 5GHz, testele de viteză pe WiFi diferă foarte puțin de cele pe cablu direct. Pe 2.4GHz, versiunea care este compatibilă cu toate terminalele mai vechi, testele ies ok, fără surprize, ca orice router normal.

Routerul are un port WAN și patru porturi LAN pentru a conecta dispozitivele de acasă. Cum spuneam, puteți folosi rețeaua de 5GHz pentru smartphone și tablete pentru o experiență cât mai bună pe wireless. Puteți folosi cablul pentru PC/laptop sau consolele de jocuri video, pentru viteză maximă. Iar pentru smart TV sau alte dispozitive se poate folosi rețeaua WiFi pe 2.4GHz. Astfel fiecare dispozitiv poate beneficia de cele mai rapide conexiuni posibile.

Tenda AC18 are un procesor dual-core cu nuclee Cortex-A9 și de asemenea are memorie RAM 256MB, ceea ce face ca totul să se miște mai rapid. Viteza maximă atinsă este 1.300Mbps pe 5GHz, iar pe rețeaua de 2.4Ghz se poate atinge 600Mbps. Avantajul său stă în puterea de acoperire, teoretic semnalul ajunge pe o suprafață de 500 de metri pătrați. Evident, dacă vorbim de apartament și pereți de beton, acoperirea scade, dar este mai bună decât multe alte dispozitive testate de mine.

Tehnologia beamforming este foarte populară acum, pe scurt, routerul nu acoperă cu semnal peste tot identic, ci redirecționează semnal WiFi spre dispozitivele tale, astfel încât acestea să beneficieze de viteze maxime de transfer acolo unde se află ele. Mi-a plăcut că routerul are buton de on/off care este tot mai necesar pentru cei care călătoresc des și pleacă de acasă, cei care au copii mici și vor să închidă WiFi noaptea și așa mai departe.

Sistemul de configurare este foarte simplu, practic vorbim de un wizard, din câteva click-uri setezi totul și routerul merge perfect. Nu uitați să schimbați parola de admin, pentru că hackerii cunosc aceste parole și vă pot accesa routerul și datele personale de la distanță. Schimbați și SSID-ul rețelei WiFi pentru a nu arăta ce model de router este, sau puneți un nume fals. De asemenea, schimbați parola de acces la WiFi și niciodată nu lăsați rețeaua fără parole, acesta fiind cel mai mare risc de securitate posibil. Vă puteți trezi cu poliția la ușă.

Am pus mai jos câteva imagini cu setările și testele efectuate, precum și imagini cu routerul.

Conlcuzii

Tenda AC18 este genul de router pe care ți-l cumperi atunci când vrei performanțe în jocuri video, download sau upload de fișiere (Youtube, Twitch) și să lucrezi fără mari bătăi de cap. Pentru acasă și pentru birourile mici (SOHO – small office, home office), este un dispozitiv perfect. Îl puteți lua de pe link-ul meu afiliat la un preț de .

Galerie foto