Vânzările de smartphone-uri fake se cifrează la aproximativ 13% din vânzările globale de telefoane mobile, producâd astfel pagube de zeci de miliarde de euro. Nu doar clienții sunt afectați, dar astfel de produse erodează încrederea utilizatorilor în branduri, afectează operatorii de telefonie și companiile. Cel puțin așa spune Ronan Cremin, directorul IT (CTO) al Afilias Technologies, compania care a realizat soluția DeviceAssure.

I-am întâlnit pe Afilias la IFA Berlin, au avut un stand în cadrul Showstoppers, dar am comunicat pe mail ca să aflu mai multe detalii. Unele telefoane, cele făcute special pentru a penetra securitatea companiilor, sunt făcute atât de bine încât consumatorii nu și-ar putea da seama că sunt false.

ads

Cam 13% din telefoanele vândute sunt fake, pun mari probleme pentru producători și operatori, afectează încrederea consumatorilor în ei. Există modele infectate cu viruși, unii mai sofisticați care înregistreză ce scrii și poate chiar ce vorbești, alții doar care oferă reclame enervante. Pentru companii este suficient un singur device infectat care să compromită o rețea altfel bine protejată. Și aici există o nevoie reală de a identifica device-urile suspecte, cei de la DeviceAssure promit că pot face asta.

Cel mai des contrafăcute sunt modelele de top de la Apple și Samsung, care ulterior sunt vândute “la preț foarte bun”. Ca o regulă generală, orice device se vinde foarte bine este posibil să fie contrafăcut, sunt alese tocmai aceste modele căutate. DeviceAssure a descoperit terminale Huawei sau Nokia contrafăcute.

Compania estimează piața de terminale contrafăcute la 184 de milioane de telefoane pe an, cu o valoare de piață de 45.3 miliarde de euro. Utilizatorii obișnuiți sunt puși într-o situație dificilă, terminalele contrafăcute sunt tot mai greu de identificat. Detalii legate de cutia în care sunt ambalate, detalii de design, pot fi uneori foarte apropiate de cele originale, spun oficialii Afilias. Vedeți și în galeria foto câteva exemple, unde găsiți două terminale, două cutii, unul este fake și unul real. Unde este un singur produs, este fake. Încercați să vă dați seama singuri care sunt produsele falsificate.

Diferența între un fals și telefonul original stă în detaliile tehnice interne, sistemul de operare, aplicațiile instalate. Trebuie deschis telefonul și accesate aplicațiile care permit identificarea specificațiilor, vizionat meniul de Settings/About Phone. De cele mai multe ori, consumatorii comandă astfel de telefoane online, pe site-uri de anunțuri sau la diverse “oferte” online.

Este posibil ca unii utilizatori să nu realizeze niciodată că au un fals, să creadă că telefonul de brand merge de fapt foarte prost și toată lumea îl laudă degeaba. Că serviciul telecom merge foarte prost și așa mai departe. Poate doar dacă merg la service sau la garanție să descopere că telefonul nu este cel original.

Soluția DeviceAssure analizează terminalele la nivelul hardware, sistem de operare și aplicații software pentru a confirma identitatea lor. Rezultatele se pot vedea instant într-o interfață web sau într-o aplicație. Administratorii pot aplica diverse măsuri de securitate de la distanță, sau pot cere direct utilizatorului să se deconecteze. Soluția este disponibilă pentru operatorii telecom sau companiile care doresc să-și protejeze mai bine rețelele.