Am scos în natură și am pus la treabă camerele foto. Am filmat 8K, am testat diverse moduri speciale care sunt disponibile doar pe acest model. După seria de teste realizate pot să vă spun că sunt foarte mulțumit de rezultate. Nu cred că există vreun model mai bine dotat dacă luăm în calcul și partea de video, nu doar camerele foto.
În momentul de față utilizez un Samsung Galaxy Note 20 Ultra și am avut ocazia să le compar pe partea de foto și video. Evident, testasem anul trecut și Samsung S20 Ultra 5G și pot să vă spun că se simt îmbunătățirile. Acest articol face parte dintr-o campanie de comunicare Samsung.
Vă dau întâi câteva detalii tehnice și apoi trec la experiența personală cu acest model.
Camera foto Galaxy S21 Ultra este diferită
Samsung Galaxy S20 Ultra a adus anul trecut unul dintre cele mai bune setup-uri foto/video disponibile pe un smartphone. Camera periscop permitea un zoom optic de 4x și zoom hibrid de 10x. Lentila utilizată era de 103 mm, iar mai departe ajutau tehnologiile de procesare digitală. La Note 20 Ultra, Samsung a crescut zoom-ul optic la 5x, iar lentila utilizată a fost de 120mm.
Ei bine, Galaxy S21 Ultra rezolvă toate problemele utilizând două camere de zoom. Un modul care permite zoom clasic de 3x și lentilă de 70 mm, dar și cameră periscop cu zoom optic 10x și lentila de 240 mm. Astfel, utilizatorul poate experimenta mai multe niveluri de zoom, iar imaginile realizate la 10x sunt la fel de clare precum cele realizate cu camerele obișnuite. Evident, prin tehnologiile digitale se poate ajunge la zoom de 100x.
Cea mai impresionantă rămâne camera de 108 megapixeli. Deși un senzor relativ similar a fost utilizat și pe alte modele, în cazul Ultra avem cel mai nou dintre senzorii produși de compania sud-coreeană. ISOCELL HM3 are o serie întreagă de îmbunătățiri tehnice față de generațiile anterioare. S20 Ultra și Note 20 Ultra aveau senzorul HM1, prima variantă. La fel și alți competitori din industrie.
Senzorul nou aduce performanțe îmbunătățite HDR, imagini mai clare pe lumină redusă și focalizare automată. Smart ISO Pro este o tehnologie HDR care captează simultan un ISO înalt și unul ISO scăzut. Deoarece ambele sunt capturate în același timp, acest lucru evită aberațiile cauzate de mișcare, care reprezintă o problemă pentru HDR de obicei.
Apoi cele două fotografii sunt combinate într-o singură imagine de 12 biți. Este vorba de 12 biți pe canal, ceea ce înseamnă că imaginea RAW conține informații de culoare de 64 de ori mai multe decât o imagine normală de 10 biți.
Senzorul de 1 / 1.33” are pixelii într-o grilă de 12.000 x 9.000. Modelul Nonapixel Bayer permite combinarea de 9 la 1 pixel, astfel încât dimensiunea efectivă a pixelilor devine 2,4 µm și rezoluția 12 MP.
HM3 are în plus un mod Low noise (zgomot de imagine redus), care îmbunătățește sensibilitatea la lumină cu până la 50%. În condiții de iluminare bune un algoritm îmbunătățit poate genera imagini de rezoluție completă de 108 MP.
Tehnologia Super PD Plus adaugă micro-lentile la elementele de detectare a fazei utilizate de sistemul de autofocus. Lentilele îmbunătățesc precizia de măsurare cu 50%, ceea ce permite senzorului să urmărească cu precizie obiectele în mișcare chiar și pe întuneric.
Pentru video, ISOCELL HM3 aduce pe S21 Ultra filmarea 8K la 24 fps. Poate filma 4K la 60 de cadre pe secundă, Full HD la 240 de cadre pe secundă sau 720p la 960 de cadre. De asmenea există niște moduri speciale și pentru filmare, pe care le detaliez în cea de-a treia parte a acestui articol.
Experiența cu camera foto
Pe lângă senzorul unic și aptitudinile speciale de zoom, Galaxy S21 Ultra m-a impresionat cu meniul foto suplimentar. Cred că eu personal aș cumpăra varianta cu 512GB de stocare doar pentru a folosi cât mai des opțiuni precum Single Take sau realizarea fotografiilor la 108 megapixeli, în modul RAW.
Am experimentat Single Take și mi-a plăcut ideea. Practic, atunci când este un eveniment special, utilizatorul poate fi stresat să nu rateze vreun moment special. Single Take permite captarea simultană a de imagini și clipuri video, fiecare cu diverse efecte. Dar utilizatorul nu trebuie decât să apese o dată pe buton și să lase camera să-și facă treaba. Vor fi folosite toate camerele și obiectivele, iar rezultatele sunt impresionante. Captarea durează cam 10 secunde, iar la final aveți și imagini, dar și video sau GIF-uri create în mod automat. Găsiți în galerie diversele momente surprinse de telefon.
Modul de fotografiere cu 108 megapixeli este perfect pentru peisaje, fie în oraș sau în natură. Surprinde toate detaliile și permite de asemenea decuparea unor elemente din cadru ca o fotografie separată destul de mare. Formatul RAW al fotografiilor cuprinde mai multă informație despre scena surprinsă și permite o editare mai bună a imaginii ulterior, cu o aplicație specializată. Odată ce folosiți RAW și modul Pro de la camera foto vă veți întoarce foarte greu la modul automat.
Evident, am utilizat și modul de noapte la care Samsung a primit întotdeauna aprecieri. Captează scena timp de mai multe secunde, pentru a aduce mai multă lumină în obiectiv. Dacă reușiți să mențineți telefonul stabil rezultatele sunt spectaculoase.
Experiența pe partea de filmare
Ca și S20 Ultra sau Note 20 Ultra, noul Galaxy S21 Ultra beneficiază de opțiuni multiple pentru filmare. Știu că unii dintre cei care testează terminale dau note mai mari unor modele competitoare, însă mie mi s-a părut în ultimii ani că Samsung nu are rival pe partea de filmare. Mai putem discuta la fotografie, dar la video nu. În special stabilizarea pe filmare este imbatabilă la Samsung. Acum au și autofocus mai bun și urmărirea subiectului și multe alte funcții noi.
Focalizarea automată video funcționează mai bine și este unul dintre punctele forte ale camerei, datorită urmăririi și stabilității bune. Înregistrarea la 60 fps permite o mișcare lină și stabilizarea video este destul de eficientă și contracarează bine mișcarea camerei.
Cel mai mult la noua cameră îmi place modul Director’s View. O funcție similară exista la Galaxy S4, dar ulterior nu a mai apărut. E bine că au reactivat tehnologia. Acum permite filmarea simultană cu două camere, una pentru figura autorului, cealaltă de pe spate. Preview-ul arată cum se vede cu camera ultra-wide, wide sau zoom. Iar apoi selectezi ce anume vrei să arăți pe filmare. În majoritatea cazurilor va fi probabil vorba de ultra-wide, dar dacă vrei să apropii o scenă, cum ar fi un animal sălbatic sau o pasăre, vei trece rapid pe filmarea cu zoom. Cred că este o funcție care va fi folosită de cei care au canale de Youtube și fac filmări de genul ăsta zilnic.
Vedeți mai jos o parte dintre fotografiile și filmările realizate. Video 8K se poate încărca direct pe Youtube datorită unui parteneriat între Samsung și Google. Dar nu există soft pentru edita clipurile 8K. Cele mai puternice aplicații, care necesită și sisteme software avansate, permit exportul la calitate 4K. Astfel clipul este surprins din telefon direct, fără alte editări. Imaginile încărcate aici au fost micșorate pentru a putea fi urcate pe blog.
Video filmare 8K
Galerie foto cu imagini realizate
Dacă v-au plăcut imaginile, vă invit să descoperiți ->>