Ghid pentru fotografii mai bune cu iPhone. Am pus mai jos top 15 sfaturi pentru a realiza imagini de calitate mai bună folosind telefonul Apple. Pentru cei interesați de fotografie, cel mai simplu este să citiți un manual online și să testați apoi setările manuale sau modul denumit generic Pro. La final, un tutorial cum să activați modul Pro dacă acesta nu este activ pe iPhone.

Top 15 sfaturi pentru fotografii mai bune cu iPhone

Top 15 sfaturi pentru fotografii mai bune cu iPhone

Camerele pentru smartphone-uri au devenit tot mai bune în ultimii trei ani. Companiile au mărit senzorii foto, au crescut rezoluția, adăugând mai multe tipuri de lentile și integrând opțiuni de stocare a fotografiilor tot mai puternice. Toată lumea este încântată de fotografia cu iPhone, telefoanele Apple rămânând de departe un lider atât în zona de camere foto, cât și pe partea de filmare atât de apreciată de tinerii utilizatori.

Acum, sigur, nu este neapărat obligatoriu să aveți cel mai nou iPhone. Puteți folosi pentru fotografie și generația anterioară, găsiți la prețuri excelente modelele iPhone 14, dar și seria mai ambițioasă iPhone 14 Pro. Vă ies imaginile excelente și dacă mergeți pe generația 13, dar m-aș opri aici. Telefoanele mai vechi se descurcă și ele, dar de la generația 13 aveți senzori foto mai mari și tehnologii foto mai avansate.

Sfaturile funcționează și dacă aveți cel mai recent și mai bun smartphone Apple, iPhone 15 Pro max. Ar trebui să învățați setările manuale, să utilizați un stabilizator și să așteptați momentele potrivite pentru fotografiere.  Așadar, iată un set de sfaturi pentru cei care vor să facă fotografii mai bune.

  1. Curăță ecranul și lentilele camerelor. Și lentilele ochelarilor dacă este cazul. Imaginea va ieși blurată dacă sunt urme de degete pe lentilă. Iar dacă există pete pe ecran, acestea vă împiedică să recunoașteți cadrul perfect. Telefonul trebuie să fie curat și la fel și ochii realizatorului. Eu târziu am descoperit că nu vedeam bine cu ochiul drept și imaginile pe care le făceam privind prin vizorul camerei cu ochiul drept ieșeau totdeauna defocusate sau cu focus în altă parte decât subiectul.
  2. Experimentează cu camera și setările. În mod automat faci fotografii mai bune dacă înveți toate meniurile camerei și ce setări trebuie să faci în anumite situații pentru ca imaginea să iasă mai bine. Și uneori nu este de ajuns să treci în modul Night pentru poze bune pe lumină slabă. După ce faci multe fotografii și după ce vezi ce anume ai greșit, de ce uneori ies mișcate, de ce uneori ies în ceață, abia apoi poți să te asiguri că imaginile tale vor ieși pe viitor mai bune.
  3. Folosește lumina naturală și nu blițuri. Foarte multă lume lasă blițul activat și ziua, dar și la pozele cu clădiri sau peisaje, acesta fiind pur și simplu mult prea slab pentru a conta. Cel mult aduce lumină în senzor și imaginea iese fără contrast sau fără culori prea bune.
  4. Învață încadrarea imaginilor. Încadrarea fotografiilor poate fi o adevărată artă. Necesita creativitate și experiență, dar asta nu înseamnă că trebuie să disperați sau să renunțați la ea. În iOS, accesați Setări (Settings) și selectați Camera. De acolo, activați Grid (Grilă) pentru a implementa „regula treimilor” în aplicația Cameră. Această grilă vă va ajuta să vă compuneți mai bine imaginea și să vă păstrați fotografia paralelă cu orice linii verticale sau orizontale din fotografie.
  5. Alege un singur subiect. Sigur, sunt uimitoare pozele în care Luna se vede deasupra unei clădiri luminate (Sacre Coeur din Paris sau Taj Mahal în India). Dar până să ajungem la astfel de compoziții, este foarte util să vă setați camera, concepția și încadrarea pe un singur subiect. Astfel păstrați focusul pe el, începeți să vedeți mai bine încadrarea și punerea elementului în evidență folosind alte lucruri din jur. De exemplu, clădirea arată mai bine dacă faceți poza din dreptul unor flori colorate.
  6. Stabilizarea este importantă. Telefoanele Apple includ tehnologie de stabilizare avansată și rareori aveți probleme reale la fotografierea din mână. Dar nu trebuie să uităm că mâinile tremură. Că apăsarea pe ecran poate dezechilibra telefonul. Orice mișcare se poate traduce printr-o fotografie ratată. Recomand tot mai des folosirea unui dispozitiv extern de stabilizare suplimentară. Poate fi un simplu trepied de pus pe sol. Sau minitrepied. Dar poate fi și un dispozitiv electronic gen DJI Osmo pentru stabilizare avansată. Fiecare după buget.
  7. Folosiți telecomanda cu declanșator. Cum spuneam, apăsarea poate mișca telefonul. Așa că vă recomand de asemenea
    un obturator de la distanță, un accesoriu ideal pentru a fotografia mai stabil fără trepiede sau stabilizatoare electronice. Este util de folosit și pentru expunerea lungă și fotografia de noapte și cu siguranță îți va îmbunătăți tehnica.
  8. Experimentați cu expunerea. O funcție importantă a camerei foto mobile pe care veți dori să o setați manual este expunerea. Atingerea ecranului atunci când camera telefonului este pornită nu reorientează doar obiectivul pe un subiect nou, ci, de asemenea, ajustează automat cât de multă lumină intră în senzorul foto. Acest lucru este în mod normal pe automat, ceea ce face pozele să arate ne-natural. Cel mai bine este să o reglați manual.Pentru a modifica manual expunerea camerei mobile, deschideți aplicația pentru cameră și atingeți ecranul. Când vedeți refocalizarea obiectivului, veți vedea o pictogramă cu un bec și o scară verticală. Glisați încet cu degetul în sus și în jos această scală pentru a regla nivelul de lumină.
  9. Renunțați la zoom-ul digital. Oricât de mult ți-ar plăcea să arunci o privire mai atentă la un iepure de pe câmp sau pasăre din copac, zoom-ul digital forțează senzorul și va duce la realizarea unor imagini de slabă calitate. Fotografiile cu zoom digital sunt pur și simplu imagini decupate și redimensionate, spre deosebire de funcționalitatea zoom optic pe care o puteți găsi și pe telefoane, dar și pe camere foto normale. Zoom-ul digital nu numai că va produce o imagine granulată, ci va reduce rezoluția generală a fotografiei și va mări exponențial orice vibrații de la mâini, lăsându-vă cu o reprezentare inferioară a acelui subiect drăguț. Mai bine alegeți un telefon care oferă zoom optic, de preferat mai mare (5x, 10x).
  10. Încercați o lentilă suplimentară.Lentilele  suplimentare se atașează la telefon și vă oferă mai multe opțiuni. Poate doriți să adăugați în continuare un obiectiv suplimentar de calitate. O lentilă macro este obligatorie pentru pasionații fotografiilor cu flori sau insecte. Una telefoto mare este pentru pasionații de păsări sau astrofografie.
  11. Folosiți modul rafală pentru a prinde imaginea perfectă. Este soluția perfectă pentru a fotografia obiecte în mișcare sau animalele de companie, copiii mai mici când se joacă plini de energie. Păsările sau alte lucruri similare. Modul Burst va face mai multe fotografii în succesiune rapidă, astfel încât să o puteți selecta pe cea mai bună. Puteți găsi modul Burst în majoritatea smartphone-urilor. Pentru a-l activa, pur și simplu țineți apăsat butonul declanșator și telefonul va face mai multe fotografii în succesiune rapidă.
  12. Folosiți modul Portret și creați efecte de blur. Utilizați noile moduri de portret. Creați un fundal neclar direct în camera telefonului. Efectul de blur pe fundal este numit și bokeh. Acest lucru se face prin utilizarea unui obiectiv cu deschidere mare. Cu toate acestea, există o modalitate de a crea un efect similar pe smartphone.
  13. Spațiu negativ în fotografia mobilă. În fotografie, există o regulă numită spațiu negativ, folosită de fotografi pentru a îmbunătăți experiența de vizionare. Spațiul negativ este de obicei ceea ce vedeți pe fundalul unei imagini. Ideea este că, având suficient contrast între elementul din prim-plan al unei imagini și spațiul din spate, aceasta devine mai interesantă sau mai dramatică.
  14. Nu vă fie frică să editați. Compunerea și realizarea fotografiilor pe smartphone este doar primul pas pentru a le face atractiv din punct de vedere vizual. Editarea fotografiilor este următorul pas – și unul esențial. Filtrele pot fi un instrument fotografic valoros, mai ales când vine vorba de două obiective: 1) îndepărtarea zonelor blurate sau pătate dintr-o fotografie și 2) de a face subiectul să iasă mai mult în evidență. Și altfel vezi poza pe un ecran mai mare dacă editezi pe computer.
  15. Solicitați feedback. Pe măsură ce experimentați cu pozele și învățați, puteți afla multe doar uitându-vă la munca altor pasionați. Aflați de la ei care sunt setările lor manuale. Care sunt filtrele cu care editează fotografiile.  Care sunt aplicațiile folosite de ei.  Cum văd ei realizarea ta: întotdeauna este o idee bună să ceri feedback.

Cum activați modul Pro dacă acesta nu este activ pe iPhone

Lansați aplicația Setări, derulați în jos și atingeți Cameră.

Prima secțiune este Formate. Aici puteți comuta între ieșirea foto și video HEIF/HEVC și JPEG/H.264. Dacă utilizați exclusiv dispozitive Apple, lăsați selectat HEIF/HEVC, deoarece suportul media consumă mai puțin spațiu de stocare și este acceptat de toate sistemele de operare Apple. Dacă depindeți de alte platforme care nu acceptă aceste formate, atunci treceți la acesta din urmă.

În afară de asta, veți găsi comutatoare pentru Apple ProRaw și Apple ProRes. Aceste opțiuni, atunci când sunt activate, vă permit să faceți fotografii și, respectiv, videoclipuri de calitate superioară. Deci, în loc să obțineți fotografii de 12 MP sau 24 MP când utilizați camera principală pe un iPhone 14 Pro sau mai mare, puteți obține fotografii de 48 MP. Sunt ideale pentru cei care plănuiesc să editeze expunerea și balansul de alb al acestor fotografii. De așteptat, consumă mai mult spațiu de stocare și probabil că nu doriți să lăsați această opțiune activată pentru utilizarea de zi cu zi.

În mod similar, ProRes vă permite să realizați videoclipuri de calitate superioară și este unul dintre cele mai populare formate printre profesioniștii din industrie. Pentru referință, un minut de filmare HDR ProRes pe 10 biți consumă aproximativ 1,7 GB pentru HD. Deci, poate doriți să dezactivați acest lucru atunci când nu lucrați la proiecte video profesionale.