Mă tot întreabă lumea dacă chiar merită să faci upgrade acum la iPhone 14 Pro Max. Ei bine, vedeta Apple de anul acesta, deși este un telefon scump, aduce o serie întreagă de noutăți care fac să merite trecerea la noul telefon. Și mai spulber aici un mit: merită și dacă ai telefon nou, gen 13 Pro Max. Chiar dacă nu vei simți instant o îmbunătățire masivă, tehnologiile incluse în noua generație sunt utile.

Xiaomi 12T Pro review

Top 5 motive pentru upgrade

Am pus mai jos principalele motive pentru care cred că merită făcută actualizarea la noua generație:

  1. Apple A16 Bionic – noul procesor este construit pe un proces de 4 nm și poate efectua până la 17 trilioane de operații pe secundă. Mai precis, iPhone 14 Pro este mai rapid și mai eficient decât orice alt iPhone. Și decât orice alt telefon, mai exact. Pentru că noile procesoare flagship pentru Android abia ajung la nivelul A15 de anul trecut. Noul procesor iPhone este cu până la 40% mai rapid decât concurența. Dincolo de upgrade-urile așteptate în ceea ce privește viteza și performanța în joc, A16 Bionic oferă acces la câteva funcții exclusive. De exemplu, are un motor de afișare dedicat chiar și permite telefonului să-și reducă rata de reîmprospătare până la 1 Hz, făcând în sfârșit posibil un afișaj permanent pe un iPhone. Procesorul include o rețea neuronală dedicată îmbunătățită, cu 16 nuclee, cunoscută sub numele de „Neural Engine”, un nou procesor de semnal de imagine (ISP) cu capabilități îmbunătățite de procesare a imaginilor.
  2. Camera foto mai bună – este primul iPhone cu o cameră de 48 de megapixeli, având un senzor mai mare.Până acum, începând de la generația 6S până la 13 Pro, telefonul Apple avea camere cu senzori de 12 megapixeli. Acest salt în rezoluție, asociat cu un senzor de cameră cu 65% mai mare decât generația anterioară, înseamnă că iPhone 14 Pro poate capta mai multă lumină și poate adăuga și mai multe detalii fotografiilor. Apple chiar spune că iPhone 14 Pro Max este de două ori mai bun decât 13 Pro Max la realizarea de fotografii în lumină scăzută, un segment în care cele mai bune camere ale smartphone-urilor se luptă adesea. La fel, au optimizat mult și partea de filmare, noul mod este foarte apreciat de cei care au apucat să-l testeze.  În cel mai recent clasament DXOMark, camera este pe locul trei, mai exact ei pun 14 Pro pe 3 și 14 Pro Max pe 5, deși telefoanele au aceeași cameră. DXO a pus anul acesta Pixel 7 pe primul loc, deși eu am văzut foarte multe critici la adresa telefonului Google. Iar locul doi aparține unui telefon care nici nu a venit în Europa oficial.
  3. Always On Display – pentru prima dată în istorie, telefonul Apple are afișajul AOD. Este o funcție comună pe Android, ai acces la ceas și la notificări fără să deschizi mereu tot ecranul telefonului. Deși este o caracteristică pe care telefoanele Android au introdus-o cu ani în urmă, Apple nu avea așa ceva până anul acesta. Când vine vorba de tehnologia AOD, majoritatea dispozitivelor cu această funcție vă oferă de obicei un fundal negru și un text minim, care vă permite să vedeți informații precum ora și notificările. iPhone 14 Pro Max nu întunecă complet ecranul. În schimb, estompează cu grație informațiile afișate. Aceasta înseamnă că fundalul personalizat și personalizările ecranului de blocare sunt afișate indiferent dacă ecranul este pornit sau oprit. Deocamdată, afișajul mereu activ este exclusiv pentru modelele Pro din generația a 14-a. Chiar dacă Apple a întârziat când vine vorba de a aduce câteva funcții de ultimă oră pentru iPhone, face acest lucru în felul său unic.
  4. Dynamic Island – una dintre principalele noutăți de anul acesta arată interesant. Deși s-a râs de funcție, dezvoltatorii Android au copiat-o și este utilizată acum pe multe telefoane. Apple a limitat deocamdată animațiile pe iPhone 14 Pro și Pro Max. Animația înconjură noul decupaj oval care a înlocuit notch-ul. Arată mai bine și sper să renunțe cât mai rapid la notch și la orice gaură în ecran. Camerele să fie sub display și cât mai invizibile. Dar deocamdată efectele Dynamic Island sunt amuzante și chiar utile uneori. Iar utilizatorii care se vor obișnui cu ele le vor căuta și pe viitor, la noile modele iPhone.
  5. Autonomia superioară – chiar dacă bateria nu a crescut în dimensiuni, autonomia a crescut. Știm cu toții că iPhone-urile din ultimele generații au o viață fantastică a bateriei, iar14 Pro Max nu face excepție. În testele de video de pe Youtube, am obținut peste 20 de ore de playback video pe telefon. Asta înseamnă că, în funcție de fiecare, în utilizarea reală este posibil să beneficiați de mai multe zile de utilizare fără priză. Dacă este forțat, va ține până seara, dar dacă îl folosiți mai moderat, ar trebui să aibă baterie și a doua zi. Mai ales că iPhone nu pierde energie peste noapte cum pățesc telefoanele Android.

Este adevărat, 13 Pro Max este foarte aproape de acest nivel. Și 12 Pro Max poate fi considerat destul de apropiat. Dar dacă ai un telefon de ultimă generație, îl poți vinde mai scump și atunci mai ai de pus o mică diferență până la prețul unui 14 Pro Max. Deci merită 100% actualizarea.

Dacă ai un iPhone mai vechi, din generația 11 sau anterioară, atunci cu siguranță vei vedea optimizarea procesorului, vei observa imaginile mai bune realizate și atunci este clar că merită cumpărat noul model.