Samsung A55 rămâne acum una dintre cele mai bune oferte pe segmentul midrange. Arătos și bine dotat, are câteva atuuri tehnologice pentru care merită să fie luat în calcul. Am făcut mai jos un ghid cu top 5 motive pentru care merită cumpărat. Mai ales că zilele astea este și la un preț mai competitiv.

Samsung Galaxy A55 5G

Samsung A55 – top 5 motive

  1. Actualizările software. La acest nivel de preț niciun competitor nu oferă atâtea actualizări software. Samsung A55 va aduce patru ani de actualizări Android, adică versiuni noi ale sistemului de operare. Plus cinci ani de actualizări de securitate. Cu alte cuvinte peste media actualizărilor oferite de rivali.
    Mai mult, modelul sud-coreean primește funcția Google Seamless Updates, care exista doar pe telefoanele din seria Pixel. Sistemul permite actualizarea aplicațiilor de Android chiar în timp ce le folosești. Noua metodă de actualizare a aplicațiilor presupune realizarea a două partiții separate, permițând descărcarea și instalarea automată a pachetelor software noi în fundal, fără a fi necesară o acțiune directă din partea utilizatorului. Nici repornirea imediată a aplicației active. Dezavantajul este că spațiul de stocare alocat special pentru acest scop trebuie să vină de undeva, însemnând că telefoanele în echipare de bază vor rămâne cu și mai puțin spațiu de stocare util. Așa se face că, deși toate telefoanele lansate cu Android 13 suportă Seamless Updates, niciun producător în afară de Google nu a catadicsit să activeze această facilitate. Doar Samsung a integrat acum pe A55 5G.
  2. Securitate sporită. Modelul Galaxy A55 aduce, pe lângă prețul bun și dotările hardware avansate, sistemul de securitate Samsung Knox de pe terminalele flagship. Este pentru prima dată când tehnologia vine pe telefoanele midrange.
    Knox este un sistem de securitate on-device lansat de Samsung acum 10 ani și care oferă protecție sporită prin criptarea datelor din terminal. Knox nu se vede de cele mai multe ori, dar oferă siguranță sporită, o tehnologie care nu există pe toate telefoanele.
    Ceea ce diferențiază Samsung Knox de alte soluții alternative: este o combinație între software și hardware. Practic, procesorul Knox Vault rulează independent de procesorul principal al telefonului. Așadar, e un mediu în care nu se poate interveni și nu poate suferi de vulnerabilități care să afecteze sistemul de operare. Knox Vault e un subsistem de protecție, iar de anul acesta este parte a telefoanelor Samsung Galaxy A55. Nu trebuie însă confundat Samsung Knox cu un antivirus. Deși poate oferi protecție împotriva aplicațiilor malițioase, Knox nu înlocuiește un antivirus gândit să detecteze amenințările în timp real.
  3. Camere foto mai bune. Pe lângă senzorii de calitate bună, A55 5G oferă de asemenea tehnologie AI pentru realizarea de fotografii mai bune. De exemplu, funcția Nightography îmbunătățită permite fotografii mai clare și mai vibrante chiar și în condiții de iluminare scăzută. Procesorul de imagine cu Inteligență Artificială al Galaxy A55 5G produce imagini uimitoare în condiții de lumină scăzută. Modul Night Portrait este special și are și tehnologii precum videoclipurile HDR de 12 biți. În plus, dispune și de funcții precum stabilizarea optică a imaginii (OIS) și stabilizarea digitală a imaginii video (VDIS), ceea ce înseamnă că fotografiile și videoclipurile vor fi clare chiar chiar și atunci când sunt realizate în mișcare.
  4. Procesor avansat. Samsung anul acesta ca vârf de gamă procesorul seriei S24, Exynos 2400. Este un procesor de top, cu tehnologii AI și foarte puternic, tehnologii de gaming aduse de AMD și multe altele. Din acestea, o parte au fost aduse la nivelul mediu pe procesorul midrange al lui A55 5G: Exynos 1480. Acesta este realizat pe 4 nm. Cipul vine cu un accelerator grafic Xclipse 530 GPU, bazat pe arhitectura AMD RDNA. Este prima platformă midrange cu această tehnologie avansată pentru gaming. Adică una din principalele diferențe față de modelele rivale midrange ar fi tocmai această adaptare AI și a tehnologiei de gaming. Care pe telefoanele concurente nu prea există.
  5. Autonomie peste medie. Bateria este de 5.000 mAh cu încărcare de 25W, ceea ce oferă și o anumită autonomie. Conform testelor realizate a ieșit de circa 15,5 ore de utilizare cu ecran aprins. Dacă aplicați și Power Saving, autonomia a urcat spre 19 ore. Este foarte bine comparat cu alte modele ieftine. Oricum, cine folosește cu ecranul aprins în continuu. La utilizare normală înseamnă două zile lejer.

Design-ul este clar similar cu seria Galaxy S. Arată la fel, după noul model adoptat de S24 cu marginile complet plate, iar pe spate sunt doar trei decupaje pentru camerele foto. Telefonul are rama din aluminiu, iar fața și spatele au Gorilla Glass, ceea ce îi conferă aspect premium și senzația că ai în mână un produs premium.

Ecranul este de asemenea peste medie, deși el este FHD+. Adică are rezoluție similară cu Galaxy S24. Dar este compatibil cu HDR10+, iar luminozitatea urcă la 1.000 de nits.

Dar dincolo de aceste motive, Samsung A55 merită ales și pentru prețul foarte bun. Îl găsiți și la 1.615 lei și merită fiecare leu.