În acest moment, Samsung Galaxy S10+ rămâne cel mai interesant model de smartphone disponibil în magazine și merită cumpărat din mai multe motive. Pentru design și tehnologie de ultimă generație, pentru camera foto excelentă, dar și pentru ecosistemul Samsung de dispozitive inteligente IoT și de asemenea pentru asistentul digital integrat.

GalaxyS10Plu

Aș începe cu partea de design, generația a zecea aduce o schimbare importantă față de anii anteriori, respectiv camerele foto integrate în display. Samsung Galaxy S10+ are un ecran de 6.4 inch Dynamic AMOLED capabil să redea culori extraordinare, are HDR10+ și este protejat cu Gorilla Glass 6. Camera foto integrată în display a ajutat la micșorarea marginilor, astfel că raportul dintre corp și ecran scade semnificativ. Dispare bara neagră de deasupra ecrnaului care era prezentă la generațiile anterioare. Iar camerele foto se ascund destul de bine. De asemenea, este pentru prima dată o cameră duală pe partea frontală, astfel că toate imaginile selfie vor ieși mult mai bine.

Ca la orice nouă generație, Galaxy S10+ aduce o serie întreagă de actualizări tehnologice, nu doar ecranul sau camerele foto. Procesorul este nou, au continuat dezvoltarea nucleelor Moongoose, cele mai performante de anul acesta, dar arhitectura este formată din trei clustere, 2xMoongose 4, 2xCortex-A75 și 4xCortex A55, nucleele economice. Per-total rămâne unul dintre cele mai performante procesoare disponibile anul acesta. Capacitatea de stocare și memoria RAM sunt tot mai extinse pentru o experiență cât mai bună, iar terminalul suportă cardurile de memorie microSD pentru a crește și mai mult capactiatea de stocare. Nu trebuie uitat că există și edițiile speciale cu stocare de 1TB dau 512GB pentru cei care vor să scape de orice grijă legată de stocare.

În al treilea rând, Samsung Galaxy S10+ merită cumpărat pentru camera foto excelentă. Mi-a plăcut foarte mult la teste, noua lentilă ultra-wide este chiar utilă. Dacă ești într-un oraș, printre clădiri sau monumente, camera este folositoare și ies pozele excelent. De asemenea, pentru imagini cu apusul, culorile ies mai bine pe camera nouă. Sigur că este util și zoom optic, dar deja modelele de top trebuie să depășească 2X. Poate fi util la un portret, dar pentru călătorie este nevoie de mai mult zoom optic, cel digital iese ok, dar nu foarte precis. Și camera normală mi s-a părut foarte bună, ies imagini excelente, clare, cu niște culori foarte calde.

Am testat și camerele pentru selfie, există și aici posibilitatea de a folosi încadrarea wide pentru grupuri sau cea normală. Mi-a plăcut mult cum au ieșit, dar am folosit un selfie stick și modul de declanșare bazat pe gesturi, cu un timer de 2 secunde pentru a evita să mișc mâna în poză. Toate au ieșit bine, clare, cu culori foarte bune.

Imaginile de noapte sunt ok, dar trebuie să fiți atenți la mai multe lucruri. Unele imagini ies mișcate, altele au prea multă luminozitate. Dar din fericire au destule modalități de control, chiar varianta Pro pentru cei care se pricep la setările manuale, unde se pot face setări similare cu un aparat profesionist. Mi-au ieșit inclusiv imagini din mână, la o calitate demnă de DSLR.

Aș fi menționat și bateria mare și care ține foarte bine, alt motiv pentru a lăuda tehnologia nouă de pe Galaxy S10+. Dar am vrut să menționez în mod special Samsung Smart Things, platforma lor IoT pentru conectarea de diverse dispozitive inteligente. Nu sunt multe soluții care pot fi comparate, Google încearcă să facă ceva similar, dar nu au destule dispozitive.

Viziunea Samsung pentru o viață interconectată are în centru ideea unui ecosistem IoT deschis care adună un număr mare de device-uri conectate pe o singură platformă. Disponibil pe mai mult de 200 de piețe din întreaga lume, SmartThings oferă o experiență interconectată prin intermediul unei singure aplicații și aduce tehnologia IoT nu doar în casele oamenilor, dar și în mașină, la birou și în alte locuri în care aceștia ajung pe parcursul unei zile.

Smart Things permite conectarea la un televizor Smart TV de la Samsung, dar și dispozitive inteligente precum aerul condiționat, mașină de spălat, termostat, becuri smart, prize inteligente, senzorii de mișcare din casă, sistemul de sonerie / vizor inteligent și multe alte inovații. Este un adevărat ecosistem inteligent pentru casele inteligente ale viitorului. Și asta poate fi un adevărat atuu pentru cumpărare.

Tot așa este și în cazul asistentului digital. Bixby a fost gândit inițial drept o interfață inteligentă, o modalitate practică prin care oamenii se foloseau de propria voce pentru a interacționa cu telefonul. În prezent, Samsung continuă dezvoltarea Bixby ca pe o platformă inteligentă scalabilă, astfel încât să integreze diferite produse și servicii în viața consumatorului. Platforma Bixby va permite partenerilor să adapteze funcțiile aplicației de pe telefoane mobile, televizoare, aparate electrocasnice și alte produse din ecosistemul Samsung.

Pentru că industria telecom se mișcă acum spre generația a cincea (5G), nu trebuie uitată versiunea 5G a lui Samsung Galaxy S10, primul telefon de acest gen lansat oficial și care a putut fi admirat la Mobile World Congress, în Barcelona. Samsung are o strategie completă pentru trecerea la 5G, iar în România ar trebui să avem aceste servicii gata pînă în 2020.