La începutul lui 2023 avem o serie de lansări importante de telefoane mobile premium, care aduc tehnologii noi. Vorbim de procesoare noi, senzori foto de ultimă generație și ecrane mai performante. Însă atât inflația, cât și problemele din lanțul de aprovizionare vor duce la o scumpire semnificativă a terminalelor flagship. Nu mă îndoiesc însă de faptul că românii sunt descurcăreți. Vând rapid telefoanele vechi, aleg oferte de achiziție în rate și altele asemenea.

top telefoane 2023

Principalele îmbunătățiri aduse anul acesta

Am pus mai jos doar telefoane care vin în prima parte a anului, cel târziu în luna mai. Majoritatea sunt prezentate pe surse deja sau au fost lansate în China și urmează să aibă evenimentele de lansare globale. În ultimii ani, jucătorii chinezi au preferat să facă evenimentele de lansare a telefoanelor întâi pe piața locală. Probabil vând mai mult intern așa, iar apoi aduc modelele și global. Unii după o lună, alții după trei luni, în funcție de diverși factori.

Ce au în comun toate aceste telefoane sunt procesoarele noi, Snapdragon 8 Gen2 sau Dimensity din ultima generație. Nu oferă doar performanță crescută, ci și un consum redus de energie și management mai bun al răcirii.

Telefoanele au stocare mai rapidă decât generația anterioară. UFS 4.0 este cam de două ori mai rapidă. De asemenea, suportă memorii de nouă generație, care sunt mai rapide. Combinat cu noile versiuni ale sistemului de operare, ar trebui să facă diferența.

Au apărut noi senzori foto, cei prezentați ca fiind “1-inch type”, dar și cei de 200 de megapixeli. Ecranele au luminozitate crescută față de anii anteriori.

Telefoane flagship de la începutul anului 2023

1) Samsung Galaxy S23 Ultra – va fi lansat oficial pe 1 februarie. Terminalul aduce un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 modificat special pentru Samsung. Nucleul principal de putere este dus la 3.36 GHz, peste modelul standard. Putem spune că este 8+ Gen2 deja. Telefonul va avea un ecran Dynamic AMOLED 3088×1440 pixeli, dar cu luminozitate maximă de 1.750 de nits. Ca să poți vedea vara, la soare. Camera foto principală urcă la 200 de megapixeli, cu un senzor nou, optimizat.

2) Xiaomi 13 Pro – principalul rival al Samsung și Apple a pus în acest model cam toată tehnologia modernă. Are Snapdragon 8 Gen2, dar cu nucleul principal la 3,2 GHz. Aici ecranul OLED are rezoluție 3200×1440 pixeli și o luminozitate maximă de 1.900 de nits. Camera foto principală are senzor de 1 inch, cel mai mare disponibil acum. Iar lângă sunt alți senzori tot de 50 de megapixeli. Cu tehnologie foto Leica.

3) OnePlus 11 – nu este un model Pro, dar este foarte dotat și mai accesibil decât celelalte telefoane premium. Are procesorul Snapdragon 8 Gen2 standard, cu stocarea UFS 4.0. Ecranul său este AMOLED, 3216×1440 pixeli, dar cu luminozitatea maximă de 1.300 de nits. Camera foto principală este de 50 de megapixeli, acompaniată de unități de 48 și 32 megapixeli. Tehnologia foto este de la Hasselblad.

4) Oppo Find X6 Pro – va fi fratele mai mare al modelului precedent. Integrarea companiilor continuă și tehnologia mai bună va merge la Oppo. Dar va avea și prețul mai mare. Pare să aibă ecran cu marginile curbate, dar nu a ieșit la iveală tehnologia și specificațiile sale. Procesorul tot Snapdragon 8 Gen2. La camere foto are un senzor de 1 inch de 50 de megapixeli, precum și alți doi senzori tot de 50 de megapixeli.

5) Vivo X90 Pro+ – lansat de ceva vreme în China, aduce și el camera de 1 inch pe spate. Tot cu Snapdragon 8 Gen2, iar stocarea a urcat la UFS 4.0. Ecranul este AMOLED cu 3200x 1440 pixeli și luminozitatea de 1.800 nits. Modelul vine cu patru senzori pe spate, unul principal de 50 de megapixeli, plus ultrawide de 48, cameră de zoom 2x de 50 de megapixeli și cameră periscop cu 3.5x optic și 64 de megapixeli. Păcat că nu au dus periscopul măcar la 5x, dar tot sună foarte interesant.

6) Realme GT 3 Pro este flagship-ul pentru tineri dinamici. Este un pic întârziat, urma să fie lansat în ianuarie, dar nu a fost niciun eveniment anunțat. Cel puțin GT2 Pro a venit în ianuarie. Zvonurile spun că va avea AMOLED, 3216×1440 pixeli, Snapdragon 8 Gen1 de anul trecut, dar va fi și foarte accesibil. Camerele foto de 50 de megapixeli și cu un senzor macro de 2 megapixeli.

7) fanii Apple nu au lansări la început de an. Ori cumperi iPhone 14 Pro Max, care rămâne o alternativă excelentă, ori aștepți în septembrie generația 15. Nu vor fi nici anul ăsta schimbări spectaculoase, poate din 2024.