Am pierdut ieri și azi vreo 3 ore cu actualizarea la Windows 10, ultimul sistem din casă rămas pe vechiul OS este și el la zi. Evident, uneltele realizate de Microsoft „ca să ne ajute” nu funcționează deloc, noroc că există online suficiente informații să depășești aproape orice problemă.

windows-10-ugrading-compressor

Am făcut actualizarea la Windows 10 pe patru laptopuri pînă acum, doar unul singur rămăsese cu Windows 7. Din păcate pentru fanii acestei versiuni, se mișca foarte greu în ciuda faptului că am pus un SSD de 128GB și avea suficient spațiu. Procesorul e ok, Core i5 din a treia generație, 8 GB de RAM, placă video Nvidia de 1 GB. Ar trebui să se miște, dar cu Windows 7 mai mult se târâia.

Am încercat să fac upgrade cu păstrarea fișierelor, nu a mers. Ba nu termina download-ul, ba îl termină și apoi se blochează la Cheching Updates. Am trecut la instalarea de la zero, făcut USB stick, reboot, începe instalarea, failed – nu poate scrie pe disc că are o partiție. Șterge partiția, reia procedura, nu merge. Aventuri ca în vestul sălbatic. Pînă la urmă am găsit faza cu accesat command prompt și reformatat de acolo, apoi s-a instalat. Windows 10 zbârnâie, n-a mai dat nicio eroare, totul este ok acum.

Actualizarea la Windows 10 este gratuită pentru utilizatorii Windows 7, 8 sau 8.1, dar pînă la data de 29 iulie 2016. Dacă uitați de actualizare, după 29 iulie licența va costa. Bine, puteți rămâne la sistemul de operare mai vechi, doar că, treptat, Microsoft elimină suportul tehnic pentru platformele mai vechi, așa cum a făcut cu XP. Urmează Vista, apoi Windows 7 va fi scos de pe traseu.

Conform Forbes, licența de Windows 10 Home va costa 119 dolari, iar cea pentru Windows 10 Pro, 199 de dolari. Probabil că veți putea cumpăra laptopuri noi sau computere care vin cu licența la pachet, dar pentru vechiul sistem actualizarea va fi contra cost.

Pentru Windows 10 Enterprise, utilizatorii vor plăti abonament lunar, noul model de business pentru Microsoft. Abonamentul lunar ca la telecom. Windows 10 va avea un preț de 7 dolari pe lună, 84 pe an. Microsoft spune că acest model nu va fi aplicat consumatorilor, cel puțin momentan.