Am pierdut ieri și azi vreo 3 ore cu actualizarea la Windows 10, ultimul sistem din casă rămas pe vechiul OS este și el la zi. Evident, uneltele realizate de Microsoft „ca să ne ajute” nu funcționează deloc, noroc că există online suficiente informații să depășești aproape orice problemă.
Am făcut actualizarea la Windows 10 pe patru laptopuri pînă acum, doar unul singur rămăsese cu Windows 7. Din păcate pentru fanii acestei versiuni, se mișca foarte greu în ciuda faptului că am pus un SSD de 128GB și avea suficient spațiu. Procesorul e ok, Core i5 din a treia generație, 8 GB de RAM, placă video Nvidia de 1 GB. Ar trebui să se miște, dar cu Windows 7 mai mult se târâia.
Am încercat să fac upgrade cu păstrarea fișierelor, nu a mers. Ba nu termina download-ul, ba îl termină și apoi se blochează la Cheching Updates. Am trecut la instalarea de la zero, făcut USB stick, reboot, începe instalarea, failed – nu poate scrie pe disc că are o partiție. Șterge partiția, reia procedura, nu merge. Aventuri ca în vestul sălbatic. Pînă la urmă am găsit faza cu accesat command prompt și reformatat de acolo, apoi s-a instalat. Windows 10 zbârnâie, n-a mai dat nicio eroare, totul este ok acum.
Actualizarea la Windows 10 este gratuită pentru utilizatorii Windows 7, 8 sau 8.1, dar pînă la data de 29 iulie 2016. Dacă uitați de actualizare, după 29 iulie licența va costa. Bine, puteți rămâne la sistemul de operare mai vechi, doar că, treptat, Microsoft elimină suportul tehnic pentru platformele mai vechi, așa cum a făcut cu XP. Urmează Vista, apoi Windows 7 va fi scos de pe traseu.
Conform Forbes, licența de Windows 10 Home va costa 119 dolari, iar cea pentru Windows 10 Pro, 199 de dolari. Probabil că veți putea cumpăra laptopuri noi sau computere care vin cu licența la pachet, dar pentru vechiul sistem actualizarea va fi contra cost.
Pentru Windows 10 Enterprise, utilizatorii vor plăti abonament lunar, noul model de business pentru Microsoft. Abonamentul lunar ca la telecom. Windows 10 va avea un preț de 7 dolari pe lună, 84 pe an. Microsoft spune că acest model nu va fi aplicat consumatorilor, cel puțin momentan.
Si eu m-am chinuit cu o instalare, apoi upgrade pe un laptop nou cu USB3.0. Nu am putut instala Win7 pentru ca nu reusea sa booteze de pe stick (nu avea drivere de usb3.0) si a fost nevoie sa instalez 8.1. Abia apoi am reusit sa fac actualizare la Win10.
Ideea cu plata lunara mi se pare foarte buna, recunosc ca as prefera sa platesc lunar 5-6 eur, decat sa dau o data 200, oricum cam 2-3 e durata de utilizare a unei versiuni de Windows.
 
Te contrazic un pic, plătești 200 de dolari licența și apoi ai acea licență pentru toată perioada de utilizare + suport tehnic, adică peste 10 ani în total. Cum vezi, sunt companii care au încă Windwows NT, ce să mai vorbim… Dacă plăteau lunar ajungeau la peste 840 de dolari de fiecare stație de lucru.
Și pentru Office 360 mi se pare prea mult 100 de dolari pe an. Am nevoie de aplicație, dar mă descurc cu Libre Office și Google Docs.
 
Windows 10…..
1. Nu respecta deloc privacyul utilizatoruli. Toate optiunile de telemetrie si reclame sunt automat bifate „ON” si trebuie sa te chinui sa vezi un text albastru pe albastru cand instalezi ca sa poti intra in optiuni si sa le dai pe „OFF”
2. Nu respecta deciziile utilziatorului. Daca eu spun ca un proces, aplicatie sau modul al sistemului de operare sa treca pe STOP, atunci fix asta trebuie sa faca si sa nu il porneasca de unul singur de capul lui.
3. Ia decizii de unul singur legat de ce software ramane sau nu ramane pe calculatorul utilizatorului. Atunci cand ma pot trezi ca imi dispare o intreaga suita software peste noapte pentru ca asa a hotarat Windows 10 fara sa-mi dea vreun motiv, preaviz sau optiune de back-off, avem o problema majora.
4. Updateurile automate. Da, sunt multi care nu stiu sa-si faca updateurile de securitate, insa Microsoft a emis indeajuns de multe updateuri in trecut care au rezultat intr-un BSOD incat sa nu fie de incredere acest sistem. Cum o sa aibe habar cineva sa-si depaneze singur calculatorul cand se trezeste din senin cu BSOD, mai ales daca acea persoana este din categoria celor care nu sunt atat de priceputi in operarea calculatorului?
5. Continuarea interfetei stil METRO. Degeaba au readus Start Menu inapoi, este mai restrictiv fata de cel de pe Windows 7 si are mult prea mult spatiu dedicat reclamelor. Setari care se puteau face dintr-un singur click/search ajung sa fie facute din 3 sau mai multe clickuri. Treaba asta se cheama regres, oricum ar incerca cineva s-o mascheze.
6. Eliminarea din facilitatile sistemului de operare pe parcurs. Eu daca dau bani in plus pe o licenta Pro fata de Home, dau pentru ca si vreau sa ma pot folosi de functionalitatea in plus, corect? No bun, cat de bine ma simt cand dupa un update automat Windowsul ma lasa fara facilitatile pentru care am dat bani in plus? Ca ultimul fraier….Nu dau bani pe Windows 10 Pro azi, pentru ca Microsoft sa fie legal acoperiti sa mi-l transforme in Windows 10 Home cand se scoala ei cu fata in perna.
7. Da, merita alineat separat. Agresivitatea cu care au impins updateul la Windows 10. Pentru prima oara din 2009 de cand folosesc acest sistem de operare m-am trezit ca un update la care am dat „hide” a reaparut si s-a bifat singur ca fiind gata de instalare! Pentru prima oara din 2009 mi-a fost ignorat user choice de catre Microsoft. Si evident nu am fost singurul. Au fost atat de multe cazuri de instalari automate fara acordul utilizatorului pentru care Microsoft nu si-a cerut deloc scuze. Dupa pierderea unui proces si la mai bine de un an de la prima implentare a updateului KB3035583, au adaugat optinea „decline free offer”. Numai dupa ce au pierdut bani! Un an intreg in care user feedbackul de la toti utilizatorii de Windows 7, 8 si 8.1 a fost ignroat iar aplicatia GWX a atins stadiul in care dadeai „Close”, el intelegea ca trebuie sa porneasca updateul. Asa ceva fac numai si numai aplicatiile de tip malware/spyware/ransomware. Atat de departe s-a dus Microsoft ca sa-si impinga noul lor sistem de operare. Ca o ultima insulta, la inceputul lunii au lansat un alt update care iti arunca un ecran full screen cu „amenintarea” ca dispare oferta gratis Windows 10. Unde se afla optiunea „Decline free offer” pe acel ecran? Intr-un text mic, MOV pe MOV! Mov pe Mov, sa iti distrugi ochii incercand sa gasesti optiunea.
Imi pare rau, dar daca sistemul de operare era indeajuns de bun si meritele lui aduceau o cota de piata mai mare, nu era nevoie sa fie bagat pe gatul tuturora. Dar exact asta au facut si foarte probabil se va dovedi a fi motivul pentru care Windows ajunge sa piarda cota de piata in fata MacOS si Linux.
Cat despre „Windows 10 zbârnâie, n-a mai dat nicio eroare, totul este ok acum.” ma pufneste rasul. Absolut toate persoanele care au spus asta, au facut comparatia intre o instalare proaspata de Windows 10 pe curat versus o instalare de Windows 7/8.1 care era deja plina de suite software si alte aplicatii. Cand pui cot la cot o instalare pe curat de Windows 7 cu o instalare de Windows 10 puteti ghici care este rezultatul? Este identic! Sistemul de operare porneste la fel de repede de la zero, de la un shut down complet. Aplicatiile la fel:
http://www.techspot.com/review/1042-windows-10-vs-windows-8-vs-windows-7/
https://imgur.com/JTVkiBM
Cireasa de pe tort? Nu e „gratis” acest sistem de operare. Avand in vedere ca am platit licenta de Windows 7 am dreptul sa fac upgrade fara plata la Windows 10. Ce inseamna asta? Ca banii mei s-au dus in buzunarele unora care au creat toate problemele descrise mai sus!
E ca si cum as plati la un magazin si dupa ce a bagat banii in buzunar, casierul isi da jltiul jos si se pisa pe fata mea in timp ce-mi spune ca Ploaie10 este mai curat si bun ca Ploaie7. Bravo, doar ca eu nu am platit sa fiu pisat pe fata. Nu am platit ca sa mi se ignore user choice. Nu am platit ca sa mi se invadeze privacy. Nu am platit pentru un produs de tot rahatul la pachet cu toate incercarile jegoase de a mi se baga pe gat!
Pentru mine, Microsoft mai are o sansa sa scoata ceva acceptabil pana se incheie complet suportul pentru Windows 7, adica 2020. Pana atunci, Windows 10, asa „gratis” cum e, nu merita, pentru ca a dovedit ca a folosit incasarile mele si ale celolralti clienti doar ca sa isi bata joc de noi!
 
intrebare: merita instalat?
In afara ca ocupa mai multa memorie decat versiunile anterioare, cu ce te incalzeste?
Consumatorul final foloseste tot aceleasi aplicatii ca la verisiunile anterioare si at. de ce sa instaleze versiunea 10 si sa-i ocupe mai mult spatiu pehard?
Deocamdata sunt multumit de versiunea 8.