Am urmărit și anul trecut BRD FIRST Tech Challenge, iar anul acesta s-au calificat în marea finală 120 de echipe din licee din toată țara. Evenimentul a fost în week-end (23-24 martie) la Sala Polivalentă din București.

Update după finala de duminică:Felicitări!

Competițiile de robotică, programare, concursurile NASA și așa mai departe reprezintă șanse foarte mari pentru tineri, dar sunt șanse și pentru România în final. Pentru că lucrurile învățate acolo îi ajută să se dezvolte, iar ideile pe care le au vor ajuta România să se dezvolte în viitor. V-am spus recent și povestea Marei, dar situații similare au mulți dintre tinerii pasionați din România.

ads

În Valea Jiului, elevii învață robotica și o văd ca pe o ocazie de a-și depăși situația actuală. Participarea la concursuri reprezintă o șansă imensă pentru ei, dar și pentru mulți alții, mai ales din orașele mici și zonele sărace ale țării. Vedeți în clipul de mai jos o parte din povestea lor:Cred că trebuie și merită susținuți să meargă mai departe în competițiile locale, naționale și internaționale. Au nevoie de sprijinul nostru, al tuturor. Pe viitor, tehnologia va avea impact asupra tuturor aspectelor vieții. Iar sistemul de educație este pur și simplu depășit. Șansa lor de a se adapta în noua lume IT este să participe la astfel de cursuri și concursuri.

Weekendul acesta cele 120 de echipe luptă pentru șansa de a reprezenta România la finala din Detroit, SUA și de a obține suportul de care au nevoie în eforturile lor.

Provocarea din 2019 a constat în realizarea unor roboți care vor explora alte planete. Mi-a plăcut și ideea tinerilor din clip, să facă roboți care vor lucra în mină în locul oamenilor. Chiar dacă minele din Valea Jiului nu vor mai fi redeschise, acest lucru poate salva vieți în alte regiuni ale lumii.

În circuitul global al competițiilor FIRST Tech Challenge, România se poziționează pe locul 3 ca număr de echipe participante, după Statele Unite ale Americii și China. Iar echipa de robotică reprezentând România a cucerit aurul și locul 1 mondial în cadrul Olimpiadei Internaționale de Robotică – FIRST Global Challenge 2018.

Susținerea programului BRD FIRST Tech Challenge România face parte din angajamentul BRD – Groupe Société Générale de a se implica în dezvoltarea tinerei generații prin proiecte educaționale care implică utilizarea tehnologiei și a inovației sub platforma MINDCRAFT – development hub de la BRD.