Industria zvonurilor despre terminale smartphone ar putea afecta grav chiar inventatorul ei, pe Apple. În loc să profite de căderea Huawei, Apple s-ar putea trezi anul acesta că nu vinde nici măcat cât în 2018, din cauza zvonurilor privind terminalele iPhone din 2020. Trebuie să fi un pic țăcănit să crezi că știi ce tehnologii vor avea telefoanele de anul viitor.

Industria zvonurilor jumătate false și jumătate adevărate a luat o amploare fără precedent, oamenii ținând neapărat să dezbată la bere cum va arăta sau ce va avea următorul model de telefon nelansat încă. Câțiva oameni fac o grămadă de bani livrând practic subiecte de bârfă, dar care întâmplător uneori coincid cu realitatea. Da, recunosc, deseori am propagat și eu astfel de zvonuri din lipsă de alte subiecte. Dar acum se merge cumva prea departe.

Scurt istoric

Acum mult mult timp, într-o galaxie numită Calea Lactee, pe Pământ știrile se dădeau pe informații concrete, care să aibă relevanță pentru cititor. Dar astea sunt lucruri plictisitoare și e mai simplu să inventezi ceva decât să scrii cu talent despre fapte concrete. În plus, poveștile vând, iar Apple a reușit să aibă mega-succes cu celebrul caz al iPhone 4.

Industria zvonurilor legate de Apple exista înainte de terminale smartphone. De fapt, în cazul Apple s-a anunțat pe surse că va lansa un telefon mobil, în 1999 au cumpărat domeniul iphone.org și de aici toată nebunia. Apoi, în 2006 se publică zvonurile că vor lansa telefonul. Apoi, iPhone devine un succes comercial în ciuda celor care au râs de el.

Dar povestea iPhone 4 arată că multe din zvonuri sunt generate din interiorul companiei cu scopul de a crea discuții despre un produs. Atunci se presupune că un inginer Apple care testa prototipul iPhone 4 ar fi uitat din întâmplare într-un bar acest model. El nu și-ar fi dat seama și nici nu s-a întors după telefon, așa că un om oarecare l-a luat. A doua zi, era blocat de la distanță. Omul a încercat să sune la Apple să spune că a găsit telefonul X într-un bar. Nu a fost luat în serios. Apoi, nu se explică clar cum, Gizmodo află de asta și plătește 5.000 de dolari pe telefon și publică marea dezvăluire. Cam de atunci, orice zvon de Apple a devenit mană cerească. Iar apoi fenomenul s-a extins la Samsung, la Huawei, precum și la alte branduri din top.

Cum afectează noile zvonuri Apple

Noile zvonuri spun că Apple va lansa abia anul viitor modele 5G, că atunci vor avea ecran fără notch sau găuri, că vor fi extraordinare. Cu alte cuvinte, fanii Apple pot să sară complet peste generația 2019, nici nu mai merită discutată, pentru că uite ce chestii faine vin în 2020.

Sunt iar două componente aici și de aceea tind să cred că pare un atac deștept pus la cale de cineva. Odată, e clar că 2020 este anul 5G și este logic ca terminalele lansate atunci să fie 5G, deci nu e practic nicio noutate sau chestie interesantă. Mă mir că nu au 5G de anul ăsta, dar la ce ar fi pus 5G dacă nu sunt încă rețele 5G peste tot. Deci e o discuție absurdă. Apoi, e clar pentru mine că Apple trebuie să scape de notch, dar gigantul american rar recunoaște o eroare și probabil vor face un notch mai micuț ca să zică că nu e greșit. Nu cred că vor avea ecrane cu gaură ca Samsung și nici teardrop ca Huawei. Cred că vor merge pe direcția lor. Dar au mai fost și surprize. Iar să zici că sigur vor avea ecrane fără notch anul viitor e pur și simplu o prostie. Da, le oferă fanilor un subiect de discuție interesant. Dar atât.

Că 2020 este primul în care schimbă complet design-ul, este posibil. Dar la fel, este o speculație. Iar relansarea vânzărilor Apple nu poate avea loc până nu se decid ce vor. Ori terminale foarte scumpe, dar care să fie cu adevărat peste rivali, ori trec la bătălie pe preț și vor vinde mult, dar fără a mai face profitul gigant de acum.

Oricum, industria asta a zvonurilor bombă a ajuns să afecteze companii. Iar asta nu e ceva deloc de neglijat.