Am văzut la Mobile World Congress 2017 modelul HP Elite X3, un phablet excelent care a venit prea târziu, când Microsoft a renunțat la sistemul de operare mobil. Desigur, vor putea face dispozitive cu Windows 10 complet, cred că vom vedea în curând. Iar Elite X3 ne arată cât de interesante vor fi.

HP Elite X3 are procesor Qualcomm Snapdragon 820, 4GB de RAM, stocare internă de 64GB și slot de carduri de memorie microSD. Ecranul este de aproape 6 inch (5.96 inch), cu rezoluție 2K. Cum vă spuneam, anul ăsta m-au impresionat ecranele mari, iar HP Elite X3 vine cu funcția Windows Continuum, îl pui în dock și ai posibilitatea să lucrezi ca pe un desktop – cu monitor, tastatură, mouse. Practic el anunță viitorul mobilelor despre care tot vorbim, în care smartphone-ul sau tableta vor lua locul computerului, vor fi tot mai des folosite și la birou și acasă, în detrimentrul computerului clasic. Doar să ajungă la experiența similară, la nivel de putere de procesare cred că au depășit deja PC-ul ieftin.

Mi-a plăcut HP Elite X3 pentru că este foarte bine contruit, se puteau face margini mai subțiri la ecran, dar trebuie ținut cont că este de anul trecut și încă nu apăruse acest trend de design, nu era mainstream. Ecranul mare este foarte bun pentru orice ai lucra, dacă ai o tastatură Bluetooth poți scrie ca pe un mini-laptop. Bateria este mare, așa că ai ceva autonomie.

Pînă la urmă rămâne dificilă operarea unui device foarte mare, iar ecranul mare îl face greu de ținut în buzunar la blugi, mai ales la cei strâmți. Pe de altă parte, ecranul mare este o plăcere când te uiți la filme sau clipuri pe Youtube, când vizionezi pe drum serialele favorite pe Netflix sau HBO Go sau când joci jocuri video cu grafică. Dimensiunea mare permite utilizarea procesoarelor puternice, atât CPU, cât și pe grafică. Este pentru pasionați de fotografie, dar și de multimedia.

HP Elite X3 are însă un preț mai mare decât iPhone 7 sau Galaxy S7, așa că, în ciuda inovațiilor, nu cred că are prea mulți utilizatori. Marii producători trebuie să ia în calcul și prețul când fac astfel de terminale, oricât de bune ar fi ele. Dacă utilizatorul poate lua un smartphone mainstream, va merge aproape sigur pe acea variantă.

Abia aștept însă să văd genul de gadget care să aducă Windows 10 Pro sau Home pe un device de buzunar. Sper să nu fie cu Atom, ci cu un procesor puternic, măcar Core m. Să aibă husă smart cu tastaură și o cameră foto bună. Apoi să aibă un dock pentru birou care să îl transforme în desktop… Cred că va fi un succes.