Am testat în vacanță Waze, aplicația de navigație GPS și socializare, ocazie cu care am descoperit că este foarte utilă – sunt mulți utilizatori activi care pun pe hartă toate problemele – poliție, radare, gropi, ambuteiaje, accidente. Chiar am prins un accident care s-a soldat cu blocarea DN1, era semnalizat din timp, am aflat dinainte că o să avem de stat și de ce… Faza cu poliția e ok, deși dacă circuli des pe un drum observi că sunt aproape mereu prin aceleași locuri.

OI000005-001

Problema cu Waze este că tot ce-ți spune ea acolo, cam știi deja. Odată DN1 blocat, nu puteam să întorc și să o iau pe altă rută, pentru că ea nu exista. Cam la fel și la întors, pe Valea Prahovei, am văzut aglomerația obișnuită de week-end, dar ocolirea ar fi însemnat să fac și mai mult pe drum, pe drumuri mai proaste calitativ, cu șansa să fie și alea blocate.

În rest mi se pare foarte ok Waze, simplu de utilizat și intuitiv, util dacă nu v-ați obișnuit cu alte sisteme de navigație. Google a cumpărat Waze pe 1 miliard de dolari anul trecut, așa că eu cred că la bază sunt hărțile Google. Nu știu 100% asta, dar s-au dovedit foarte precise.

OI000006-002

Evident, aplicația are nevoie de conexiune de date non-stop pentru a fi cu adevărat utilă. Doar așa veți vedea ce se întâmplă în timp real, pe baza actualizărilor postate de ceilalți călători.

Din păcate singura utilitate este că știi ce te așteaptă – vei avea de așteptat, vei avea de ocolit gropi, va trebui să mergi cu 50 pentru că e radar. Chestii pe care le știai dinainte oricum, doar trăiești în România…

 

OI000008-003