Conferința anuală a dezvolatorilor Apple, WWDC 2012, a început în seara asta la 8 – 00 ora României. Discursul de deschidere (keynote) este ținut de Tim Cook, care va prezenta probabil majoritatea noutăților de anul acesta. Zvonurile despre iOS 6 și MacBook le știm deja, dar să vedem ce alte surprize ne va oferi Apple.

wwdc 2012

Laptopurile Macbook sunt pe scenă chiar înainte de lansarea oficială. Ca și reclamele la iOS 6 care circulă dinainte de lansarea evenimentului. Discursul lui Tim Cook începe imediat. Pe video stream sunt peste 15.000 de oameni la 8-00,erau 133.000 la 8-10 și începe să obosească… la 8-30 sunt 244.000 de privitori & la 9-50 sunt 340.000 de oameni online.

Siri a deschis conferința WWDC, este un video realizat special, spune glume – Facebook finnally accepted “Instagram friend request” – “Android Gingerbread, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean – whos making up this names?”.

Tim Cook keynote – WWDC

Tim Cook este pe scenă: avem peste o mie de dezvoltatori în sală – am închis temporar Apple pînă terminăm… iTunes App Store are 400 de milioane de utilizatori cu card bancar confirmat. One click buy… Sunt peste 650.000 de aplicații în magazin, dintre ele 225.000 special pentru iPad. S-au făcut în total 30 de miliarde de download-uri în magazinul de aplicații.

Dezvolatorii software au câștigat peste 5 miliarde de dolari.
Tim Cook prezintă o serie de aplicații speciale realizate pentru iOS – Ariadne GPS – pentru nevăzători, precum și aplicații educaționale pentru copiii cu nevoi speciale, aplicații medicale (3D4Medical), Airbnb care permite rezervarea de cazare online… iPad este o jucărie perfectă (Toca Boca), o unealtă business, o soluție pentru cei cu probleme de sănătate – “e un miracol” zice un nevăzător. Prezentare tipică Apple, produsele vor cunoaște o nouă creștere în vânzări după ce toată lumea a urmărit acest clip.

Noile MacBook

Gata, Tim Cook revine să prezinte noua generație MacBook. Phil Schiller prezintă linia MacBOok, chiar nu cred că sunt diferențe mari față de zvonuri. MAcBook Air – toată lumea vrea să-l copieze.
MacBook Air primește Ivy Bridge Core i7 la 2.0 GHz, plus 8GB de RAM, placa video cu 60% mai rapidă, SSD de 512MB, USB 2 și Thunderbolt. Preț de la 999 dolari la 1.199 dolari. Varianta de 13 inchi merge de la 1199 dolari la un preț la 1.499 dolari.

MacBook Air WWDC The Verge
MacBook Air WWDC The Verge

În magazine deja, trecem la Macbook Pro. Prima diferență – plăci video dedicate. Ivy Bridge CPU la 2.7Ghz, 8GB de RAM la 1600Mhz. GeForce GT 650M de 1GB.

Nou Macbook cu Retina Display. Oficialii Apple confirmă lansarea unui laptop cu Retina Display, killer laptop, cel mai bun computer făcut vreodată etc. De asemenea, este ultra-subțire – 0,71 inchi grosime. Acest model cântărește 2 kilograme. Rezoluția este 2880 x 1800 pixeli la diagonala 15.4″ – densitate de 442 ppi. Rezoluția este mai mare decât la orice HDTV de pe piață.

Produs de neînlocuit pentru orice fotograf profesionist…

Soft-ul a fost actualizat pentru noul display Retina – sistemul de operare, Final Cut, Photoshop, Autocad, toate aplicațiile killer sunt actualizate pentru a reda Full HD pe noul display. Diablo III este disponibil pe noul Macbook.

Noul MackBook Pro are procesoare quad-core Ivy Bridge Core i7, 16 GB de RAM, plăci video Nvidia cu tehnologie Kepler, GT 650M cu 1GB VRAM. Bateria ține 7 ore. Suportă două SSD-uri și ajunge la 768GB. În plus MagSafe 2, 2x Thunderbolt , USB3/2, 3,5 mm jack, SD slot, HDMI, Bleutooth 4.0, WiFi 80.11n. Trackpad din sticlă, multi-touch, boxe stereo – cel mai bun sistem de sunet ever. Sistemul de răcire a fost optimizat pentru a elimina zgomotul și pentru ca disiparea căldurii să nu fie observată de utilizator.

Varianta cea mai accesibilă are același display de 15.4″, 2.3Ghz Core i7, 8GB RAM, GT 650M 1GB, 256GB SSD și un preț de 2.199 dolari. Este deja disponibil în magazinele din US.

Mac OS X

Sistemul de operare care combină Unix și Mac a ajuns la versiunea a opta și are 66 de milioane de utilizatori, iar Lion are 26 de milioane de utilizatori.

Moutain Lion aduce noi îmbunătățiri. Sistemul de operare pentru computere preia automat tehnologia iCloud pentru sincronizarea cu iPhone, iPad. iMessage,Reminders, Notes, Contacts, Documents direct în Cloud. Acum sunt 125 de milioane de utilizatori iCloud la nivel mondial. Prin iMessage poți răspunde la SMS de pe desktop – laptop – toate sunt sincronizate. Suportă attachment-uri de 100MB, video HD.

Dictarea ajune pe MacBook, nu e Siri, dar poți să-i dictezi text. Safari nou – cel mai rapid motor Javascript – nou câmp de căutare “instant”. Safari adoptă taburile de la Chrome, dar redă acum și taburile de pe alte device-uri Apple – iPad sau iPhone.

Ok, a trecut la Game Center și tehnologia Air Play. Stig de la Top Gear urcă pe scenă. Joacă CSR Racing pe iPad – multiplayer cu oficialul Apple, Craig Federighi (VP OS X Software) . Ford GT versus BMW. Se pare că era doar un fals Stig 🙂 A fost doar exploatat pentru promovarea noilor tehnologii.

Mountain Lion are un preț de licență de $19.99 – concurează aici cu Windows 8 la 14,99 dolari 🙂

iOS 6 – oficial

Peste 200 de funcții noi, începe cu Siri… extraordinar. A învățat întrebări și răspunsuri din sport. Acum are o serie mai avansată de întrebări/răspunsuri despre restaurante și alte puncte de interes, dar și cinematografe – filme, programe. Poți să dai informații pe Twitter cu ajutorul Siri, fără să mai atingi telefonul la volan.
BMW, GM, Mercedes, Toyota, Honda, vor instala suport pentru Siri în mașini. Siri va fi disponibilă în iOS 6 pe noul iPad.

ios6 facebook

Accesul la Facebook este integrat în iOS 6. Alt zvon cheie confirmat acum oficial. Dezvoltatorii de aplicații iOS vor putea folosi la maxim funcțiile Facebook din iOS 6.

Hărțile Apple

Apple a creat propria soluție Maps, un efort globabal de a oferi o soluție mai bună decât Google. Vor realiza un sistem de informații din trafic și includ în GPS și navigație “turn by turn”. Evident, poți folosi Siri pentru a te ghida, poate să te ducă la cea mai apropiată benzinărie. Apple prezintă pentru prima oară FlyOver – navigația 3D de la compania pe care au cumpărat-o anul acesta. Arată excelent.

Actualizez… F5 pentru a reactualiza pagina 🙂