Am primit multe comentarii negative despre Xiaomi 14 Ultra, atât pe blog, cât și pe Youtube. Nu știu nici eu care a fost strategia când au decis să nu aducă Pro și să promoveze Ultra în Europa. Am pus mâna pe el aseară și arată foarte bine. Seamănă cu modelul anterior, dar pare un design mai rafinat.

Xiaomi 14 Ultra

Cum este Xiaomi 14 Ultra

Telefonul este masiv și destul de greu, deși nu depășește cu mult varianta anterioară. Xiaomi 13 Ultra nu a fost lansat oficial la noi. Doar prezentat pentru marketing. Dar Xiaomi 14 Ultra va fi disponibil undeva la jumătatea lunii martie. Prețul anunțat pentru Europa este 1.499 euro, dar așteptăm să vedem disponibilitatea și prețul în România, care s-ar putea să varieze.

Pare un concurent direct pentru OnePlus 12, arată cam la fel, iar specificațiile sunt similare. Însă Ultra are un senzor foto suplimentar și probabil unul dintre cele mai complete sisteme foto disponibile acum.

Xiaomi 14 Ultra

Spatele include patru camere de 50 de megapixeli. Un super-senzor Sony LYT900 pentru camera foto principală. Iar celelalte camere ale sale orientate spre spate se bazează pe Sony IMX858, utilizat pentru camera cu unghi ultrawide de 12 mm și o pereche de camere cu teleobiectiv care oferă distanțe focale echivalente de 75 mm și 120 mm, ceea ce echivalează cu 3,2x și 5x. Tot nu pricep de ce nu merg la 10x, cum aveau Samsung. Lipsa unei concurențe i-a făcut și pe sud-coreeni să renunțe la 10x. Înseamnă că producătorii se plafonează singuri și nu vor continua să extindă obiectivele de zoom. După părerea mea, pe lângă senzori foto mai buni, optică și algoritmi, zoom-ul rămâne cea mai utilă chestie de pe telefon. Iar camerele astea de 2x sau 3x sunt chiar inutile.

În plus, Xiaomi 14 Ultra are o cameră frontală de 32 MP. În cele din urmă, o baterie de 5.300 mAh este binevenită. Se încarcă însă cu 90W, nu știu de ce au ales asta. Rivalii merg direct la 120W. Însă Xiaomi 13 Ultra aduce cea mai rapidă tehnologie de încărcare wireless. Atinge acum 80W fără fire, dar cu un încărcător special.

Nu am reușit să văd undeva Photography Kit, dar cred că este o invenție interesantă. Aduce o baterie extra de 1.500 mAh, buton pentru fotografie, buton dedicat pentru video și posibilitatea de a face zoom din rotiță. Chiar transformă telefonul într-o cameră foto clasică. Costă 199,99 euro, circulau zvonuri că va putea fi folosit și la alte telefoane. Poate îl găsesc prin expoziție.

Totuși, nu cred că fanii fotografiei mai doresc acum neapărat un accesoriu care transformă telefonul. Și așa, ai nevoie să pui husă de protecție pe el. Dacă mai iei la tine și accesoriul de poze, ocupă loc și nu e foarte comod de cărat. Mai bine iei propria baterie externă și faci pozele cu telefonul direct. De asemenea, apăsarea pe un buton fizic poate mișca telefonul în timp ce faci poza și să iasă mișcată. Dar rămâne de văzut dacă va fi apreciat de fani.

Abia aștept să vină la review, sper că destul de repede în perioada următoare.