Am testat Xiaomi Electric Scooter 4 Lite, versiunea de bază dintr-o serie care include și modele mai avansate tehnologic. Cu o autonomie de 20 de kilometri și viteză maximă de 25 kilometri pe oră, trotineta Xiaomi este o alternativă accesibilă pentru mobilitatea în oraș. Nu poluează și vă duce la destinație mai repede decât orice mașină.

Xiaomi Electric Scooter 4 Lite

Detalii tehnice trotinetă

Putere maximă: 300W
Viteza maximă: 25 km/h
Autonomie maximă: 20 kilometri
Panta maximă: 14 %
Dimensiunea anvelopei: 8.5 inch
ABS: Nu
Suspensie: Nu
Capacitatea bateriei: 5.200 mAh
Greutate: 15.6kg
Preț: 2.000 de lei

Pro și contra Xiaomi Electric Scooter 4 Lite

Avantaje:
– este ușoară și compactă;
– are autonomie bună și viteză ok;
– se încarcă relativ repede;
– are un preț foarte bun;

Dezavantaje:
– nu are suspensii integrate;
– nu urcă pante mai abrupte;

Impresii după testare

Folosesc în mod constant trotinetele Lime și Bolt pentru deplasările scurte. Da, sunt extrem de distractive și da, sunt și extrem de periculoase datorită infrastructurii românești. O clipă dacă te uiți în altă parte vine o groapă nesemnalizată. Am luat o bordură de 20 de centimetri. Am cotit și în curbă era o denivelare de mi-am julit genunchii. Am luat o creangă peste față. Și alte astfel de experiențe.

Dar recunosc, trotinetele de închiriat sunt greoaie, sunt murdare, li se termină bateria în timpul cursei. Și alte asemenea bucurii. Este ideal să ai propria trotinetă. Așa poți să ai casca pregătită pentru orice incident. Poți purta chiar și cotiere/genunchiere pentru protecție și altele. Iar la trotinetele mai avansate, chiar vă recomand să nu le ignorați.
Seria Electric Scooter 4 include patru modele. Eu am testat Lite, dar există și Standard, Pro și chiar Ultra. Sunt convins că modelul de top este Ultra, cel care are suspensii și frâne cu ABS, atinge autonomie de 70 de kilometri. Varianta Pro are frâne mai bune, dar nu are suspensii. E adevărat, trotinetele au roțile din cauciuc și sunt umflate cu aer. Nu ai neapărată nevoie de suspensii, dar este o experiență mai plăcută. Varianta Standard seamănă cu cea testată de mine, dar are bateria mai mare și autonomie de vreo 35 de kilometri. Sunt convins că sunt utilizatori care fac naveta între localități cu astfel de vehicule. Și se încarcă la orice priză.

Versiunea Lite are avantajul că este cea mai ușoară din serie. Și este bineînțeles și cea mai ieftină. Pe site-ul oficial mi-home.ro este la ofertă acum la 1.999,99 lei.

Experiența cu trotineta a fost foarte plăcută. A venit sigilată, ca și cum aș fi cumpărat produsul din magazinul online. A fost extrem de ușor de montat, trebuie pus ghidonul la loc și strânse două șuruburi. Am încărcat apoi trotineta. A venit cu aproximativ 53% baterie. După o oră la priză ajunsese la circa 82%, iar după a doua oră avea deja 99%.

Aplicația Xiaomi Home

Pentru conectarea trotinetei am avut nevoie de aplicația Xiaomi Home (disponibilă în Google Play). Este bună, bine făcută, dar a ținut neapărat să aloce o cameră pentru trotinetă, așa că i-am spus că este pe hol. Aplicația a fost făcută pentru dispozitivele IoT, de genul camere de supraveghere, boxe, aspirator, purificatoare de aer sau alte electrocasnice Xiaomi. Din aplicație afli imediat nivelul de încărcare al bateriei și alte informații despre trotinetă. După ce s-a încărcat complet, am făcut primele teste cu ea.

Trotineta este destul de ușor de transportat și merge și când este închisă complet sau ai rămas fără baterie. Se poate folosi ca o trotinetă clasică până ajungi la destinație. Modelul Xiaomi Electric Scooter 4 Lite are trei moduri de funcționare. Odată pornită poate fi ținută în modul de plimbare, atunci când mergi pe lângă ea. Modul D permite conducerea în oraș, cu viteze de până la 20 de kilometri pe oră și prelungește autonomia. Modul S permite atingerea vitezelor de 25 de kilometri pe oră, pentru cei care se grăbesc.

Trotineta nu are suspensii, dar roțile sunt din cauciuc umflat, așa că nu simți prea tare denivelările. Frâna mi s-a părut destul de puternică. Viteza este destul de bună, cu siguranță depășești mașinile care stau în coloană.

Concluzii

Xiaomi Electric Scooter 4 Lite mi se pare o variantă excelentă pentru deplasarea rapidă prin oraș. Fie pentru cei care merg la școală sau la birou, fie pentru cei care merg la evenimente. Nu aș recomanda pentru cei care lucrează cu multe deplasări (Glovo, Tazz) pentru că autonomia este mai redusă, mergeți pe o variantă cu baterie mai mare.

Galerie foto