Steve Jobs lansa iPhone pe 29 iunie 2007, s-au împlinit zece ani de când terminalul a schimbat industria. La acel moment, întrebat ce părere are, șeful Microsoft Steve Ballmer izbucnea în hohote de râs.
De fapt, multă lume spunea că ideea unui telefon cu toucscreen este ridicolă. Că nu vor renunța niciodată la butoane. Că Blackberry va fi liderul industriei și multe alte presupuneri care s-au dovedit false. Apple a devenit liderul industriei, chiar dacă sunt și rivali care se ridică aproape de nivelul său. Dar să o luăm metodic.
1) iPhone a pus focusul pe internet mobil. Este adevărat, toate telefoanele „smart” aveau diverse aplicații și jocuri, dar iPhone a scos în evidență accesul la mobil , chiar dacă consumul de date pe iPhone a fost probabil depășit de terminalele Android, telefoanele Apple au lansat acest trend. Și sunt principalul mediu pentru ecommerce, spre deosebire de Android.
2) iPhone a schimbat industria foto. Deși telefoanele aveau camere foto dintotdeauna, iPhone este modelul care a pus camera foto la treabă, astfel că s-au putut genera fotografii artistice, iar terminalul a depășit camerele foto obișnuite ca număr de utilizatori. Dintr-o dată camerele foto compacte nu au mai avut o piață de desfacere, nici cele avansate nu se simt foarte bine.
3) App Store. Apple a lansat ideea că tot conținutul digital poate fi găsit în magazinul virtual. iTunes și App Store au schimbat fundamental o industrie dominată de vânzarea de cutii, unele cu CD-uri, unele cu DVD-uri și așa mai departe. La fel, modul de achiziție pentru aplicații.
4) iPhone a schimbat modul de utilizare al telefonului. Dacă înainte telefonul era folosit pentru apeluri și SMS, după iPhone utilizarea s-a mutat mult spre consumul de conținut, rețele sociale, media.
5) Efectul asupra Nokia sau Blackberry. Mutarea spre smartphone a fost atât de puternică încât lupta s-a mutat între iPhone și Android, iar toate celelate ecosisteme și companii au fost afectate. Căderea Nokia, liderul mondial pe telefoane mobile, ar trebui studiată la școlile de afaceri. Nici preluarea de către Microsoft nu a schimbat nimic. Blackberry, terminalul favorit al nord-americanilor în 2005/2006 a dispărut de tot în zece ani. Relansarea Nokia și Blackberry de anul acesta se face cu Android.
6) Explozia IoT. iPhone a fost primul smartphone care integra diverși senzori, iar acest lucru a creat o nouă industrie. Toate dispozitivele Internet of Things sunt legate de senzori și de Internet, dar și de terminale smart.
7) Asistentul digital. Să nu uităm de Siri, care a fost primul asistent digital care a fost cunoscut rapid în toată lumea. Chiar dacă au fost proiecte similare anterior, de fapt Siri a fost imboldul care a propulsat industria Inteligenței Artificiale.
Probabil mai sunt și altele, dar acum mi-am amintit doar de astea. Oricum, zece ani de iPhone este o ocazie pe care Apple nu o poate rata. De aceea sunt convins că zvonurile privind ediția aniversară iPhone 8 sunt reale. Sper să se adeverească și să fie un model excelent.