La 20-00 a început oficial conferința anuală Apple împreună cu dezvoltatorii software, WWDC 2015. Am urmărit live toate anunțurile pe parcursul keynote-ului Apple, găsiți toate noutățile mai jos. La final am lăsat și zvonurile, să vedem dacă anul acesta se confirmă iar toate informațiile „pe surse”.

apple wwdc 2015

Conferința Apple durează patru zile, de pe 8 pe 12 iunie. Au ca de obicei stream live pe site-ul Apple, doar pentru dispozitive iPad, iPhone sau Mac sau acces prin browserul Safari pentru celelate device-uri.

Înainte de începerea discursului au pus o selecție muzicală diferită de muzica plicticoasă pe care o rulau de obicei înainte de conferințe. Eu zic că se confirmă deja știrea cu Beats Music…

ads

WWDC 2015 – principalele informații

Conferința începe cu un videoclip care ironizează tocmai organizarea WWDC. Tim Cook a urcat pe scenă aproape la fix. El prezintă și datele statistice: este cea de-a 26-a ediție a conferinței, iar anul acesta sunt oameni din 70 de țări, plus că pentru prima dată sunt tineri pasionați de informatică, cel mai tânăr este de 12 ani. Cam 350 de studenți și tineri în total. Pe lângă keynote vor fi transmise live și alte 36 de conferințe din lucrările WWDC. Actualizarea iOS9 este confirmată oficial, iar Tim Cook anunță o nouă versiune pentru Watch OS.  Urmează o prezentare dedicată Mac OS  și iOS9.

OS X Yosemite are cea mai rapidă adopție dintre sistemele de operare lansate recent. Acum a ajuns la 55% dintre utilizatori, zic ei. Ironia continuă: găsirea unui nou nume a fost cel mai dificil proces, iar rezultatul este OS X El Capitan. Safari are și el acum o secțiune de bookmarks similară cu Chrome, sub bara de navigare. Poți vedea care tab are sonor și poți închide sonorul rapid 🙂

De asemenea, aplicații side by side full screen la fel ca în Windows, idei de la Facebook, idei de la Microsoft. Wow, amazing.

Au anunțat azi arhitectura Metal pentru Mac, care permite performanțe mai mari pentru grafică și jocuri. Promit performanțe crescute de pînă la 8X-10X depinde de aplicație sau jocuri. Metal a fost lansat anul trecut pentru iOS. Au o prezentare Epic despre Fortnite și cum folosesc ei Metal.

iOS9. Începe cu o laudă, pe scurt, pentru iOS8, acum 83% dintre utilizatorii iPhone/iPad au iOS8.  Evident, versiunea nouă are multe noutăți. Siri a evoluat, acum răspunde la 1 miliard de întrebări pe săptămână. În momentul de față răspunde cu 40% mai rapid. Pentru iOS are o interfață mai prietenoasă, îți știe locațiile favorite și când să îți dea remindere, ca un asistent real. Siri pentru iOS 9 este pro-activă. Adică porni automat muzica atunci când te pregătești de alergat. În mașină reia automat ultimul audiobook accesat. Știe să sugereze traseele, iar invitațiile la evenimente le ia din mail automat. Recunoaște numerele de telefon chiar dacă nu ai lista de contacte actualizată. Au îmbunătățit sistemul de căutare și link-urile oferite ca rezultate. Siri știe la ce oră accesezi anumite aplicații și le accesezi instant la ora respectivă, a demonstrat o aplicație pentru meditație, alta pentru sport.

Interacțiunile cu Siri sunt anonime, nu sunt legate de ID-ul Apple, nu sunt utilizate pentru marketing, nu sunt vândute unor alți furnizori. Urmează prezentarea despre Apple Pay și cum a evoluat. 300 de bănci suportă Apple și sunt carduri bancare Visa, Mastercard, American Express și Discovery care funcționează cu Apple Pay. Serviciul se lansează luna viitoare în UK, cu opt bănci partenere, cam 70% dintre cardurile bancare din UK. Evident, cu cafenele, restaurante și marile branduri. Vei putea plăti transportul în Londra cu Apple Pay. Apple Passbook devine de-acum Apple Wallet, pentru a include acolo toate serviciile financiare Apple.

Urmează îmbunătățirile aduse aplicațiilor incluse deja în terminale. Notes este una dintre cele mai folosite aplicații, inclusiv pe iPhone-ul meu 🙂 Acum au adăugat posibilitatea de a include poze sau de a face desene cu degetul pe ecran (aș zice în genul Note?). Prezintă acum îmbunătățirile Apple Maps, au fost actualizate peste tot în lume, acum au locații mai precise, găsești mai ușor ce cauți, evident, întăresc concluzica că vor concura și mai tare cu Google Maps.

apple-wwdc-2015_1561

Apple News este o aplicație de știri cu surse internaționale, care oferă conținut personalizat pentru fiecare utilizator. În genul celor oferite de HTC, Samsung, Google sau dacă vreți în genul Flipboard sau Facebook Paper. Se pare că și aici este o nișă în care Apple nu intrase. Probabil vor și vinde conținut prin ea, nu știu acum. Și partea de News este construită cu maxim de privacy promit oficialii Apple, iar conținutul este selectat împreună cu marii publisheri americani. Vor fi și bloguri, iar prima dată vor aduna surse de conținut recunoscute din SUA, UK sau Australia, probabil doar pe limba engleză.

Evident se confirmă și partea de multitasking, din ce am văzut eu pe iPad. Deși spune că este în iOS 9, prezentarea multitasking este pe iPad. Nu sunt sigur că va veni pe iPhone de asemenea.

iOS 9 va extinde autonomia cu 1 oră față de iOS 8, iar acum au ultra low power, care crește autonomia cu 3 ore. iOS 9 va merge pe toate device-urile pe care este și iOS 8 la ora actuală.
Apple anunță o nouă versiune Swift și a anunțat oficial că acest sistem de programare va fi open source. App Store a trecut deja de 100 de miliarde de download-uri recent. A fost primul produs Apple diferit de restul competitorilor, iar nivelul încasărilor pentru dezvoltatori a fost de 30 de miliarde de dolari.

apple music

Apple Music

Serviciul de streaming cu muzică a fost botezat Apple Music. Nu mai are branding legat de Beats, iar prețul de start este 9.99 dolari. Abonamentul de familie costă 14,99 dolari pe lună. Se zvonea că Apple vrea să facă serviciul și mai accesibil, dar aparent nu au reușit.

De asemenea, se spune că Apple va urma modelul Microsoft și va face aplicația de muzică disponibilă pe alte sisteme de oprerare, pe Android din toamnă. Utilizatorii iPhone, iPad sau Mac vor putea accesa Apple Music din 30 iunie, spun oficialii companiei.

Versiunea anterioară a știrii

Luni a început WWDC 2015, conferința anuală Apple cu dezvoltatorii de aplicații. Au fost multe zvonuri și știam de ieri deja în mare ce va prezenta compania americană, dar știm de asemenea ce nu va prezenta sigur.

apple wwdc 2015

WWDC 2015 – zvonuri și noutăți

Cu siguranță la WWDC 2015 vom vedea în premieră iOS 9, următoarea versiune a sistemului de operare pentru iPhone și iPad. De asemenea, urmează să fie prezentată următoarea versiune Mac OS X. Dezvoltatorii abia așteaptă să afle noutățile, se va discuta iar despre noi aplicații, noi funcții, urmează split-screen și alte funcții pe care rivalii le au deja. Evident, vor fi prezentate toate noutățile despre aplicațiile pentru Apple Watch, la care partenerii și specialiștii companiei lucrează de luni de zile.

Apple va prezenta noul serviciu de muzică Beats. Știm că au cumpărat Beats, dar nu pentru căștile purtate de vedete, ci pentru modelul de business din spate. Se pare că Apple va concura Spotify, Pandora sau Rdio cu un serviciu de muzică online cu abonament, similar Deezer sau Zonga.

Compania continuă să dezvolte Apple Maps, una din greșelile strategice din trecut, dar este o zonă de interes pentru că există și Nokia Here pe care se bat giganții auto și există și alți concurenți Google Maps. Se zice că Apple a investit o groază de bani pentru a îmbunătăți Maps și acum vor avea informații de transport public la nivelul Google Maps.

Evident, Apple va prezenta toate detaliile privind îmbunătățirile „revoluționare” aduse Siri. Sistemul de control și interacțiune prin voce, „inteligența artificială” va avea noi funcții și noi „puteri”. Sunt totuși curios câți utilizatori are. Mie mi se par bizare toate aceste noi „inovații”, nu știu cât de singur sau cât de legat de mâini trebuie să fi ca să vorbești cu telefonul, așteptând ca el să răspundă. Că e Siri, Google Now sau Cortana, singura mea interacțiune cu ele sunt să le dezactivez. N-aș vrea să audă vreo conversație a mea și să facă acțiuni interpretând cuvintele.

WWDC 2015 – ce nu vom vedea

Există zvonuri, unele contradictorii, dar în ciuda unor informații pe surse că se va lansa acum iPhone 7 (sau iPhone 6S), eu nu cred asta. Cred că Apple va lansa terminalele smartphone în toamnă. Se vorbea despre un iPad de 12 inch, ar putea fi prezentat acum. Nu știu dacă se va confirma, teoretic Apple lansează tabletele în octombrie, după terminalele smartphone.

Se pare că firma americană a renunțat la proiectul Apple TV, după câteva generații, nu a avut rezulatele dorite. Acum nu vor prezenta ceva nou. Nu știu ce să zic, este un zvon credibil, dar sunt multe de pierdut dacă renunță.

De asemenea, nu vom vedea o integrare între Mac OS X și iOS, s-a discutat despre utilizarea unei platforme unice sau de aplicații universale, cum va face Microsoft pe Windows 10. Deocamdată sunt doar discuții, este prea devreme pentru așa ceva. Nici la Microsoft nu va funcționa totul așa cum este planificat acum.