Intel Compute Stick a fost anunțat și primit cu foarte mult entuziasm, dar pot să vă confirm ceea ce spun și alte review-uri: conceptul este bun, dar utilizarea este dificilă. Trebuie să fii maestru zen pentru a folosi stick-ul, iar Windows rămâne campionul erorilor Bluetooth. Ai nevoie de chestii la care nu te-ai gândi, precum un hub USB pentru a conecta accesoriile. Dar să le luăm pe rând.

Intel Compute Stick
Intel Compute Stick

Intel Compute Stick pare o idee excelentă: pleci la drum și n-ai nevoie de niciun laptop, doar de televizor în camera de la hotel și rețea WiFi. Conectezi stick-ul la HDMI și gata, ai un PC funcțional. Din păcate, nu prea este așa. Ai nevoie de mouse și tastatură și de asemenea, alimentatorul stick-ului. Iar experiența oferită este limitată.

Pro și contra Intel Compute Stick

Mi-a plăcut foarte mult:
– conceptul din spate și sunt convins că pe viitor va fi de succes;
– faptul că are conectiviate bună;
– Windows 8 pornește rapid și se mișcă decent;
– prețul este excelent: 720 de lei;

Rămâne de discutat:
– 32GB sunt destul de puțini și se consumă rapid datorită Windows;
– procesorul Atom Z3735F este de nivel mediu;

Eu aș fi pus 64GB și un procesor Atom C2558, un preț mai mare, dar ar fi meritat pentru o experiență decentă.

Experiența cu Intel Compute Stick

Într-adevăr este un dispozitiv foarte mic și foarte portabil, dar nu este chiar de buzunar. Stick-ul HDMI are dimensiuni reduse, mai mic decât un telefon mobil, dar necesită alimentarea de la priză, iar încărcătorul trebuie să-l ai la tine. De asemenea, mouse și tastatură, pentru că nu cred că vom găsi undeva un monitor sau televizor touchscreen. Desigur, poți apela la un mouse mini, la o tastatură portabilă, dar tot vei avea nevoie de o geantă în care să le ții atunci când călătorești.

Versiunea tesată estea cea mai optimizată, are un procesor Intel Atom Z3735F, un quad-core la 1.33 GHz, cu 2 MB de memorie cache, procesor pe 64 de biți. Este cel mai ieftin procesor Intel din zona mobilă, costă 17 dolari, comparat cu Atom C2558 care ar fi costat 100 de dolari. E totuși bine că are 2GB de RAM, iar instalarea Windows pe memoria Flash îmbunătățește experiența, se mișcă decent.

Portul micro-USB este doar pentru alimentarea sistemului și este ocupat de încărcător. Deși are WiFi și Bluetooh, este foarte bine că au integrat în Intel Compute Stick o mufă USB. Din păcate este USB 2.0, ar fi meritat măcar 3.0. Astfel ai nevoie de un hub USB pentru a conecta mai rapid accesoriile de pe birou: tastatură, mouse, HDD extern.

Exact ca un netbook de acum câțiva ani, produsul oferă funcțiile de bază, este perfect pentru browsing, lucrat cu texte, mici editări foto și cam atât. Orice aplicație mai intensivă va rula greu.

Trebuie să recunosc că am rulat un test de performanță fix din curiozitate, nu că ar avea vreo relevanță reală. Totuși, NovaBench este un test rapid și îți spune aproximativ un scor pentru sistem, pe care îl poți compara apoi cu alte sisteme. Dacă un netbook avea 150 de puncte, Intel Compute Stick are 300 de puncte, adică este aproximativ la fel de performant ca o tabletă cu Windows 8 care costă dublu. Un laptop are cam 500 de puncte, un laptop multimedia puternic 1000 de puncte, iar un laptop de gaming cam 2000 de puncte. Sistemele desktop de gaming sunt și mai performante. Dar să rămânem la subiect.

Mi-a fost greu să imaginez un scenariu de utilizare în care stick-ul să fie cu adevărat util. Tind să prefer acum tableta cu Windows, are aceleași avantaje, doar că o poți folosi oriunde și oricând (când are baterie). Și tableta poate fi conectată la TV prin diverse soluții, iar la ea n-ai nevoie de tastatură și mouse. E drept, este mai scumpă.

Am înțeles că există și un model Intel Compute Stick cu Ubuntu, care are 8GB de memorie internă și doar 1GB de RAM. Sigur, este util și așa, ai un computer de buzunar și este de asemenea mai ieftin cu 40 de dolari. Probabil vreo 500 de lei ar ajunge în magazine. Dar repet, utilizarea este limitată și depinzi de accesorii care să meargă.

Intel Compute Stick (12)

Concluzii

Intel Compute Stick este un concept interesant înainte de orice. Un PC desktop care încape în buzunar, un computer care să-l ai mereu la tine, care transformă orice monitor sau televizor într-un dispozitiv smart. Poți ține fișierele sensibile acolo, poți lucra când vrei doar pe el, poți accesa rapid internetul. Dar practic, faci toate astea deja pe telefon, pe tabletă, pe laptop. E greu de crezut că în forma actuală va prinde.
Sau dacă aveți alte idei de utilizare pentru Intel Compute Stick, vă rog să îmi lăsați un comentariu pe tema asta…

Galerie foto