Am rămas dator cu review-ul Samsung Galaxy A9 (2018), unul dintre telefoanele mid-range spre premium ale sud-coreenilor, axat în special pe pasionații de fotografie. Da, are patru camere pe spate, dar puteți folosi doar trei dintre ele. În rest are dotări bune, design ok, autonomie decentă, însă un preț cam mare doar pentru ca să fii singurul care are patru lentile pe spate.


Dați un play și vă aștept cu comentarii.

Pro și contra Galaxy A9 (2019)

Avantajele acestui model:

 • trei camere foto utile cu diverse funcții;
 • procesor mai rapid decât alte modele ieftine;
 • ecran de mari dimensiuni;
 • dotări overall peste medie;

Dezavantaje:

 • preț prea mare pentru ce oferă;
 • autonomie nesatisfăcătoare;
 • camerele foto nu sunt pentru entuziaști;

Detalii tehnice Galaxy A9 (2019)

Display: 6.3 inch (2220×1080 pixeli), Super AMOLED , 392 ppi
Procesor: Qualcomm Snapdragon 660
GPU: Adreno 512
RAM: 6 GB
Stocare internă: 128GB
Camere foto: 24, 10, 8, 5 megapixeli
Camera selfie: 24 megapixeli
OS: Android 8.0
Interfața: Samsung Experience 9.0
Baterie: 3.800 mAh
Preț: 2.499 lei

Experiența mea cu Galaxy A9 (2018)

Este un experiment interesant și cred că am înțeles exact ce-au vrut să facă, să mă corectați dacă nu. Pe de-o parte, compania sud-coreeană pare să fi vrut să contracareze Huawei, care au crescut puternic datorită telefoanelor cu 3 camere foto pe spate. Pe de altă parte, Samsung nu a vrut să concureze Galaxy S sau Galaxy Note, așa că a ales o variantă de mijloc. Galaxy A9, cu dotări bune, design ok, dar multe camere foto. Au făcut și Galaxy A7, mai ieftin, cu trei camere pe spate, dar cu aceeași problemă: folosești doar două.

Unde cred eu că greșește Samsung? Ei bine, Huawei nu crește doar pentru că pune multe camere. De fapt, Huawei nici nu a pus vreodată (încă) patru camere. A pus trei, dar le poți folosi pe toate trei pentru funcții diferite. Chiar și la prima variantă era o cameră alb-negru, nu un senzor inutil. De asemenea, Huawei crește pentru că telefoanele au procesoare puternice și prețuri mai bune. Și aproape 90% din creștere vine pe terminalele ieftine, care sunt toate peste ceea ce oferă competiția.

Samsung a vrut astfel primul terminal cu patru camere pe spate. Există o nișă de entuziaști ai fotografiei cu telefonul, dar aceștia fie folosesc iPhone, fie au trecut la Huawei datorită calității imaginilor. Da, Note 9 face fotografii superbe, la fel și S9+, dar nu ai funcțiile de la Huawei. Senzorul de 40 de megapixeli, zoom optic, ultra-wide, toate sunt pe P20 Pro sau Mate 20 Pro, iar Samsung nu le are.

Nu mă înțelegeți greșit, Samsung Galaxy A9 (2018) are camere ok. Senzorul nu este chiar slab, cea de 24 de megapixeli se descură bine, zoom optic 2X este ok, ultra-wide este ok. Dar nu excelează. Nu poate atrage pasionați de fotografie dacă nu excelează la asta. Vedeți mai jos galeria cu poze, realizate unele sunt ok, altele sunt dezastru.

Procesorul este mai bun decât ce de la A7 sau A8, au utilizat chiar un Qualcomm Snapdragon 660, unul dintre procesoarele mid-range bune. Scorurile sunt decente, dar interfața Samsung face totul să se miște mai dificil. Din păcate vine cu Android 8.0 și nu știm dacă vin actualizări pentru Pie. Discutăm mai jos despre performanțe. Bateria este relativ mare, 3.800 mAh, dar nu a reușit în teste să obțină o autonomie foarte bună. Totuși,  la 11 ore și jumătate cred că va rezista la o zi de utilizare normală și încărcat apoi doar noaptea.

Telefonul este ok și pentru cei care nu au o groază de bani pentru flagship, vă asigur că vă veți descurca foarte bine. Dar există foarte multe alternative la acest nivel de preț, unele foarte atractive.

Hardware & autonomia Galaxy A9 (2019)

Am pus în galerie testele realizate cu acest model, atât pentru putere hardware, cât și pentru autonomie. Mai jos urmează să discutăm despre camera foto, iar la final vedeți și poze cu el.

Snapdragon 660 este o alegere bună ca alternativă la modelele de top. Hai să fim serioși, nu toate telefoanele sunt pentru Fortnite și jocuri video, așa că nu aveți nevoie de cea mai mare performanță. Telefoanele au nevoie mai degrabă de autonomie, iar aici stă destul de ok. Iar procesorul nu este foarte slab, să afecteze experiența utilizatorilor.

Este un octa-core, cu opt nuclee Kryo 260, dar patru sunt de putere la 2.2 GHz, iar patru sunt economice la 1.8 Ghz. Este un pic peste modelul Snapdragon 636, care rămâne sub 2Ghz, iar scorurile sale sunt mai mici. Adreno 512 este un GPU tot din zona mid-range, pentru modele mai ieftine, dar nu slabe. Stă bine în Antutu, dar și în testele single-core sau multi-core.

Cum scriam mai sus, autonomia este decentă, 11,5 ore, adică o medie de 23 de ore de utilizare normală, adică să nu stai cu ecranul pornit non-stop, ci utilizare doar din când în când. Pe drum, vă duce un zbor cu avionul de mare distanță. Oricum, în ziua de azi nimeni nu mai pleacă de acasă fără o baterie externă. Vedeți restul rezultatelor mai jos.

Camera foto Samsung A9 (2019)

Sistemul de cameră foto quad este interesant.  Cei patru senzori foto de pe spate au următoarele detalii tehnice:

 • 5 megapixeli cu f/2.2 cu rol de depth senor – explic mai jos;
 • 8 megapixeli cu f/2.4, lentilă de 22mm – ultrawide;
 • 10 megapixeli cu f/2.4, cu zoom optic 2X;
 • 24 de megapixeli cu f/1.7;

Senzorul de 5 megapixeli nu este folosit niciodată el singur, doar ca senzor de adâncime de câmp pentru a permite efecte foto precum portretul ăla cu fundalul blurat, care se vede în ceață, funcție foarte căutată în ultima perioadă.

Camerele foto mi se par bune, mult peste ceea ce am reușit să fac cu Galaxy A7 sau cu Galaxy A8. Claritate mai bună, culori mai bune, naturale și nu umflate artificial, detalii mai bune, vedeți mai jos o galerie cu imagini. Uneori, senzorii și setările dau erori, vedeți poza albastră din cauza înserării. Nu am folosit fitre sau altceva.

După părerea mea, camera este ok, dar tot aș recomanda alt model la 2.500 de lei. Aș mai aminti că Huawei au ajuns la zoom optic 3X și hibrid 5X care este foarte bun și foarte util. Sunt curios dacă anul ăsta vor trece și ei la 4 camere, este posibil, dar nu neapărat necesar.

Concluzii finale

Samsung Galaxy A9 (2018) este un experiment interesant, este primul telefon cu patru lentile pe spate, are dotări tehnice bune, chiar și bateria este mare, procesorul decent, stocarea destul de mare. Per-total este un telefon bun, care merită luat. Dar nu la 2.500 de lei, sper să vină rapid la un preț foarte bun. La acest nivel există flagship-uri pentru care există mult mai multe atuuri de achiziție. Iar pasionații de fotografie au de asemenea foarte multe opțiuni. Dar să nu uităm că înainte de toate telefonul este un device personal, aproape a devenit asistentul nostru de facto. Deci iei în calcul mai multe când îl cumperi, nu doar camerele foto.

Altfel, desigur, merită cumpărat și A9. Îl puteți lua prin acest link.

Galerie foto A9 2018