Am fost la lansarea oficială Allview X2 Soul Pro, un smartphone bine dotat, dar care mie mi s-a părut scump. Întâmplător m-am întâlnit acolo cu CEO-ul Allview, care mi-a promis că terminalul o să vină și la teste rapid. Și lunea următoare m-am trezit cu curierul la ușă, într-adevăr venise terminalul. Acum, sincer, m-am mirat și eu, pentru că de-a lungul timpului am adunat articole cu sute de plângeri privind problemele Allview. Dar am înțeles ulterior strategia Allview: X2 Soul Pro este un smartphone bun, nu prea ai ce să-i reproșezi.

Allview X2 Soul Pro
Allview X2 Soul Pro

Pro și contra Allview X2 Soul Pro

Mi-a plăcut la acest terminal:
– design-ul general și faptul că este chiar ultra-subțire;
– experiența generală de utilizare, performanța hardware;
– camera foto s-a dovedit ok;
– autonomia este peste medie;
– ecran bun;

Ce aspecte rămân de discutat:
– nu are card SD (n-are nici S6, nici iPhone);
– costă 1.699 lei, ceea ce creează mai multe probleme, le discutăm mai jos;
– conectarea prin USB la PC a fost dificilă, nu tocmai plug&play;
– se deblochează în buzunar și lansează apeluri (problemă comună pentru touchscreen-uri);

Experiența cu X2 Soul Pro

Am apucat să văd telefonul la Barcelona, la Mobile World Congress, nu am fost prea impresionat de model. N-am ajuns la conferința comună Allview/Gionee, așa că nu știu ce au spus concret. Înțeleg că este un model similar cu un produs Gionee, dar la telefon au lucrat inginerii Allview, inclusiv la partea de software. Mă rog , nu am toate detaliile ca la carte. Este și nu este diferit de un model Gionee. Practic teoria că iau telefoane Gionee și le lipesc doar bandul peste este greșită. Nu se întâmplă așa.

Cu ocazia lansării am făcut pe telefon un test benchmark Antutu, iar scorul a fost decent, 45.000 de puncte, cât un S5 de anul trecut sau cât M9 de anul ăsta. Știu, pînă la ora asta au apărut scoruri mai mari, mai impresionante, dar cam pe-acolo este ca nivel de performanță. Procesorul este Mediatek MT6752, un octa-core pe 64 de biți, cu toate nucleele la 1,7Ghz, dar nucleele sunt A53, versiunea economică. Terminalul are 2GB de RAM, stocare 16GB, tehnologie dual-SIM. Procesorul grafic este Mali 760MP2, foarte ok pentru jocuri. Ecranul de 5.2 inch este Full HD. Are tehnologie 4G, are WiFi, Bluetooth, tot ce trebuie.

Camera foto de pe spate are senzor de 13 megapixeli Sony destul de bun, iar frontala este de 8 megapixeli, peste media terminalelor normale. Aș mai menționa aici doar bateria de 2.700 mAh. Detaliile tehnice sunt ok, sunt la nivel cu unele modele concurente, cum spuneam, experiența a fost ok.

Telefonul este bine realizat, construit să fie cât mai subțire, mi s-a părut un pic ciudată margienea dublată, dar am înțeles că este făcută așa pentru rezistență, inginerii au stabilit că face față mai bine loviturilor, căderilor.

Allview X2 Soul Pro
Allview X2 Soul Pro – design

Bateria este încastrată și nu poți scoate capacul de pe spate. Acesta mi s-a părut fragil, singura veste bună fiind că lentila camerei nu iese prea mult în evidență, ca la alte modele flagship. Deși probabil că dacă va cădea pe spate tot se va sparge geamul lentilei.

Înțeleg că interfața este botezată BerryUI, cei de la Allview au inclus însă mai multe teme, eu am trecut pe cea asemănătoare cu Android-ul stanrdard. Au inclus în acest model un pachet de teme diferite, care se pot activa cu un click. Android este la versiunea 5.0, nimic de zis aici.

Ca meniu și aplicații se mișcă foarte bine, comparabil cu orice flagship. Partea de setări este ok, tot a trebuit să-l trec pe limba engleză pentru a înțelege fiecare opțiune, dar per-total este un meniu normal. De asemenea nu am întâlnit prea multe aplicații “românești” sau alte chestii care să te deranjeze. La capitolul ăsta stă foarte bine.

Eram curios în legătură cu autonomia, la 2.700 mAh nu este cea mai mică baterie, dar nici cea mai generoasă. Totuși se pare că este destul de echilibrat la consum, resistă mai bine decât M9 care mie mi s-a părut anul acesta cel mai slab. M9 a fost comparabil cu iPhone 6, maxim 8 ore de utilizare, mi se pare o experiență de nedorit. Allview X2 Soul Pro a rezistat cam 9 ore de utilizare intensă, la nivel cu S6, după care ai nevoie de priză sau baterie externă. Probabil o utilizare moderată și folosirea setărilor de power-saving va mai prelungi autonomia cu maxim 3 ore, dacă vreți mai mult, folosiți setarea lor de Super Power Saving.

Teste de performanță

Un scor de 45.000 în Antutu este foarte bun, la nivel cu flagship-uri care au prețul dublu. Unde stă cel mai prost terminalul este zona de jocuri 3D, unde scorurile sunt foarte mici. Performanța a fost bună și în testul Vellamo, realizat de Qualcomm special pentru procesoarele sale. Dar stă foarte bine și Mediatek-ul. Probabil un 3GB de RAM ar fi scos în evidență acest model.

După cum se vede din galerie, în testele de gaming, 3D Mark sau PCMark, performanțele nu sunt foarte bune. Am repetat testul crezând că a fost vreo eroare, tot vreo 6.600 a scos, față de 18.000-20.000 de puncte pentru S6 sau iPhone. GFX Bench pare să fie testul cel mai dificil pentru terminale smartphone, scorul este foarte mic.

Camera foto

Camera foto Allview X2 Soul Pro este surprinzător de bună, dar ținând cont de faptul că este un senzor Sony, cu lentilă specială din șase elemente, cam așa ar trebui să fie. Nu mi-a clar dacă aplicația de foto este modificată sau este chiar cea din Android, standard. Experiența a fost bună, iar imaginile arată relativ ok. Camera de selfie este peste medie. Am adaugat câteva fotografii într-o galerie. Dați click pe ele, se vor mări și puteți vedea detaliile. Sunt însă deja micșorate față de dimensiunile normale, așa că sigur sunt mai slabe calitativ decât originalele.

Click pe poză pentru mărire!

X2 Soul Pro – preț și concurență

Problema cea mai mare a acestui terminal este prețul. Nu, nu este prea mare, dacă ne uităm la modelele de top ale competiției este un telefon chiar ieftin. Dar problema cea mai mare este că la 1.699 lei găsești diverse telefoane convenabile, care poate nu au performanța X2 Soul Pro, poate nu sunt atât de subțiri, poate n-au camera identică, dar care sunt de dorit prin prisma brandului. Mai ales cei care au avut probleme cu un alt model Allview vor alege alt brand, dar și cei care s-au informat din istoricul companiei. Uite, de exemplu, Nexus 5. Este un model echilibrat, iar la acest nivel de preț este o alegere bună. Da, este învechit acum, dar raportul performanță preț este similar. Unii vor alege iPhone 5C, alții vor prefera Xperia Z1. Dacă ne uităm ca românul la preț, poți lua de pe Okazii un Note 3 cu garanție, un Galaxy S5 cu garanție sau alte modele. Resigilate, aduse pe sub mână, cum vreți să le ziceți. Pentru cine are banii ăștia, alegerea e foarte grea, dar sunt convins că mulți nu vor alege Allview.

Și modelele chinezești care ar concura la specificații costă între 250 și 350 de dolari, iar livrarea nu mai este atât de scumpă. Dar rămâne valabilă problema garanției sau a reparației în caz că ai nevoie de service.

În fine, trebuie spus că X2 Soul Pro nu prea are accesorii. Vorbesc despre o husă de protecție, una din silicon transparentă, una din piele cu suport de carduri. Pentru că se va lovi, se va zgâria, se va strica, asta e garantat. De-asta eu vă recomand husele și aș alege oricând să cumpăr un telefon care are și accesorii la dispoziție.

Concluzii

Alliew X2 Soul Pro este un model echilibrat, bine făcut și bine dotat, dar cu un preț peste nivelul cumpărătorilor Allview. Raportul performanță/preț este bun, ai și putere hardware și cameră foto bună și autonomie, dar pe acest nivel de preț concurează multe modele ex-flagship ale unor branduri mari. E greu să faci alegerea corectă. Adică e greu să alegi un atuu al acestui model, ce anume l-ar recomanda tocmai pe el în fața concurenței.

Aș vrea să văd și părerea voastră, voi ați cumpăra un model Allview dacă se dovedește că este bun? Chiar dacă e relativ scump?

Galerie foto