Canon Ixus 230HS mi-a lăsat o impresie foarte bună. Să fac niște precizări: nu renunț la DSLR și nu am găsit un aparat foto care să ajungă la calitatea unui DSLR. Dar pentru deplasarea la Londra (aveți link-ul mai jos) camera foto compactă a fost arhisuficientă. Nu fac poze artistice, nu câștig bani din poze. Folosesc camera foto pentru a ilustra articolele, cam atât. La Londra am mers pe jos o grămadă, iar o geantă cu un DSLR ajunge să fie destul de grea. Cred că, atât timp cât producătorii continuă să îmbunătățească camerele compacte, acestea au un viitor sigur. Am făcut poze excelente noaptea datorită tehnologiei HS. Din mână, fără trepied.

Canon Ixus 230HS
Canon Ixus 230HS

Canon Ixus 230HS

Foarte scurt despre Ixus 230HS: are senzor CMOS de 12,1 megapixeli, cu procesor de imagine Digic 4, tehnologie HS – high sensitivity. Obiectivul (28mm, wide) oferă un zoom optic 8x, extrem de important pentru călătorie. Bateria a ținut mult, deși am citit că practic ține 210 cadre, probabil nu am făcut eu atâtea într-o singură zi. Seara o încărcam la loc, preventiv 🙂
Ecranul LCD are diagonala de 3 inchi, arată pozele făcute foarte bine.

Camera foto filmează Full HD 1080p, iar filmele arată excelent, cu oarece zgomot la filmearea pe seară sau noapte. Meniul de lucru este foarte simplicat, ai la dispoziție câteva moduri de lucru simple și clare, detectează figurile și obiectele din cadru. Filmarea are mod Smart Auto, care îmbunătățește calitatea, dar se aude motorul de zoom în timpul filmării. În schimb, ca și bonus, filmează Slow Motion, care îți permite să realizezi clipuri creative.

Modul Smart Auto include 32 de scene prestabilite, aproape toate imaginile realizate cu el au ieșit impecabil. Îmi place noul mod Best Image Selection, iar camera foto are de asemenea High Speed Burst, dacă aveți nevoie de funcție. De exemplu, cred că merge la fotbal sau alte sporturi. Poți prinde faze excelente cu asta.

ads

Modul de noapte este unul din cele mai bune din industrie – l-am mai lăudat și anterior. Poze făcute din mână, stabilizate, ies excelent, mai bine ca la iPhone 4S pe care îl consideram cel mai tare la faza asta. Uite exemplu de poză pe malul Tamisei, noaptea. Țineți cont că este cropuită și micșorată. Click pe imagine pentru versiunea mai mare.

Londra - Tamisa noaptea - Canon Ixus 230HS
Londra - Tamisa noaptea - Canon Ixus 230HS

Am făcut pe puțin 100 de cadre, pe lumină slabă, în condiții în care nici nu DSLR-ul nu știu dacă mă descurcam să le fac, iar Canon Ixus 230HS le-a scos foarte bine. Am testat multe camere foto compacte, dar foarte puține s-au descurcat atât de onorabil, pînă acum Canon este pe primul loc cu două astfel de modele capabile să facă poze clare noaptea, ambele mi-au plăcut.

Pozele de zi sunt perfecte, la fel, peste iPhone 4S, care este un adevărat standard pentru fotografia cu un aparat compact.

Ce mi-a plăcut

+ este mic și compact, dar face poze bune, inclusiv noaptea;
+ imaginea are o claritate mare, culori bune;
+ zoom-ul optic este bun;
+ face suficient de multe poze după încărcare;
+ slow motion este un bonus;
+ filmează FUll HD;

Ce nu mi-a plăcut

+ are zgomot în filmarea pe seară/noapte;
+ se aude zoom-ul în filmare;
+ probabil nu este un aparat accesibil;

Recunosc că nu este un aparat foto ieftin, am găsit varianta mai accesibilă, Ixus 220HS, la un preț de 899 lei la eMAG.
Poze făcute la Londra cu Canon Ixus 230HS găsiți aici.

Galerie foto

[nggallery id=300]