Am avut ocazia să testez Trendnet Universal Docking Station TU3-DS2, un accesoriu de birou perfect pentru cei care lucrează pe laptop. Practic îți menține toate perifericele conectate – monitor, tastatură și mouse, HDD extern, boxele sau căștile, imprimanta și altelte. Cânt te așezi la birou nu mai ai nevoie să conectezi 100 de cabluri la laptop, ci numai unul singur.

Trendnet TU3-DS2 Universal USB Docking Station
Trendnet TU3-DS2 Universal USB Docking Station

Pro și contra Trendnet Tu3-DS

Mi-a plăcut pentru că:
– te ajută să ții toate accesoriile conectate, ca la desktop;
– are destule mufe de conectare și recunoaște cam toate tehnologiile;
– are o mufă Gigabit Ethernet pentru conectarea la routere de mare viteză;

Rămâne de discutat:
– au pus și porturi USB 2.0, atenție la conectare;
– ieșirea HDMI e 2048×1536 pixeli, iar DVI 2048×1152;
– dacă te conectezi la RCS sau UPC cu 1000Mbps viteza e afectată de USB 3.0 (maximum 625Mbps);
– prețul este peste 550 de lei;

Experiența în utilizare

Chiar dacă îmi place laptopul și lucrez deseori pe canapea, uneori simt nevoia de a avea mai mult control și stau la birou. De exemplu la editări video sau foto, lucrez mai bine la birou iar tastatura și touchpad-ul laptopului sunt ineficiente. Plus că ecranul de 15″ este mic pentru așa ceva. Așa că am pe unul din birouri un monitor LG de 27″, tastatură și mouse Logitech, iar în plus am simțit nevoia de backup și am un HDD Verbatim de 1TB USB 3.0 pe care stochez chestii.

Folosesc în mod normal un “hub USB”, care îmi oferă 5 porturi pentru accesorii. De asemenea, conectez monitorul prin HDMI, uneori folosesc și un cablu de Internet (RCS), alteori doar WiFi. Trendnet TU3-DS2 este foarte bun pentru genul ăsta de birouri, unde laptopul este pus la lucru într-un scenariu de desktop. Uneori am și impresia că este mai performant așa. Probabil, doar o impresie.

Momentul în care te așezi la birou și începi să conectezi cablurile la el este enervant, iar pînă găsești toate cablurile sigur pierzi timpul. Așa că un astfel de dock te poate scăpa de bătăi de cap. Suportă de asemenea două monitoare simultan, pentru o imagine de dimensiuni mai mari. Ba chiar poți folosi simultan și monitoarele externe și ecranul laptopului. Sunetul din căști este 2.0, dar pe HDMI scoate sunet 5.1 pentru pasionații de jocuri, filme, muzică. Are chiar și intrare pentru microfon dacă folosiți soluții de comunicare online.

Mi-a plăcut că este foarte compact, este construit vertical pentru a ocupa puțin spațiu și ascunde bine cablurile în spatele laptopului. Un mare plus pentru dispozitiv este faptul că nu ai nevoie de niciun fel de driver sau instalare pentru a utiliza dock-ul, este funcțional imediat ce îl scoți din cutie.

Concluzii

Cred că toată lumea folosește mai mult laptopul și devine o bătaie de cap să ai mai multe sisteme pe care lucrezi, din cauza fișierelor și a setărilor personale care nu totdeauna sunt la fel chiar dacă utilizați servicii cloud și aceleași sisteme de ope arare. Eu am renunțat la desktop și din cauză de zgomot și din cauză că ocupa spațiu. Am un birou mai minimalist, iar laptopul este suficient de puternic comparabil cu un sistem de gaming. Așa că nu simt nevoia de altceva, dar da, simt nevoia de ecran mare, mouse, tastatură adevărată. Așa că zilnic eu stau să conectez toate aceste accesorii la laptop. Cu un docking station gen Trendnet TU3-DS2 am scăpat de bătăi de cap, chiar mă gândesc să îmi cumpăr unul. Prețul nu este mic, dar nici nu este ceva intangibil.

Nu am reușit să fac pozele la birou așa cum aș fi vrut. Cu altă ocazie 🙂

Galerie foto