Am testat un router D-Link DIR-2150 AC2100, un router Gigabit puternic și destul de ieftin. Este potrivit pentru streaming și rețeaua de acasă sau în birourile mai mici. Am să explic mai jos diverse scenarii de utilizare. Bonus: se poate controla cu asistentul Google sau Amazon Alexa.
Pro și contra
Avantaje:
- preț foarte bun;
- patru antene wireless pentru acoperire;
- destule porturi pe fir;
- viteze mari pe 5GHz;
Dezavantaje:
- nu are port USB;
- nu are WiFi 6;
Detalii tehnice
Viteze: AC2100: 300 Mbps (2.4 GHz) + 1733 Mbps (5 GHz)
Standarde: IEEE 802.11ac, 802.11n, 802.11g
Tehnologii: MU-MIMO , QoS , FOTA
Securtiate: WPA3
Pe fir: Gigabit Ethernet Internet (WAN) + 4 Gigabit ports
Acces: VPN wizard to access a remote network
Control: funcții parental control
Bonus: Google Assistant and Alexa
Preț: ;
Review D-Link DIR-2150
Am testat în ultima perioadă o mulțime de routere fie de birou, de gaming, de tip mash sau simple. La început mi se părea complicat să le instalez sau să le mut dintr-un loc în altul, dar acum m-am obișnuit și nu am mai avut probleme cu ele. Dispozitivele au avansat și sunt tot mai simplu de instalat sau utilizat.
D-Link DIR-2150 AC2100 este un router puternic și eficient, pentru acasă sau pentru birouri cu câțiva angajați, cu lărgimi de bandă mari, opțiuni de conectivitate multiple și stabilitate foarte bună. Este disponibil la un preț foarte bun și nu va reprezenta o mare investiție. În plus, vine cu cel mai nou standard de securitate pentru rețelele wireless.
Routerul este extrem de ușor de instalat și controlat. Doar l-am conectat la cablul principal de internet și am conectat alimentatorul la priză. Rețeaua apare instant, iar cu ajutorul telefonului am făcut restul de configurări. Prima dată te conectezi la rețeaua scrisă pe spatele routerului, cu parola afișată acolo. Apoi accesezi pagina de administrare a routerului. Are chiar și aplicație D-Link din care se poate configura direct fără alte discuții. Dar are și interfața web cu care majoritatea dintre noi suntem deja obișnuiți (http://dlinkrouter, http://dlinkrouter.local sau http://192.168.0.1).
Ca scenarii de lucru eu aleg totdeauna să folosesc o parolă cât mai greu de ghicit și pun laptopul și televizorul pe rețeaua de 2.4 Ghz (300 Mbps), telefonul neapărat pe 5Ghz (1.7Gbps), în timp ce laptopul și consola de gaming sunt pe rețeaua cu fir. Practic am 1Gbps pe laptop sau pe consolă, perfect pentru gaming și alte activități. De exemplu, upload-ul pe Youtube este cel mai greu de realizat, dar cred că s-ar putea face și pe 5GHz, nu doar prin fir.
După ce am conectat routerul și am făcut toate setările, am realizat doar o serie de teste la distanță pentru a testa tehnologiile D-Link. Acest model include trei tehnologii speciale care merită menționate aici: MU-MIMO, QoS , FOTA – pe care le detaliez mai jos.
Multi-User MIMO permite ca multiple dispozitive conectate să beneficieze simultan de cea mai rapidă conexiune de date disponibilă. Distribuie traficul de date eficient și oferă viteze mari chiar și la distanță de router. Este concepută pentru a optimiza streamingul în format HD, transferul de fișiere de mari dimensiuni și evident pentru conectarea mai rapidă pentru jocuri. La ora actuală însă pasionații de gaming pot alege un router WiFi6 pentru viteze și mai mari.
Quality of Service (QoS) permite setarea unor limite pentru anumite dispozitive, astfel încât celelalte să beneficieze mai mult de lărgimea de bandă. Poți seta ca unele dispozitive să aibă download/upload limitat la câțiva Mbps, astfel încât să ai mai mult pe laptop / desktop sau consolă.
FOTA permite actualizarea firmware pentru router over the air, adică fără să mai intri tu în admin și să soliciți de acolo actualizarea. Nu mai pierzi timp și rezolvi problemele mai rapid atunci când este cazul.
Altă veste bună este că are o acoperire extinsă. Dispune de un procesor dual-core care accelerează transferul de date și cele patru antene asigură un semnal foarte puternic pentru streaming. Acoperă peste 200 de metri pătrați, așa că este perfect pentru acasă sau un birou mai mic.
Ca bonus: oferă control vocal prin asistentul Google sau Amazon Alexa. Puteți folosi comenzi vocale precum crearea unei rețele WiFi de tip guest – când aveți musafiri, să nu intre pe rețeaua oficială. De asemenea poți întreba asistentul să le spună datele de login, fără să mai faceți voi vreo configurare. Mai mult puteți comanda vocal un restart la router, dacă considerați că este vreo problemă.
Concluzii
Routerul Gigabit D-Link DIR-2150 este perfect pentru acasă sau birouri, pentru streaming HD și pentru conectarea de multiple dispozitive. Puteți seta reguli pentru fiecare dispozitiv, astfel încât să beneficiați de o rețea mai bună. Aveți în aplicația D-Link opțiuni de configurare pentru router, iar acesta poate fi setat pentru a fi controlat din asistentul Google sau Amazon Alexa. Mi se pare un dispozitiv bun și disponibil la un preț excelent.
Îl găsiți .