Fac și eu parte din grupul select al celor care testează HTC Magic, după cum probabil vă așteptați. Am trecut – și trec încă – prin perioada de WOW, dar nu m-am grăbit să scriu pentru că eram sigur că vor apărea probleme, încă de când am primit primele întrebări despre „câți bani sunt la mijloc”. Degeaba scriem că nu este un advertorial plătit, ci un test sincer, cei care n-au testat un Adroid nu își pot imagina că există ceva care te poate lăsa cu gura căscată, mai bine făcut decât Symbian sau Windows Mobile, mai ușor și intuitiv ca iPhone OS, gratis, la care nu trebuie să aștepți pentru că aplicațiile rulează instant și nu blochează memoria, Internetul este la un buton distanță și pentru prima oară descopăr o tastatura virtuală pe ecranul tactil la care chiar poți scrie. Este greu de descris sentimentul de mulțumire când un gadget funcționează corect, versus frustrarea resimțită atunci când un smartphone foarte scump nu face ceea ce ar trebui să facă.
Am citit și eu atât review-ul de pe Webara.ro și cel de pe Subiectiv.ro, dar și poveștile scrise de Seceleanu sau Bîrzoi . Adevărul este întotdeauna la mijloc. Întrebarea principală – merită banii acest HTC Magic? – are un răspuns. Dar problema care se pune este: pentru cine este cu adevărat util acest telefon mobil?

1. Pentru pasionații de Internet. Te-ai săturat să tot accesezi 100 de meniuri ca să ajungi la browser? Să folosești un stylus cu care oricât de bine apeși el selectează altă literă? Te-ai săturat de erori de format la accesarea site-urilor favorite? HTC Magic nu are aceste probleme. Totul e la îndemână, am găsit chiar și client Messenger (Meebo), Twitter sau Facebook. Gratuit. Site-urile se văd bine, se încarcă rapid, sistemul trackball este excelent pentru navigație. Cu ecranul poziționat orizontal, tastatura virtuală are tastele destul de mari pentru a nu rata apăsarea cu buricul degetelor. Are buton de „back” direct pe telefon, iar „forward” este la fel de simplu. Butonul Google Search are rol și de shortcut pentru Adress Bar, dacă vrei să părăsești site-ul și să vizitezi altceva.

2. Pentru profesioniști și oameni de afaceri. Știu, sună a clișeul obișnuit. Dar când am să găsesc nuanțele potrivite, am să vă spun. Profesioniștii și oamenii de afaceri au nevoie să fie conectați la Internet, de unde și beneficiul adus de Magic. Accesul la serviciile Google, dar și la aplicațiile Office constituie un avantaj. Accesul la mail cu un singur click este ideal, personal urăsc sistemul Blackberry, desprins din lumea lui Murphy, care îți aduce aminte o urgență la birou tocmai când te pregăteai să intri în barul favorit sau într-o cadă fierbinte. Verific e-mailul când mi-aduc aminte și rezolv o urgență în timp util, dacă pot, după ce îmi fac tabieturile. Ce să fac, sunt demodat 🙂

ads

3. Pentru angajații mobili. Să spunem, agenți de vânzări… Tocmai când să bateți palma, clientul te mai întreabă ceva suplimentar. Nu știi și ai două alternative – suni un prieten, sau pui mâna pe Andoid și verifici direct online, rapid și ușor. Sigur, pentru asta trebuie să ai și unde verifica, dacă nu, direct pe Google.

4. Pentru adolescenți. Accesul la Internet, social networking, poze de rezoluție ok, 2GB de memorie pentru muzică, GPS cu Google Maps, fac din Android o alegere interesantă pentru tineri. Sunt convins că de la 12 ani s-ar descurca perfect cu telefonul.

5. Pentru publicul feminin. Fiind un telefon subțire, lucios, glossy, cu un etui din piele deja în pachet, HTC Magic este perfect pentru buzunarele strâmte, deși unghiile lungi s-ar putea să constituie o problemă :).

Pro și contra telefonului HTC Magic.

I. Ce mi-a plăcut la el:

– spre deosebire de Seceleanu, GPS-ul aplicat pe Google Maps mi se pare genial, trebuie doar să selectezi modul de lucru satelit, iar poziția ta se suprapune fotografiilor destul de bune. Sigur, doar în București sunt detalii care îți permit să navighezi printre blocuri, în țară sunt poze la rezoluție mai mică, dar totuși, e genial, te scoate din impas.

– nu mai revin cu Internetul, browserul și serviciile Google, sunt un fan vechi, le folosesc, îmi sunt la îndemână tot timpul.

– Ecranul, deși folosit intens, nu are nicio zgârietură sau urmă, spre deosebire de alte supertelefoane premium super high end pe care le-am testat.

– Adroid și Android Market – am fost totdeauna admiratorul Linux-ului dar lipsea o interfață simplă și comodă pentru utilizatorul final, non-geek, care n-are timp să învețe chestii noi, nici pe alea din Windows nu le știe exact. Adroid este tocmai produsul Linux mass-market care lipsea și sunt convins că îl vom vedea și pe PC-uri cât de curând. Android Market este genial, chiar dacă trebuie să testezi aplicații, măcar le poți găsi gratuite.

– prețul HTG Magic este chiar bun, la Nokia un astfel de telefon costa 600 de euro… Apple ți-l lăsa mai ieftin cu abonament de 50 de euro pe lună, iar dacă avea Windows Mobile îți lua o săptămână să faci ceea ce dorești.

Ce nu mi-a plăcut la HTC Magic:

– telefonul mobil se încinge după aproximativ 30 de minute pe Google Maps, așa că aviz amatorilor.

– camera foto este corectă, dar ar fi mers una de 8 megapixeli ca să vorbim de un super-terminal.

– caut să testez o tastatura completă super-light, Bluetooth, care se poate conecta la terminale, ca să văd  dacă aș putea lucra direct pe telefon, fără laptop. Nu am reușit să găsesc.

– Yahoo nu și-au făcut propriile aplicații pentru Android Market – câtă lipsă de viziune…

– bateria ține într-adevăr destul de puțin, iar conexiunea de date consumă mulți MB, exact cum scriu și colegii. Vai de cel în roaming sau care trece pe lângă granița cu Serbia…

Telefonul se încinge după aproximativ 30 de minute pe Google Maps, așa că aviz amatorilor.

Update: poti cumpara HTC Magic aici.