Am testat Huawei Nova 9, noul model abia lansat în Europa. Este un midrange decent, lansat un pic cam sus ca preț, dar care se descurcă.
Și da, am testat și o soluție nouă pentru Google Play care funcționează la final de 2021.

Pro și contra Huawei Nova 9

Avantaje:

  • design plăcut, ecran cu margini curbate;
  • camere foto bune;
  • încărcare rapidă;
  • performanțe medii;

Dezavantaje:

  • preț cam mare;
  • fără microSD, mufă de căști, 5G și altele;

Detalii tehnice Huawei Nova 9

Ecran: 6.57 inch, OLED, 120Hz, HDR10, FHD+
Procesor: Snapdragon 778G 4G (6 nm)
GPU: Adreno 642L
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB
Camera: 50+8+2+2 megapixeli
Selfie: 32 megapixeli
Dimensiuni: 160 x 73.7 x 7.8 mm
Greutate: 175 g
Baterie: 4300 mAh + 66W
OS: Android 11 Open Source / EMUI 12
Tehnologii: WiFi6, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0, NFC
Preț:

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 4 Media: 4]

Impresii după testare

Huawei a reușit să ocolească sancțiunile americane folosind procesoare cu tehnologie 4G în loc de 5G. Ei au interdicții mai mult pe zona de tehnologii de ultimă generație. Însă nu au oficial acces la Google Play și Servicii Mobile Google (GMS). Totuși, găsiți mai jos o variantă ocolitoare, funcțională.

Design-ul terminalului mi se pare bun, în trendul momentului. Dispozitivul seamănă cu Honor 50, chiar dacă cele două firme teoretic s-au despărțit. Păstrează ceva și din flagship-urile Huawei Mate, dar are dotări de midrange. Procesorul este cam cel mai bun din seria modelelor accesibile, scoate scoruri bune la teste. Bateria este cam mică, dar au dorit să păstreze telefonul mai subțirel. Ține cam jumătate de zi la utilizare intensă, poate treceți ziua cu mici măsuri de protecție. Oricum, încărcarea rapidă cu 66W este utilă, 10 minute la priză încarcă peste 30%. Teoretic ar trebui de la zero la 100% în 38 de minute.

Ecranul OLED este de foarte bună calitate. Îmi plac mai mult culorile și contrastul pe OLED. Nu are însă o luminozitate foarte mare. Probabil 600-800 de nits. Rivalii au ecrane mai luminoase, mai vizibile în soare. Admir design-ul cu margini cubate, însă se pare că genul ăsta este pe cale de dispariție, tot mai multe telefoane au ecran plat și atât.

Terminalul are mici lipsuri cunoscute: nu are carduri microSD. Nu mai are mufă de căști, nu vine cu tehnologie 5G. Cum spuneam, serviciile Google merg doar prin soluții improvizate. Asta afectează multe tipuri de aplicații, gen Uber, Glovo care folosesc hărți și navigație. Lipsesc unele aplicații bancare, de care nu prea vă puteți lipsi. Instalarea unor alternative pune în pericol securitatea dispozitivului, deci pirații internetului vă pot accesa cardul sau alte informații personale. E complicat.

La 2.500 de lei există telefoane foarte dotate de la competiție: Motorola, Nokia, Xiaomi, Poco și alții. Cu tot cu servicii oficiale.

Soluția pentru Google

Soluția pentru a pune Google a venit de la un comentator pe Youtube, se cheamă GSpaces. O găsiți cu ajutorul App Gallery sau dacă nu este direct acolo cu Petal Search. Eu am găsit direct în galerie. Aplicația creează probabil tot un spațiu virtual. Cere username și parola de Google. Te autentifici și afli că ai un dispozitiv nou Huawei Nova 4e. Acestea mai vechi nu au restricții, deci poți instala ce vrei din Google Play.

Am testat multe aplicații, toate au mers. Dar ele nu apar pe telefon, ci strict în folderul GSpaces.

Teste benchmark

Am rulat principalele teste benchmark și se descurcă decent. Qualcomm Snapdragon 778 este un procesor foarte bun pentru cei care vor alternative mai ieftine. Are scorurile apropiate de Snapdragon 855, fost flagship. A scos în Antutu 485.000 de puncte, apoi mi-am amintit că ei au Performance Mode separat. Cu acesta activ a scos 517.000. În linie cu rezultate de la Snapdragon 855. Experiența este similară, demnă de foste modele flagship.

Stocarea este de mare viteză, dar nu apare clar tipul nicăieri. Totuși a fost sub rezultatele UFS 3.1, deci eu pariez că ar fi UFS 2.2. Poate 3.0, dar nu cred, sunt puțin sub acest nivel. Înclin să cred că 2.2 este răspunsul corect.

Bateria ține relativ ok, însă cu ecranul pornit a atins doar 13 ore și 43. Adică ai nevoie de baterie externă după tine. Sigur, nimeni nu îl folosește încontinuu cu ecran aprins, însă acest test nu forțează prea tare procesorul și dacă băgați jocuri video se va duce energia mai rapid. Vestea bună este cu încărcarea rapidă.

Camere foto

Huawei a ratat o mare șansă pentru că nu a lansat anul trecut o cameră foto dedicată, cu Android și fără alte servicii. Doar să aibă tehnologia lor foto, obiective inter-schimbabile și funcții de sharing pe un alt device. Prin WiFi, NFC, orice tehnologie de gen. Ei păstrează o tehnologie foto foarte bună.

Camerele alese sunt ok, decent pentru zona de midrange. Snezorul principal de 50 de megapixeli este bun, se descurcă bine. Ultra-wide de 8 megapixeli este ok, sunt utilizabile. În rest, cei de 2 megapixeli par puși acolo ca să fie. Nu are zoom optic deloc. Cel digital este foarte slab. Camera de selfie doar are mulți megapixeli și cam atât.

Vedeți mai jos imagini realizate. Notați că sunt micșorate și comprimate pentru a le urca aici.

Protecție pentru Huawei Nova 9

Indiferent de situație, pentru un telefon nou merită cumpărată o husă, o folie, accesorii noi. Chiar dacă are husa de silicon în pachet, ea nu prea este de ajuns. Ecranul se zgârie, marginile se cojesc, telefonul este în pericol să cadă tot timpul. Știm cu toții că nu este plăcut.

Dar înainte de toate, mergeți și căutați huse pentru Huawei. Nu veniseră pentru noul model, dar poate apar mai încolo.

Concluzii

Huawei Nova 9 este un midrange decent. Are tehnologia foto foarte bună de la Huawei, însă îi lipsește camera de zoom și niște senzori mai puternici la macro și ultrawide. Dar repet, vă descurcați cu el. Pentru doritori poate fi cumpărat .

Galerie foto