Am testat Huwei P Smart (2019) și m-am convins că este unul dintre cele mai bune telefoane ieftine sau unul dintre acele modele smartphone accesibile care sunt chiar bune de cumpărat. Merită banii și nu vă va dezamăgi.

Dați un play și ne auzim cu povești pe YT.

Spusesem inițial că este cel mai ieftin telefon bun, dar mi-a atras atenția cineva că există Xiaomi Mi8 Lite, iar altcineva Redmi Note 7, care sunt aproximativ identice, dar au 4GB de RAM, iar procesorul are încorporat un GPU mai bun. Ok, sunt de luat în calcul. Însă și Huawei P Smart 2109 este printre cele mai bune.

Detalii tehnice Huawei P Smart 2019

Display: 6.21 inch, 2340×1080 px,
Procesor: Kirin 710, 4x 2.2 GHz & 4x 1.7 GHz
GPU: Mali-G51 MP4
Memorie: 3GB
Stocare: 64 GB
Camera foto: duală 13 + 2 megapixeli
Camera selfie: 8 megapixeli
OS: Android 9.0 Pie
Interfața: EMUI 9.0
Baterie: 3.400 mAh
Preț: 999 lei

Pro și contra P Smart 2019

Avantaje:
– procesor rapid;
– design modern;
– camere foto ok;
– preț bun;

Dezavantaje:
– mai puțin RAM;
– baterie nu tocmai mare;

Experiența cu P Smart

Deși este o serie lansată în 2017, abia anul trecut am văzut un P Smart 2018. Era pe-atunci un model bazat pe P20 Lite și ceva mai scump, pe la vreo 1.300 când am verificat eu. Dar a fost un telefon normal de încredere, folosit pe termen mediu. Desigur, fără poze extraordinare, dar pentru utilizare de zi cu zi. De atunci am început să devin interesat de modelele entry de la Huawei, desigur și cele Honor care au specificații comparabile.â

Huawei P Smart (2019) are multe atuuri, își trage configurația, cum spuneam de la Mate 20 Lite și de la noul P30 Lite. Are mici minusuri față de ele, de exemplu are 3GB de RAM și camere nu la fel de performante, dar per-total este un smartphone bun, cu design modern, cu soft de ultimă generație, cu procesor puternic și o experiență bună. Iar prețul este sub 1000 de lei, deci este mai ieftin decât Redmi Note 7 și cam la egalitate cu Mi8 Lite.

Dacă acum câțiva ani, chiar și anul trecut, telefoanele mid-range aveau aspectul de chinezărie ieftină și un procesor care râșnea cafea înainte să efectueze orice operație, se pare că de anul ăsta s-au cam schimbat lucrurile. Qualcomm a adus în piață procesoarele mid-range foarte bune, primul a fost 636, apoi 660 mai performant, iar ceilalți jucători au venit repede cu propriile variante. Huawei a făcut Kirin 710 care este foarte bun și comparabil cu toate celelalte modele mid-range, iar Samsung a venit cu modelele lui Exynos. În ultima vreme nu am testat noi modele cu Mediatek, dar am citit că au și ei acum procesoare care nu se blochează în timpul utilizării (throttling).

Oricum, Huawei a avut și anul trecut terminale mid-range mai bune, dar asta folosind un truc simplu. Procesorul său mid-range ajungea la 2.3GHz, în timp ce rivalii aveau o arhitectură similară, dar la 1.8-2.0 GHz maximum. Iar diferența se vede, exact ca la PC-uri. Acum însă, odată cu noua generație de procesoare, putem spune că modelele mid-range se compară tot mai mult cu telefoanele vârf de gamă. Nu doar că au exact aceleași funcții, dar acum și experiența este aproape la fel de bună. Sigur că un utilizator de iPhone sau unul care a avut Galaxy S9, LG G7, Xperia XZ3 sau altele va observa imediat că nu e un model de top. Dar ceilalți utilizatori vor simți doar că merge mai rapid decât orice au avut înainte.

Cei 3GB de RAM nu vă fac mari probleme, dar trebuie să fiți atenți la aplicațiile care ocupă memoria. Când am testat Fold avea ocupați 8.6 GB din 12, deci Android mănâncă memorie pe pâine și nu ajung nici 12 GB de RAM. Dar există atât în sistemul de operare, cât și în Google Play diverse aplicații care golesc memoria RAM pentru a putea fi utilizată eficient.

Bateria de 3.400 mAh nu este cea mai mică din zona asta, există și modele de top cu 3.000 mAh, dar trebuie să recunoaștem că Mate 20 Lite are 3.750 mAh și mă așteptam să fie ceva mai mare. Dar probabil au vrut să reducă tocmai pentru a lăsa suficiente avantaje pentru Mate. Oricum, ține destul de bine și cu 3.400, iar cu atenție și mici optimizări veți trece de o zi de utilizare liniștit.

Camera foto beneficiază de tehnologia de procesare AI și s-a dovedit că ies imagini foarte ok cu el. Desigur, nu vă așteptați să fie senzorii și calitatea de la P30, dar totuși rămâne un avantaj față de multe telefoane ieftine, vedeți mai jos imagini.

Putere de procesare și autonomie

Procesorul Kirin 710 este același folosit la Mate 20 Lite sau P30 Lite, deci un model puternic și bine făcut. Are patru nuclee de top, cu arhitectură ARM Cortex-A73, care pe vremuri era exclusiv pentru telefoanele de top care astăzi costă spre 1.000 de euro. Acum modelele de top au trecute la Cortex-A75 sau 76, dar arhitectura rămâne una destul de puternică și sistemul de operare fiind același, se mișcă precum terminalele de top. Desigur, se mai încarcă memoria RAM și la un moment dat o să dea semne de oboseală, dar cum spuneam asta se rezolvă cu un manager special.

Rezultatele la teste sunt bune, nu este în partea de sus a clasamentului, dar asta pentru că există terminale acolo mult mai scumpe. Scorurile sunt decente, 130.000 în Antutu, dar și alte scoruri decente, nu comparabile cu vârfurile de gamă, dar bune.

Autonomia a fost decentă, circa 10 ore de utilizare cu ecran constant deschis, iar cum ecranul consumă cam cea mai multă energie, probabil rezistă 20 de ore de utilizare normală. Ar trebui să vă țină până seara dacă nu stați non-stop pe Youtube sau jocuri video.

Camera foto P Smart 2019

Camera foto principală este duală, cu un senzor de 13 megapixeli și un senzor de adâncime de câmp (depth) de 2 megapixeli. Are autofocus cu detecție de fază, care s-a dovedit în unele situații mai eficient decât un autofocus normal.

Am testat camera foto și pe lumină slabă, pe lumină artificială și pe soare, iar rezultatele sunt bune, imaginile ies corect și probabil vă descurcați în majoritatea situațiilor destul de bine. Nu vă așteptați să aibe culorile și detaliile unei poze făcute cu P30, care este recunoscut pentru tehnologia sa foto.

Concluzii

Huawei P Smart 2019 este un telefon ieftin și bun cu preț sub 1000 de lei. Pentru toți cei care caută o alternativă care să nu fie scumpă, dar să facă treabă precum un model puternic, aceasta este soluția. Sigur, nu este pentru Fortnite și pentru jocuri video, deși sunt convins că PUBG merge pe el foarte bine. Nu este un telefon de fițe, nu este un model de top, dar pentru banii ăștia își face treaba foarte bine.

Galerie foto