Am avut ocazia să testez Huawei P Smart 2021, unul dintre noile modele mid-range disponibile la un preț redus și destul de bine dotat din punct de vedere hardware. Camera foto este un atu special pentru acest model, iar autonomia este bună.
Sumarul articolului:
Pro și contra P Smart 2021
Avantaje:
- design modern excelent;
- camere foto foarte bune;
- autonomie mare;
- preț foarte bun;
- conectivitate extinsă;
Dezavantaje:
- aplicațiile care sunt dependente de Google nu vor merge;
- procesorul este mai degrabă economic;
aplicațiile care sunt dependente de Google nu vor merge
procesorul este mai degrabă economic
Detalii tehnice Huawei P Smart 2021
Ecran: IPS LCD FHD+, 6.67 inch, 2400×1080 px
Procesor: Kirin 710A (4×2.0 GHz Cortex-A73 & 4×1.7 GHz Cortex-A53)
GPU: Mali-G51 MP4
Memorie: 4 GB RAM
Stocare: 128GB + card
Cameră: 48+8+2+2 megapixeli
Selfie: 8 megapixlei
Dimensiuni: 165.7 x 76.9 x 9.3 mm
Greutate: 206 g
Baterie: 5.000 mAh
OS: Android 10, EMUI 10.1, no Google
Tehnologii: Bluetooth v 4.2, ANT+, USB Type-C, NFC
Preț: 890 lei
Experiența cu Huawei P Smart 2021
Am testat anul acesta multe telefoane din zona de mid-range, modele cu preț sub 1.000 de lei. Ele sunt tot mai căutate în contextul pandemiei actuale. Pe de altă parte, de la generație la generație, ele sunt tot mai performante și sunt o alegere inteligentă pentru tineri sau pentru pesoanele care nu doresc neapărat cel mai nou flagship.
Huawei P Smart 2021 este un terminal destul de onest, echilibrat, cum spun românii: cât dai pe el, atâta face. La 890 de lei ai un dispozitiv care arată excepțional, mai bine decât unele flagship-uri. Are dotări tehnice ok și îți faci treaba cu el. Camera foto chiar excelează, vedeți mai jos la capitolul teste foto, mai ales pe partea de fotografie de noapte.
Autonomia este peste medie, era și normal fiind un telefon cu acumulator mare și procesor mai degrabă economic. Display-ul de 6.67 inch este Full HD+, dar se vede totul ok, fără probleme. Mai ales la acest nivel de preț este important să fie FHD+ și nu HD+ pentru o vizionare mai bună. Are formatul 20:9 și 395 ppi densitate.
Într-adevar, procesorul este economic, dar nu o mare problemă. Modelul Kirin 710A apare pe unele site-uri ca fiind pe 12 nanometri, iar pe altele pe 14, deci nu am o informație clară. Are patru nuclee de putere ARM Cortex-A73 la 2.0 GHz, precum și patru nuclee economice la 1.7 GHz. Include procesorul grafic Mali-G51 MP4. Pe scurt, nu este un procesor de performanță, ci mai degrabă unul economic, dar se descurcă bine, răspunsul este instant și nu simți deloc lag. Vedeți mai jos și testele realizate.
Modelul testat de mine a avut 4GB de RAM și 128GB de stocare, suficient pentru orice aplicație. Nu este însă vorba de componente de mare viteză. Stocarea este eMMC 5.0, este ok, dar se mișcă mai greu decât tehnologiile UFS, mai rapide. Aș mai menționa că are și suport pentru carduri microSD, numai bine când ai nevoie să stochezi fișiere mai mari.
Vești bune legate de aplicații și jocuri
Știm cu toții că telefoanele Huawei nu mai au acces direct la Google Play sau Google Mobile Services, prin urmare, o serie de aplicații ce sunt dependente de Google nu vor merge. Nici soluții neoficiale nu prea există mai ales pentru telefoanele ieftine. Însă asta nu înseamnă că aveți vreo problemă de utilizare. Din contră, vă puteți elibera de Google și puteți experimenta alternativele.
Sfatul meu personal este să folosiți un antivirus de Android pentru a vă proteja informațiile personale. Însă dincolo de asta, aveți o mulțime de alternative la Google Play. Există magazinul de aplicații Huawei App Gallery, care și-a crescut masiv conținutul.
În medie, între 150-200 de aplicații noi se alătură săptămânal Huawei AppGallery la nivel internațional. În prezent, peste 1.8 milioane de dezvoltatori folosesc serviciile Huawei Mobile Services (HMS) la nivel global, în ultimul an fiind înregistrată o creștere globală de aproximativ 90% a numărului dezvoltatorilor înregistrați ce folosesc serviciile Huawei.
În ceea ce privește evoluția locală a Huawei AppGallery, peste 1.000 de aplicații românești sunt prezente în magazinul virtual în acest moment. Tot pe plan local, AppGallery se bucură de o evoluție rapidă și în ceea ce privește numărul de dezvoltatori: de la 0 la peste 200 de dezvoltatori enterprise și alte câteva sute de dezvoltatori individuali într-un singur an.
În intervalul septembrie 2019 – septembrie 2020, campaniile derulate în AppGallery au înregistrat un număr de peste 25.000 de câștigători și premii în valoare de aproximativ 1.500.000 euro. Creșterea numărului de utilizatori înregistrată în perioadele de campanie este de 184%.
Printre noile soluții lansate de Huawei se numără Petal Search, Petal Maps și Huawei Docs.
Cele trei instrumente îmbunătățesc semnificativ experiența utilizatorilor Huawei, oferindu-le posibilități nelimitate în ceea ce privește accesul către conținutul lor preferat.
Petal Search, motorul de căutare lansat de Huawei, este acum disponibil în peste 170 de țări și regiuni și în peste 50 de limbi, permițându-le utilizatorilor să găsească rapid informațiile și serviciile de care au nevoie.
Acest instrument oferă funcții de căutare în peste 20 de categorii, inclusiv aplicații, știri, videoclipuri, imagini, cumpărături, zboruri și afaceri locale. De asemenea, dezvoltă și integrează diverse instrumente, precum vremea, calculatorul, cursul valutar și chiar căutarea documentelor, pentru a-i ajuta pe utilizatori să obțină cu ușurință informații utile.
Petal Maps este instrumentul de cartografiere și navigare Huawei, convenabil și calitativ, ce oferă servicii de poziționare, hărți captivante, căutări de locații, navigare și liste de locuri preferate pentru utilizatorii din peste 140 de țări și regiuni. Petal Maps permite afișarea hărților în mai multe limbi, cu notificări vocale în engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană și mandarină.
Huawei Docs permite vizualizarea și editarea documentelor în peste 50 de formate, inclusiv PDF, PPT și DOC. Cu sincronizarea în timp real activată de capabilitățile cloud, Huawei Docs le permite utilizatorilor să lucreze, fără probleme, cu același document pe diferite dispozitive conectate pe același Huawei ID, îmbunătățind experiența de Mobile Office.
Evident, pe lângă toate acestea, există magazinele de aplicații Android alternative, există zeci de astfel de soluții. Eu folosesc des Aptoide, dar există și APKPure, Amazon App Store, APKMirror, GetJar, F-Droid sau APKUpdater.
Teste hardware și autonomie
Am făcut majoritatea testelor benchmark obișnuite, nu pentru că îl consideram telefon de gaming, ci doar pentru a ne face o idee privind performanțele oferite. Telefonul s-a descurcat ok, el poate rula orice aplicație sau joc, dar nu o va face în mod performant.
Scorul în Antutu este de circa 160.000 de puncte, nu este mult, terminalele de top au astăzi 600.000, iar cele mid-range cam 300.000. Totuși, este arhisuficient ținând cont că în urmă cu mai puțin de 2 ani scorurile la acest nivel de preț erau de 50.0000. Tehnologia a avansat și totul se mișcă mai bine decât în trecut.
Autonomia a ieșit de aproximativ 15 ore și 40 de minute cu ecranul aprins, aș paria că ține 32 de ore de utilizare normală, când ecranul este închis în buzunar sau în geantă. Dacă nu folosiți telefonul non-stop el va rezista destul de bine. Dacă aveți sesiune de jocuri, în mod clar va ține mai puțin. Bateria este de 5.000 mAh și are și încărcare de 22.5W, adică într-o jumătate de oră încarcă suficient să vă țină jumătate de zi.
Vedeți mai jos majoritatea testelor realizate pe acest model.
Camerele foto și filmare
Camera principală are un senzor de 48 de megapixeli, senzorul clasic de 1/2 inch, cu apertură de F/1.8 ce determină rezultate foarte bune. Sigur, are pixeli destul de mici, 0,8 nanometri, dar se pot combina câte patru pentru rezultate mai bune. Oricum, s-a descurcat excelent, mai ales la fotografia de noapte unde și flagship-urile competiției au probleme.
Camera ultra-wide este de 8 megapixeli, cu unghi de 120 de grade și s-a descurcat bine în toate testele, este un modul cunoscut și bine implementat.
Camera macro este de doar 2 megapixeli, însă într-un cadru bine luminat se descurcă bine de aproape. Fără lumină nu prea ies imagini de calitate. Senzorul de adâncime de câmp este de 2 megapixeli, acesta ajutând doar la realizarea de portrete cu fundal blurat.
Camera de pe spate filmează Full HD la 30 sau 60 de cadre pe secundă, nu reușește mai mult. Dar este ok, ar fi avut nevoie și de stabilizare, dar șansele sunt slabe la acest nivel de preț.
Camera de selfie este de 8 megapixeli și se descurcă și ea foarte bine. Vedeți mai jos câteva imagini realizate, în special cele de noapte. Aici sunt micșorate și comprimate pentru a le putea urca pe blog.
Concluzii
Huawei P Smart 2021 este un smartphone echilibrat, cu preț bun și bine dotat. La acest nivel de preț nu veți găsi niciun model absolut perfect, toate au plusuri și minusuri. Acest model are ca atuu camera foto și autonomia mare. Desigur, există și reversul medaliei, dacă ne gândim la unele aplicații. Dar ecosistemul App Gallery a crescut mult, iar alte magazine alternative abia așteaptă să ia locul Google Play.