Am testat Huawei P9 Lite 2017, versiunea actualizată care aduce îmbunătățiri față de P9 Lite 2016. Prima surpriză: telefonul apare ca Huawei P8 Lite (2017), deși în meniu este clar numele P9 Lite (2017). Am întrebat Huawei de ce găsim telefonul sub mai multe nume și am primit un răspuns oficial.
Pe plan local, telefonul este comercializat sub numele de Huawei P9 lite 2017, iar în alte țări se regăsește sub numele P8 lite 2017 sau Honor 8 lite, fiind vorba însă de același produs. Decizia a fost luată în funcție de anumite considerente, ca de exemplu popularitatea modelelor anterioare, respectiv P8 lite, Honor 8 lite sau P9 lite, pe fiecare din aceste piețe.
– au declarat oficialii companiei.
Pro și contra Huawei P9 Lite
Atuurile acestui model:
– preț foarte bun;
– cameră foto decentă;
– experiență decentă;
– autonomie bună;
Argumente contra:
– găsești modele mai performnte la acest nivel de preț;
Experiența cu Huawei P9 Lite 2017
Tocmai am terminat de testat Huawei P10 Lite (2017), iar acest model l-am putut compara în timp real. Sunt destul de similare, doar că P10 are design și realizare mai modernă, cu un preț mai mare, iar P9 Lite este mai din plastic și un pic mai rotunjit, dar are un preț mai bun. Practic, la nivel de experiență și utilizare de zi cu zi, depinde fix de câți bani aveți pentru o achiziție. La ora realizării acestui articol, prețul P10 Lite 2017 este de 1.299,99 lei, iar P9 Lite 2017 costă doar 1.050 lei.
Linia generală de design nu s-a schimbat, este foarte aproape de modelul de anul trecut. Telefonul stă bine în mână, dar plasticul și formatul rotunjit îl fac ușor de scăpat, relativ, nu este foarte alunecos ca alte modele, dar i-ar prinde bine o husă de protecție. Spatele este lucios, la modul că aproape te vezi în el, dar nu este chiar atât de lucios pe cât unele dintre terminalele noi ale competiției. Este în limitele normale.
Ca și performanță, este un telefon de nivel mediu, procesorul este octa-core, dar bazat pe nucleele economice, pentru a crește autonomia și pentru a avea un preț mai bun. Modelul de bază are 3GB de RAM (16GB de stocare), destul de ok pentru aplicațiile de zi cu zi, dar există și unul mai avansat care are 32GB de stocare și 4GB de RAM. Senzorul de amprentă este pe spate, dar au pus unul rotund în locul celui dreptunghiular de anul trecut. Pare să fie la fel de rapid, nu am sesizat probleme. Partea frontală este tot fără butoane, ca anul trecut, doar cu brandul poziționat sub ecran. Butoanele desenate pe ecran nu sunt tocmai favoritele mele, dar recunoscut că mă pot obișnui cu ele.
Comparație cu P9 și P9 Lite 2016
Am reușit să compar telefonul cu Huawei P9, pe care îl am de anul trecut. Seamănă în mare design-ul, dar se vede din prima că vorbim de un model Lite. Pe de altă parte, se văd diferențele față de P9 Lite de anul trecut. Deși nu sunt schimbări foarte mari. Frontal se aseamănă aproape perfect, dar spatele diferă relativ. Camera foto are o lentilă diferită și un bliț poziționat altfel, senzorul de amprentă este rotund. P9 avea camera foto duală Leica, iar senzorul de amprentă era dreptunghiular. În rest arată în mare la fel, vedeți și pozele de mai jos.
Comparat cu P9 Lite 2016, este un pic actualizat la partea de hardware. Procesorul mai nou este HiSilicon Kirin 655, un octa-core cu patru nuclee Cortex-A53 la 2.1 GHz și patru nuclee similare, la 1.7GHz. Modelul de anul trecut avea și versiune de bază cu 2GB de RAM, deci acum crește la 3GB. Se poate resimți o ușoară creștere de performanță, dar nu foarte mare. În rest, camera foto s-a schimbat, de la 13 megapixeli anul trecu la 12 megapixeli anul acesta. Frontala este tot de 8 megapixeli. Ecranul este tot 5.2 inch Full HD, iar bateria este tot de 3.000 mAh. Noul model vine din fabrică cu Android 7.0, cel vechi venea cu 6.0 și se poate actualiza ulterior.
Din punctul meu de vedere P9 Lite 2016 arăta un pic mai bine, dar în rest nu sunt foarte multe diferențe.
Comparat cu P10 Lite 2017, telefonul pare un pic mai low-end, de unde probabil și prețul mai bun. În rest la dotări sunt similare.
Performanțe hardware
Procesorul nou nu este de mare putere, sunt nucleele economice ARM Cortex-A53, chiar cu frecvența ușor ridicată nu are mari îmbunătățiri. Sigur că ajută cei 3GB de RAM, stă mai bine decât restul terminalelor, dar per-total rămâne în partea de jos a clasamentului. Am rulat testele obișnuite, Antutu, GeekBench, 3DMark, GFXBench. Am rulat testul de baterie care arată o autonomie de 8 ore și 30 de minute cu ecranul aprins, deci treceți cam 12 ore fără priză, lejer.
Huse de protecție
Am avut la test câteva huse de protecție de la MobileDirect.ro, le recomand pentru protecția suplimentară oferită. De asemenea, telefonul este destul de alunecos, datorită plasticului lucios. O astfel de husă te face să îl simți mai bine în mână. Mi se par foarte accesibile ca preț, uite de exemplu și asta.
Concluzii
Huawei P9 Lite (2017) este un telefon accesibil și relativ bine dotat, pentru cei care nu au pretenția unui vârf de gamă. Problema pe care Huawei și alți mari jucători o au tot mai des este că ceilalți producători din China oferă la acest nivel de preț terminale cu design foarte bun și o performanță net superioară. Cu procesoare de top și camere foto mai bune. Dar este adevărat, Huawei a devenit un brand puternic, iar garanția oferită de brand rămâne valabilă. Au produse fiabile și sevice rapid, inclusiv în România. Modelul testat are un preț foarte competitiv (1.050 lei) dacă vă uitați la foarte multe terminale brand-name. Dar pentru entuziaștii tehnologiei există niște modele concurente la care se pot uita.