iPhone 6S, lansat oficial pe 9 septembrie și ajuns în România pe 29 septembrie, are suficiente atuuri pentru a fi un hit. De altfel, primele cifre făcute publice de Apple arată că vânzările au fost bune. Deși arată relativ la fel ca iPhone 6, experiența cu noul model este peste așteptări. Chiar și noua tehnologie 3D Touch (video mai jos) este un motiv. Puterea hardware este alt motiv. Camera foto mai bună și autonomia bună reprezintă alte avantaje. Da, iPhone rămâne un smartphone foarte scump, nu este pentru oricine și uneori poate fi o prostie să cheltui atâția bani pe un smartphone. Dar pentru cei care nu acceptă compromisuri, iPhone rămâne cel mai bun smartphone.
Ca utilizator de iPhone 6 Plus, noul device mi-a confirmat toate așteptările. Deja sunt nerăbdător să vină noile modele și la operator ca să trec la 6S Plus. Deși mi-au plăcut Note 5, Nexus 6P sau LG V10, Android pare o platformă cu probleme mari și mi tot mai greu să revin la ea. Aștept luna noiembrie să văd și noile terminale Microsoft Lumia cu Windows 10 Mobile. Pînă atunci, iPhone rămâne cea mai bună alternativă.
Telefonul mi-a ajuns la test de la MarketOnline.ro.
Sumarul articolului:
Pro și contra iPhone 6S
Mi-a plăcut foarte mult:
– noul procesor este remarcabil și performanța oferită este aproape 2X față de cel de anul trecut;
– camera foto este excelentă, filmarea 4K este ok;
– 3D Touch este util, nu doar marketing;
– protecție la umezeală mult mai bună;
– e mai rezistent datorită unui aliaj de aluminiu mai bun;
– în plus, toate atuurile lui i6;
Rămâne de discutat:
– da, este un smartphone scump;
– viteza în interfață nu crește semnificativ;
– depinde de fiecare dacă mergi pe 6S sau 6S Plus;
– puteau să adauge câțiva milimeti pentru baterii de capacitate mai mare;
Experiența cu iPhone 6S
Revenind la iPhone, eu am fost utilizator Apple de la iPhone 4 și am avut 4S, văzusem 3G și 3GS, dar nu mi s-au părut convingătoare. Însă 4 a avut atuurile lui, iar 4S le-a confirmat la fiecare capitol. După aceea, Samsung m-a cucerit și am folosit Galaxy S4, Note 2, apoi Note 3 și Galaxy S5. Anul trecut, când am testat iPhone 6, din prima clipă m-a cucerit. Am așteptat însă versiunea mare, pentru ecran, dar și pentru bateria mai mare. iPhone 6 Plus este smartphone-ul meu de zi cu zi, chiar dacă testez minim un dispozitiv nou în fiecare săptămână. Așa că, teoretic, iPhone 6S nu avea mai secrete pentru mine.
Cu toate acestea, este adevărat, Apple face cele mai mari actualizări la generația “S”. După iPhone 4, când a venit 4S era mult mai rapid și avea multe noutăți. Procesor dual-core, mult mai puternic, camera foto mai bună, modem HSDPA 14,4 Mbps și așa mai departe. Modelele 5 și 5S nu m-au atras în mod deosebit, mai ales că îmi plăcuse Note și ecranul său mare, eram convins, ca și acum, că ecranul mare contează foarte mult. Dar la fel, iPhone 5S a adus procesor pe 64 de biți, cameră foto mai bună, bateria de capacitate mai mare.
Cam asta se întâmplă și cu 6S, deși are un format similar și arată la fel, toate noutățile sunt sub capotă și în partea de software. Da, același sofware rulează și pe alte dispozitive, dar nu poți avea toate funcțiile dacă nu ai noul terminal.
Ecranul este același de la 6, în cazul de față 4.7 inch, LED-backlit, rezoluție 1334 x 750 pixeli, cu 326ppi densitate. Nu este un display nemaipomenit, ca la terminalele concurente, dar nici nu veți observa mari diferențe, după cum știm cu toții. Totul se vede excelent, inclusiv filmele 4K, chiar dacă este clar că nu le vezi la rezoluția reală. Dar nici nu încing terminalul cum se întâmplă cu alți competitori pe Android. 3D Touch este interesant, revin cu un capitol dedicat acestei tehnologii, mai jos.
Procesorul este nou, Apple A9, dual-core la 1,84Ghz, de aici și creșterea de productivitate. Sunt două modele, unul cu procesor făcut de Samsung, pe 14nm, altul cu procesor TSMC, făcut pe 16 nanometri. Practic este același procesor, după specificații Apple, dar teoretic tehnologia pe 14nm ar trebui să fie mai eficientă energetic. Nu poți afla dinainte ce procesor va avea terminalul comandat, poți doar să vezi asta după ce îl cumperi și îl conectezi la un Mac, cu o aplicație dedicată, există tutoriale online. iPhone 6S are 2GB de RAM, alt motiv pentru care este mult mai performant în teste.
Camera foto de pe spate are senzor de 12 megapixeli, este un senzor de dimensiuni mai mari și are și alte îmbunătățiri tehnice. De asemenea, camera frontală a crescut la 5 megapixeli, pozele selfie vor fi de cea mai bună calitate. Filmarea 4K este de notat, pe viitor vom vedea tot mai mult focus pe filmele 4K, pe măsură ce ecranele monitoarelor și ale televizoarelor devin și ele 4K. Primul telefon cu ecran 4K va fi lansat anul viitor. Spre asta merge industria.
Sunt două vești proaste la nivel de hardware, da le putem considera neplăcute și anormale. Prima – tot nu au carduri de memorie microSD. Apple ține tare să lege clienții de iTunes și pentru orice chestie să plătești de-acolo, deși e clar că clienții nu respectă totdeauna asta. Probabil se gândesc că un card de memorie ar încuraja oarecum pirateria și ar aduce și amenințarea transferului de malware, deci nu vor să adopte soluția și pace. Utilizatorii iPhone pot folosi diverse servicii cloud, dar ele sunt frustrante atunci când WiFi-ul merge slab sau acoperirea 4G/3G nu este foarte bună. Există accesorii de stocare externă care pot fi conectate la iPhone, dar este incomod să le folosești, mai ales pe drum.
A doua veste proastă are și o parte pozitivă. Bateria iPhone 6S este de 1.715 mAh față de 1.810 mAh anul anterior. Eu cred sincer că Apple putea adăuga câțiva milimetri de grosime și să vină cu 2.000 mAh. Dar ei au preferată să mențină telefonul subțire. Oricum, utilizatorii Apple nu duc deloc lipsă de baterii externe, pentru că toate modelele de pînă acum au suferit la capitolul autonomie. Aspectul pozitiv ține de iOS 9, care a fost optimizat. Ajunsesem la 6 ore autonomie cu iOS8 și am făcut actualizarea la iOS9 cu emoție. De altfel, în prima zi mă plângeam pe Facebook că autonomia a scăzut. Însă a fost doar o impresie de atunci, începând din ziua 2 autonomia a fost mai bună. În plus, iOS 9 are pentru prima dată un Low Power Mode oficial, care chiar funcționează. Existau niște aplicații în iTunes, dar nu aveau practic o utilitate. Cel mai eficient era să închizi tu manual toate funcțiile și să le deschizi când ajungeai la priză. Sau să ai bateria externă mereu pregătită.
3D Touch – tehnologia tactilă nouă
Cred că de anul trecut se discută despre Force Touch, noua tehnologie adusă de Apple pe MaccBok, pe Watch și apoi pe 6S/6S Plus. Chiar dacă există acum un terminal Huawei care a preluat această idee, despre Apple s-a auzit prima oară că vor implementa Force Touch. Nu e ceva nemaipomenit sau revoluționar, dar este utilă, este probabil una din cele mai mari noutăți. Pe scurt, senzorii din ecran diferențiază între apăsarea scurtă, lungă, intensă sau ușoară. Se pot face diverse funcții, primele fiind Quick Actions. Deocamdată sunt acțiuni în cam toate aplicațiile Apple, aștept să văd cu ce noutăți vor veni dezvoltatorii iOS.
3D Touch poate fi controlat din Settings, din meniul Accesibility. Poți seta să fie o apăsare mai fermă sau mai ușoară. Dacă apeși pe o poză, ea se va mări automat. După cum vedeți în clipul de mai sus, sunt mai multe short-cut-uri. La camera foto, apeși pe icon și poți lansa direct poză Selfie sau poză normală, filmare sau filmare slow-motion. Aceeași funcție la Apple Maps permite lansarea navigării spre casă, dacă ați setat locația de casă, puteți marca poziția actuală pe hartă sau să trimiți locația actuală spre cineva. De asemenea, căutare în apropiere pentru diverse puncte de interes. În cazul telefonului, puteți crea un contact care să fie sunat cu prioritate. La bowser te poate duce la site-urile favorite, poți deschide un nou tab sau o fereastră privată, sau poți reveni la o listă de lectură.
De asemenea, folosind 3D Touch poți să faci swipe din stânga ecranului și lansezi modul multitasking. Treci de la o aplicație la alta fără să mai apeși pe butonul Home.
iPhone 6S – performanțe hardware
Ca de obicei, Apple reușește cu un procesor dual-core să obțină scoruri de performanță mari în toate testele și performanțe grafice excelente. iPhone 6S nu este deloc o excepție, din contră. Eu am rulat două teste, Antutu și 3D Mark. S-a discuat de multe ori și înțeleg foarte bine faptul că nu se pot compara testele pe Android, Widows sau iOS, fiind platforme diferite și hardware diferit. Dar americanii fac mereu această comparație. Eu am comparat scorurile 6S cu 6 Plus, ca să nu fie discuții. Putem să ne referim în mare și la scorurile terminalelor Android, sau Windows , dar numai orientativ.
În Antutu, iPhone 6S a scos 58.131 de puncte, față de 46.750 de puncte pentru iPhone 6 Plus al meu. Diferena este mare, iar scorurile sunt peste iPad Air, iPhone 5S. Spre comparație, Galaxy S6 sau S6 Edge scot 70-71.000 de puncte, iar Note 5 și S6 Edge+ au scos 68.000 de puncte în testele mele. Terminalele cele mai puternice din China au cam 48.000-50.000 de puncte.
În 3D Mark, un test pentru gamerii împătimiți, iPhone 6S a obținut 28.350 de puncte, unul din cele mai mari scoruri disponibile. Peste Xiaomi Mi Note Pro, peste tableta Google Nexus 9 și altele. În clasamentul oficial doar Surface 3 are un scor mai mare, dar vorbim de o tabletă super-dotată. iPhone 6 Plys a obținut doar 17.830 de puncte, departe în urmă.
Camera foto și filmarea
De la iPhone 4 încoace nu a existat o ediție nouă a terminalului Apple care să nu aducă plusuri semnificative la imagine. De-asta iPhone este “cea mai populară cameră foto” și de asemenea o unealtă tot mai des folosită pentru video, pentru filmări diverse, de la clipuri de reclamă, la clipuri Youtube, cât și știri transmise în direct la TV.
iPhone 6S aduce multe îmbunătățiri la partea de cameră foto. Pe lângă senzorul de 12 megapixeli, are un senzor de lumină de ultimă generație, un procesor de imagine mai rapid și performant, sistem autofocus mai bun, stabilizare optică. Acum, așa cum notează și unele bloguri americane care au testat telefonul, diferențele față de iPhone 6 sunt mici. Probabil un fotograf profesionist care “vede” diferențele de imagine pe un monitor profesional ar putea scrie mai mult despre asta. Încă nu a apărut studiul specializat DxOMark, care deocamdată laudă camera foto de la Galaxy S6.
Ca utilizator obișnuit, camera foto iPhone 6S este excelentă. Vă pun câteva fotografii realizate cu el, zilele trecute, prin București. Filmarea mi s-a părut de bună calitate, destul de ok din mână. De asemenea, repet faptul că nu sa încins foarte tare. Atenție, trebuie setată filmarea 4K din meniul telefonului, altfel el filmează normal.
Accesorii pentru iPhone 6S
Ca de fiecare dată când testez terminale smartphone care costă foarte mulți bani, vă recomand cu căldură husele și foliile de protecție. Odată că scăpați de neplăceri, precum zgârieturi, semne și alte lovituri, apoi creșteți șansele să scape nevătămat și când plouă sau ninge, iar apoi trebuie spus că veți putea vinde mai bine acest terminal anul viitor, când vine următoarea generație. Păstrat impecabil este mai valoros.
Față de prețul unui telefon, husa costă destul de puțin, iar foliile de protecție sunt foarte ieftine. Eu apreciez husa în format “portofel”, care oferă protecție, inclusiv la căderile accidentale, dar poți ține acolo și cardurile sau cartela de metrou. Dar am testat și modelele Case Mate, unele dintre cele mai bune. Nu zgârie metalul și păstrează telefonul în condiții excelente. M-am distrat din nou cu husele UAG, care oferă rezistență suplimentară telefonului. Vă recomand ca magazin de accesorii MobileDirect.ro.
Concluzii
După prima săptămână cu iPhone 6S sunt convins că merită upgrade-ul. Mai ales pentru cei care nu au cunoscut generația a șasea și folosesc acum iPhone 5 sau 5S, schimbarea este majoră. Pentru cei care au Android și s-au săturat de bug-uri software, de lipsa de securitate, probleme cu camera foto sau aplicații care se închid brusc. Pentru cei care au mers pe Windows Phone și nu s-au înțeles prea bine cu smartphone-ul. Apple este o alegere înțeleaptă, există acum amenințări informatice și pentru iOS, dar au fost cei mai rapizi în răspuns de fiecare dată. Platforma este stabilă și rapidă și nu veți avea surprize pînă la iOS10. iPhone 6S este bine făcut, mai rezistent și mai bine dotat. Dacă vrei să cumperi acum cel mai performant telefon poți încerca cu succes. Sunt curios dacă oamenii vor comanda în continuare noile modele roz. Se pare că în primul val au fost preferatele cumpărătorilor.
Aș vrea să câștig un iphone 6 este foarte bun și merită vândut în toată lumea este mai bun după părerea mea de concurență de la samsung s 6edge
 
IPhone6 un DEZASTRU
LA368 DE ZILE S-A STRICAT IREMEDIABIL
LA O ASEMENEA VALOARE IN CAZUL IN CARE AI FOLOSIT OPTIM NU ASTEPTI CA SA TE TREZESTI CA DUPA CE A IESIT DIN GARANTIE DE 3ZILE POT SA ARUCI NU SE POATE REPARA
VACANTA MEA DIN JAPONA MI AM PETRECUT PRIN SERVIS 40EURO PLATA PENTRU VERDICUL NU DE POATE REPARA
CINE MAI CUMPARA ASEMENEA PACALICI SA SE RAZGANDEASCA
 
Salut,
Poti sa ne spui cumva cum s-a stricat? L-ai scapat pe jos sau in apa? 🙂