Am testat Karbonn Sparkle V, unul din primele smartphone-uri cu Android One, noul concept Google privind experiența utilizatorilor. Este un fel de Android stock, fără aplicații de la producător, dar care va primi automat actualizări direct de la Google. Terminalul făcut de indieni nu este vreun model de top, este este accesibil, costă acum 549 lei la eMAG. Să vedem dacă și merită banii ăștia (prezentarea video este la final).

 

Karbonn Sparkle V
Karbonn Sparkle V cu Android One

Sursa foto: Computerblog.ro

Pro și contra Karbonn Sparkle V

Atuurile acestui model sunt practice:
– Android curat fără intervenții;
– acces la actualizări de la Google;
– preț mic;

Contra:
– dotările sunt minime;
– camera foto necesită un card microSD;
– există alternative interesante;

Experiența de utilizare

Spuneam la lansarea Android One că mi se pare o inițiativă care atacă Microsoft, deși nimeni nu a remarcat asta. Acest review mi-a dat ocazia să îmi confirm această teorie. Este exact la fel ca și terminalele Lumia ieftine, care culmea au și un preț similar. Este la fel de colorat, face aceleași cehstii de bază și este lansat pe piețele în curs de dezvoltare pe care le viza și Microsoft.

Karbonn Sparkle V este un model ieftin, dual-SIM, cu care îți faci treaba, dar nu aștepta mai multe de la el. Să trecem în revită dotările: ecran de 4,5 inch cu rezoluție standard (854×480 pixeli), procesor Mediatek quad-core la 1,3GHz, 1GB de RAM, 4GB de stocare internă plus slot de carduri, cameră foto pe spate de 5 megapixeli și cea frontală de 2 megapixeli. Bateria este de 1.700 mAh și versiunea de Android utilizată este 4.4.4. Terminalele Android One vor trece la Android 5.0, dar nu știm când va veni oficial această actualizare.

Terminalul nu arată inedit, dar nici nu este foarte urât, are un design comun cu terminalele ieftine făcute în China. Doar carcasa roșie (sau albastră) îl mai scoate din anonimat. Ecranul este bun pentru un terminal low-cost, iar experiența de utilizare mi s-a părut decentă. Se mișcă bine în interfață, toate funcționează ok, fără erori, fără blocări, fără resetări. Dacă ești obișnuit cu Android va fi o experiență normală, nu te pierzi prin meniuri.

Totuși, la aplicațiile mai avansate descoperi că ești limitat. Spațiul de stocare este destul de redus, iar aplicația de cameră foto Google mi-a cerut obligatoriu un card micro SD pentru a putea face poze (avea cam 1,5GB free). De asemenea, camera frontală merge doar în mod video. Dacă instalezi o aplicație foto din Google Play, precum Camera 360 sau HD Camera Ultra, poți face și poze, poți face și poze selfie. Încă un minus pentru Google.

Alte aplicații nu au putut fi descărcate pe telefon probabil din cauză de spațiu (și nu, nu le poți descărca pe cardul SD), iar un test de performanțe hardware nu a vrut să ruleze pe terminal (3D Mark). Scorul din Antutu nu este mic, terminalul de 550 de lei are vreo 19.000 de puncte. Iar în testul Qualcomm, Vellamo, ia 1.145 de puncte, un scor peste Samsung Galaxy S3 și mai bine de 50% din cel mai mare scor de pînă acum (One m8 cu 1900 de puncte).

Am observat că fiind un terminal realizat de un producător indian are totuși preinstalate două aplicații locale, poate că a fost o concesie făcută de Google. Una pare rețea socială, iar alta un serviciu de muzică online.

Telefonul este 3G pe ambele cartele, nu are tehnologia mai nouă, ai nevoie de MicroSIM pentru el.

Concluzii: merită sau nu?

Karbonn Sparkle V cu Android One este un telefon accesibil, pentru copii, tineri sau cei care nu vor să cheltuie foarte mult cu un smartphone. Din păcate la prețul ăsta sunt multe produse interesante, precum S3 Mini sau Lumia 635, HTC Desire 310 sau multe modele Allview. Sunt multe probleme aici: unii vor alege direct brandul Samsung sau Nokia sau HTC. Alții vor căuta specificații tehnice și vor vedea că V1 Viper are ceva dotări mai bune. Chiar și Karbonn are un model similar la același preț: Titanium S6.

Este foarte greu să alegi. Cum să convingă modelul ăsta? Asta m-am întrebat tot timpul în care am testat telefonul. Eu cred că are practic un singur atuu. Platforma software originală, fără ajustări și fără alte chestii instalate. Asta dă o experiență bună și dacă nu folosești multe aplicații vei putea folosi cu succes acest model. Alt atuu va fi actualizarea continuă a platformei promisă de Google. Deși urmează să vedem cât de rapizi vor fi, promisiunile sunt interesante.

Video 

Galerie foto