Am testat Lenovo Yoga Tablet 2 Pro, a nu se confunda cu Ideapad Yoga 2. Modelul testat, Yoga Tablet 2 Pro, este o tabletă Android cu procesor quad-core Intel Atom, de dimensiuni mari și cu un format greoi, dificil de utilizat. Da, are funcții faine importate de la Yoga Tablet, mânerul și modurile de lucru, are aplicații interesante, se mișcă decent. Dar prețul de aproape 2.800 de lei este destul de mare pentru un astfel de gadget.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Pro și contra Yoga Tablet 2 Pro

Mi-a plăcut foarte mult:
– realizarea generală, ideea cu mânerul special care devine suport, stand și așa mai departe;
– autonomia este bună;
– ecranul este foarte bun;
– imaginea realizată de proiector este ok pe lumină slabă;
– experiența generală este ok;

Rămâne de discutat:
– ecranul mare devine cam inutil, incomod de utilizat, greu;
– Android nu prea este o platformă business, dar tableta ar vrea să fie pentru cei din companii;
– proiectorul este cam inutil în condiții normale, pe lumina zilei;
– autonomia nu mai este atât de bună;
– prețul este de 2.800 de lei;

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Design-ul este același de la Yoga Tablet, cu baza în formă de cilindru, suport pe spate și un ecran tactil în rest. Doar că în cazul primei tablete existau formatele de 10 inch și 8 inch, iar Lenovo Yoga Tablet 2 Pro are ecran de 13.3 inch. Sincer, la dimensiunea asta Android devine inutil și ai nevoie de Windows pentru a te bucura de o experiență ok. Interfața este aiurea, aplicațiile se mișcă greu pe ecranul mare, proiectorul integrat este slăbuț. Imaginea generată este aproape invizibilă ziua și din cauza mânerului aproape că nu poți poziționa proiectorul să genereze o imagine perfect dreaptă.
Trecând peste aceste neplăceri și ciudățenii, Yoga Tablet 2 Pro este un gadget neobișnuit și distractiv. Dar nu l-aș putea recomanda pentru business, doar pentru divertismentul copiilor sau tinerilor. Mi-a plăcut că este bine realizat, are carcasa din aluminiu care arată excelent, iar suportul de pe spate permite utilizarea în diverse poziții, ca stand sau ecran suspendat, pentru filme este excelent și pentru unele jocuri video poziționarea este ok.
Pentru un dispozitiv de 13.3 inch modelul cu cinlindrul este ca incomod, iar în plus dispozitivul este greu, mai greu decât un ultrabook corespunzător. Dacă adaugi și tastatura oficială cred că devine incomo de luat la drum. Modelul de 10 inch era excelent de utilizat pe drum și avea o tastatură ultra-ușoară, iar formatul ales te făcea să îl ții foarte ușor în mână. Dar la dimensiunea asta nu prea este ok.
Partea cu proiectorul rămâne de asemenea un mister. Este bine realizat și poate fi folosit în orice cameră cu draperiile trase. Poate genera o imagine cu diagonala de 50 de inch, dar rezoluția este 854 x 580 pixeli, total nepotrivit pentru divertisment, iar cu siguranță o prezentare business nu se va vedea nicicum. De asemenea, formatul tabletei nu permite poziționarea ei astfel încât imaginea să se vadă drept.
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro (16)
Trebuie să ajustezi constant poziția ca să reușești cumva să stea perfect drept. Sau poate n-am avut eu masa și ecranul potrivit pentru asta 🙂
De asemenea, la primul model Yoga Tablet era de admirat autonomia de 18 ore, cu mult peste orice rival, însă acum datorită proiectorului și a altor modificări, probabil spațiul alocat bateriei a fost diminuat, așa că autonomia reală este foarte mică. Anunțată ca 15 ore în comunicatul de presă, autonomia este mult mai mică la utilizare normală. Nu se încinge foarte tare, dar jocurile video și aplicațiile consumă rapid acumulatorul. Au utilizat unul de 9.600 mAh, foarte mare, dar ecranul 2K și proiectorul contribuie la scăderea autonomiei. Testele arată că ține între 7 și 8.5 ore de utilizare normală, aproape la jumătate din ce spune Lenovo.
Procesorul este un quad-core la 1,86GHz, Intel Atom Z3745, cu 2GB de RAM. Este un model ok și performanțele sunt de nivel mediu. Integrează 32GB pentru stocarea datelor și un slot de carduri microSD. Performanța este între HTC One M7 și LG G3, cum ar veni de nivelul anului 2014. Android este 4.4.2, iar bloggerii americani notează că interfața Lenovo imită cea de la iPad. Mie mi s-a părut doar enervantă, pentru că au redenumit niște aplicații și trebuie să te prinzi care sunt. Preferam un Android cât mai aproape de cel stock. Oricum, trebuia actualizată la Lollipop măcar.

Concluzii

Este un dispozitiv interesant din punct de vedere al design-ului și formatului, realizat excelent din aluminiu, cu proiector și așa mai departe. Dar practic este un device greu de utilizat și cu performanțe reale mediocre, cu ecran bun, dar un proiector de calitate slabă. La 2.800 de lei nu prea pot să vă recomand acest produs.

Galerie foto