Am testat Lenovo ThinkCentre X1 All-in-One, un desktop realizat și gândit pentru biroul modern. Are un aspect plăcut – pare un simplu monitor slim – dar are performanțe bune, prețul nefiind însă foarte accesibil. Nu îl văd ca dispozitiv pentru acasă, dar pentru companii cred că este ok.

0001

Pro și contra Thinkcentre X1

Avantajele acestui sistem All-in-One:

– are un design slim, nu ocupă mult spațiu, are tastatură și mouse wireless;
– având hardware bun și Windows 10 oferă o performanță bună;
– montiorul poate fi rotit în diverse poziții;
– simplu de instalat și utilizat;
– opțiuni de conectivitate bune;

Rămâne de discutat:

– nu are ecran 4K sau touchscreen;
– la acest nivel de preț găsiți sisteme cu adevărat performante;
– puteți cumpăra laptopuri ok și câștigați portabilitate;

Experiența cu Thincentre X1

Este un dispozitiv ok din multe puncte de vedere. Pe vremuri, când foloseam un laptop conectat la monitor, tastatură și mouse, aveam tot biroul ocupat de acest setup. Chiar dacă îmi plăcea ideea că puteam lua laptopul pe drum, totuși aveam un birou aglomerat și nu obțineam neapărat cea mai bună performanță. Dacă aș fi căutat o soluție care să ocupe mai puțin spațiu, un sistem All-in-One poate că era interesant. Oricum, față de un desktop-cutie, cu monitor mare și tastatură-mouse, avem o alternativă bună. Nu face zgomot, nu ai nevoie de loc pentru cutie, iar rezultatul este similar. Ecranul de 24 de inch este Full HD, ar fi fost nevoie de un panel anti-glare (care să nu lucească în lumină), dar nu este.

Mufele de conectare sunt pe spate, are un alimentator cu un fir relativ scurt, dar sunt convis că deja aveți prize pe lângă birou sau cel puțin puteți trage un prelungitor. Tastatura și mouse-ul sunt compacte și ușor de conectat. Au un stick USB de conectare, merg cu baterii normale AA, totul a decurs relativ rapid. Tastatura este aproape completă, deși butoanele sunt apropiate, te poți obișnui rapid cu ea și poți scrie rapid. Nu este la fel de mare precum tastaturile desktop clasice, dar este relativ ok.

Mouse-ul este obișnuit, compact, stă destul de ok în mână. Am testat o versiune cu procesor Intel Core i5-6300U, 8 GB de RAM, HD Graphics 520 și stocare pe SSD de 128GB. Cu sistemul de operare Windows 10 Pro, totul a funcționat ok. Nu avea placă grafică dedicată, deci nu vă puteți aștepta la performanțe deosebite în jocuri video. Dar SSD-ul ajută și dacă nu folosiți aplicații speciale, cei 8GB de RAM sunt suficienți.

Am rulat un test de performanță doar de curiozitate, să vedem ce scor ar putea avea. A avut 739 de puncte, cu alte cuvinte peste un laptop normal office (circa 550 de puncte, dar sub un laptop de gaming care scoate vreo 900 de puncte. Nu am folosit testele benchmark bazate pe procesare video, 3D și alte bălării. Novabench este un test destul de simplu.

Intel Core i5-6300U este un procesor dual-core lansat în 2015, care stă la 2.4 GHz, iar la nevoie urcă la 3.0GHz. Are 3 MB de SmartCache, suportă pînă la 32GB de RAM. Probabil cu 16 ar fi avut performanțe mai bune, ridicând un pic frecvența. Acceleratorul grafic Intel HD Graphics 520 a crescut ca performanțe comparat cu generațiile anterioare, dar este 300MHz, poate urca la 1GHz doar la nevoie, are nevoie de RAM pentru procesare.

E bine că are mufă de LAN pe spate, porturile USB sunt ok, deși ar putea fi ocupate rapid și să aveți nevoie de un dispozitiv cu mai multe porturi la birou.

Concluzii

Lenovo ThinkCentre X1 All-in-One este un computer ok pentru birou, pentru secretariat, pentru cei care lucrează cu publicul sau care nu au nevoie de sisteme complicate. Pentru restul lumii este o alegere dificilă, pentru că românii tind să facă acest compromis: mai bine o cutioaie mare, dar performantă, decât un sistem subțirel și finuț care are doar performanță decentă. În general sunt puține domenii unde nu se pune accent pe perfromanțe. De asemenea, trendul actual implică achiziția de laptopuri, pentru că oamenii vor un sistem mobil, care să poată fi luat ușor peste tot. Este greu să găsești avantaje pentru All-in-One, cu excepția celor spuse mai sus. Da, pentru front-desk este un sistem ok.

Galerie foto