Am avut ocazia să văd terminalul la Barcelona în primăvară, apoi l-am regăsit la lansarea din România. Lumia 640XL este unul dintre cele mai bune telefoane realizate de Microsoft, are dotări bune și un preț excelent, drept urmare pot să-l recomand liniștit. Culmea, mi-a mers și contul de Gmail fără să mai facă figuri. 

Lumia 640 XL
Lumia 640 XL

Pro și contra Lumia 640XL

Mi-a plăcut foarte mult:

– formatul clasic, dreptunghi, fără briz-briz-uri;
– ecranul foarte bun fără nicio problemă;
– autonomia bună și puterea de procesare ok;
– cameră foto foarte bună;
– preț excelent;

Rămâne de discutat:
– unii vor zice că este prea mare, alții că nu e tocmai un phablet – aici depinde de gust;
– la prețul său poți cumpăra un Android la fel de bune;
– versiunea dual-SIM este mai ieftină;

Experiența cu Lumia 640 XL

Am avut de ales între a testa modelul simplu Lumia 640 sau versiunea XL. Pentru că îmi plac modelele mai mari în ultima perioadă, am ales 640XL și bine am făcut. Deși are ecran de 5.7 inch, datorită formatului și carcasei stă foarte bine în mână și pare mai compact decât iPhone 6 Plus, care are ecran de 5,5 inch. De asemenea, mi s-a părut mai echilibrat decât Note 4, care are un ecran similar, dar în încercarea de a părea subțire sfârșește să fie incomod de utilizat. Lumia 640 XL este relativ gros dar carcasa stă perfect în mână și este ușor de utilizat. Da, comparațiile se referă doar la formă, nu vorbim de altceva.

Chiar dacă este carcasa din plastic, nu mi s-a părut niciun moment că ar fi un terminal ieftin sau urât. Din contră, este bine realizat și pare premium din toate punctele de vedere.

Terminalul are un ecran de 5,7 inch care este doar 720p (1280x720p), dar care mi s-a părut de bună calitate, nu am remarcat nimic și eram convins că este Full HD pînă am citit toate detaliile. Procesorul este quad-core, Snapdragon 400, are 1GB de RAM și 8GB de stocare internă, dar suportă carduri micro-SD de pînă la 128GB. Acceleratorul grafic este Adreno 305, totul se mișcă rapid fără să fie vreun monstru în testele de performanță. De altfel la ora actuală Windows Phone 8.1 / Denim este la fel de stabil și rapid ca un iOS (pe iPhone 6) fără să aibă nevoie de putere hardware ca la Android. Design-ul tot nu-mi place, dar se pare că încep să mă obișnuiesc cu sistemul de operare, iar dacă reușesc cu Windows 10 Mobile (cu un flagship bun) aș putea face oricând trecerea pe acest OS.

Camera foto are senzor de 13 megapixeli, dar optica Carl Zeiss continuă să facă diferența și am poze realizate mai bine decât cele făcute cu LG G4 sau chiar Galaxy S6. Depinde de moment și de unghi, iar diferențele sunt vizibile pe un monitor 4K. Am făcut o mică galerie cu imagini, dar să știți că sunt micșorate deja. Oricum, vă faceți o idee (click pe imagini pentru mărire):

0001

Are și o cameră foto frontală destul de ok, senzorul este de 5 megapixeli, dar se descurcă ok datorită tehnologiei foto încorporate.

Autonomia mi s-a părut bună, cred că este un pic peste ceea ce obțin modelele Android comparabile. Este un acumulator de 3.000 mAh, mie mi-a rezistat peste zi, dar este la fel de adevărat că pe Windows nu există jocurile mele de pe Android sau iOS, care îmi consumă baterie la fiecare flagship testat (na, trebuie să văd pe care merg mai bine jocurile mele favorite!).

Lumia 640XL mi-a demonstrat mie că Microsoft a făcut o alegere bună intrând pe nișa terminalelor accesibile, unde era nevoie de modele care să fie de calitate foarte bună. Practic acum un flagship Microsoft se va vinde mai bine, lumea având încredere că se poate baza pe un astfel de model. Zilele trecute citeam că vor lansa Windows 10 Mobile împreună cu un terminal de top. Sper să se adeverească zvonul.

Dacă nu vă plac terminalele smartphone mai mari, sunt convins că și Lumia 640 este o alegere foarte bună (și ieftină).

Concluzii

Lumia 640XL este un smartphone excelent de nivel mediu, cu preț bun, iar versiunea dual-SIM e și mai accesibilă. Dacă sunteți pasionați de zona asta, este o alegere foarte bună. Modelul single-SIM este o alegere bună pentru zona phablet. Ecran bun, puere de procesare medie, un OS rapid și cameră foto excelentă, autonomie bună. Recomand!

Galerie foto