Orange Hiro este a doua surpriză plăcută pe care mi-o face anul acesta Alcatel (ba chiar aș putea zice că e a treia). Nu mai auzisem demult de brandul ex-francez și actualmente chinezesc (TCL Mobile). Dar în primăvară am văzut două modele interesante la Mobile World. Apoi, am avut ocazia să testez Alcatel Idol X, un super-smartphone despre care o să scriu curând. Acum m-am jucat cu Orange Hiro – care este un Idol Mini adaptat pentru operator. Surpriză plăcută! Arată excelent, se mișcă bine, are servicii interesante și autonomie mare. Dacă vă doriți un model Android buget, este timpul pentru un Hiro.

Orange Hiro
Orange Hiro

Pro și contra Orange Hiro

Atenție este Hiro din japoneză și Hero din limba engleză, deși ar suna oarecum similar.

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea, mult peste alte produse accesibile;
– lipsa oricărui bug din interfață;
– autonomie relativ bună;
– preț excelent fără abonament (125 de euro);
– preț și mai bun cu abonament;

Rămân de discutat:
– este doar pentru clienții Orange;
– 512 MB de RAM;

Orange Hiro – dotări tehnice

Abia anunțat în oferta Orange, Hiro s-a remarcat în special datorită numelui. Are un display de 4,3 inch cu rezoluție de bază 854×480 pixeli, un IPS cu densitate de 228 ppi acoperit cu proecție anti-amprente, procesorul este ARM Corex A7, dual-core la 1,3 GHz, 512 MB de RAM, 4GB de memorie internă (2GB utilizabili + slot de carduri), cameră foto de 5 megapixeli, baterie de 1.700 mAh. Terminalul are tehnologie 3G+, WiFi, Bluetooth, GPS, cam tot ce vrei.

Are toate dotările unui telefon buget, dar cu toate acestea costă mai puțin decât modelele sub brand local și oferă o experiență decentă. Terminalul vine cu Android 4.2, se mișcă mai bine decât modele similare testate de mine care aveau Jelly Bean 4.0. Pachetul său include handsfree, chiar dacă nu scrie pe site despre asta.

Experiența în utilizare

Din toate modelele smartphone ieftine testate anul acesta, Alcatel/TCL oferă un design și finisaje comparabile cu marile branduri. Telefonul nu doar că arată bine, dar stă bine în mână și este ușor, are un aspect general foarte bun. Mi s-a părut bună autonomia, așa că am căutat pe net și am văzut că sunt mai multe aprecieri pozitive la acest capitol. Eu nu am avut de data asta SIM Orange pentru a utiliza terminalul la întreaga capacitate. Totuși am rulat mai multe teste benchmark și am văzut că are un consum de energie mediu, sub smartphone-urile de top. E drept, asta se datorează și combinației de hardware aleasă. Surprinzător, nu am avut problemele cu memoria RAM pe care le-am experimentat la alte modele buget. Nu s-a blocat și nu s-a restartat.

Orange Hiro vine la pachet o aplicație de control prin gesturi, promovată de Orange. Mi s-a părut utilă și cred că are viitor, spre deosebire alte funcții promovate de marii jucători. De exemplu, dacă desenezi cu degetul pe ecran un pătrat, pornește automat camera foto. Dacă desenezi o inimă, poți suna persoana iubită. Nu sunt cele mai rapide sau cele mai precise gesturi, dar funcționează de fiecare dată, spre deosebire alte asemenea inițiative.

Terminalul are player de muzică cu o tehnologie bună și setări audio bune. De asemenea, vine la pachet cu aplicații Orange.

Concluzii

Orange Hiro este un terminal buget foarte bun pentru clienții operatorului, care vor un Android utilizabil fără să plătească foarte mult. Un dispozitiv comparabil este HTC Desire 300 care costă 900 de lei în România. La nivelul său de preț, adică 525 lei, găsești fie branduri locale, cu experiențe slabe de utilizare, fie modele Galaxy vechi, precum Galaxy Ace, are are procesor la 800 Mhz single-core sau Xperia Tipo, cu dotări similare. Modele care vin cu Android 2.2 sau 2.3 cu o utilizare jalnică și practic dați banii degeaba pe ele. Cu alte cuvinte, Hiro este o alegere bună pentru utilizatorii Orange.

Galerie foto