Am reușit să testez încă un model Prestigio, MultiPad Ranger 8.0 4G, o tabletă Android bine dotată, accesibilă, care aduce în plus un modem 4G prin care puteți beneficia de cel mai rapid Internet mobil disponibil în România la ora actuală. Este bine realizată și are în cutie husa de protecție.

Prestigio MultiPad Ranger 8.0
Prestigio MultiPad Ranger 8.0

Pro și contra MultiPad Ranger 8.0 4G

Aspecte pozitive care trebuie luate în calcul:

– arată și se mișcă ok;
– procesor Qualcomm performant;
– modem 3G/4G integrat;
– Android 4.3;
– aplicații utile, jocuri;

Rămân de discutat:

– dacă mai pui niște bani poți lua modele mai performante;
– putea fi mai slim, ecranul putea fi mai bun;

Experiența în utilizare

Sunt mulți analiști care consideră că în acest moment diagonala perfectă pentru tableta personală, iar mulți folosesc pentru Internet cartele de date mobile, de aceea tabletele cu modem 3G sau 4G integrat sunt foarte căutate. Din acest punct de vedere Prestigio MultiPad Ranger 8.0 4G răspunde foarte bine cerințelor pieței.

Tableta are un procesor quad-core, Qualcomm MSM8926, un ARM Cortex A7 la 1,2 GHz, împreună cu 1 GB de RAM, 8GB pentru stocare internă, plus slot de carduri. Acceleratorul grafic este Adreno 305, iar camera foto de pe spate este de 5 megapixeli. Dispune de Bluetooth, WiFi, microUSB, GPS, difuzoare stereo, radio FM și multe altele. Bateria este de 4.300 mAh, destul de mare pentru o astfel de tabletă. Ecranul de 8 inch are o rezoluție de 1024×768 pixeli, tehonologie IPS, se vede destul de bine. Puteți vedea în galeria foto poze cu imagini, se văd excelent, fără probleme. Formatul este 4:3 ca la modelele de top ale competiției.

Pentru că are slot de SIM integrat poate fi folosită și pentru apeluri de voce, deci poate înlocui un telefon oricând este nevoie. Ceea ce mi se pare foarte util mai ales când rămâi fără baterie la smartphone, ești pe drum și nu poți ajunge unde vrei la timp. Sau nu poți deloc…

Qualcomm MSM8926 este o ediție specială a procesorului Snapdragon 400, care integrează și tehnologia 3G/4G. Nu este cel mai performant de pe piață, este mai degrabă un model economic, care oferă autonomie foarte mare. Qualcomm Adreno 305 este o soluție grafică care bate ultra-mediatizatul Mali-400MP, procesorul grafic este a 450MHz. Suportă DirectX 9.0 și este realizat pe 28 de nanometri.

Tabletele Prestigio au un launcher simplu, practic sunt mici modificări grafice și includ de asemenea multe aplicații gratuite. Am testat de exemplu Navitel Navigator, aplicația GPS care m-a codus prin Serbia și Muntenegru fără nicio eroare. Acum văd că oferă de asemenea Hills of Glory, un joc video dezvoltat în România, precum și alte aplicații utile. Să nu zic că Prestigio oferă stocare în cloud de 200GB pentru fiecare client. Din câte spun ei pe site valoarea aplicațiilor premium care sunt oferite gratuit este de circa 70 de euro. De asemenea, Prestigio are o librărie de cărți digitale cu sute de mii de titluri, sunt destule și în limba română, foarte multe în engleză.

Tableta este ok și nu am avut nicio problemă cu ea, nu a dat erori și nu am întâlnit ceva care să nu meargă. Autonomia mi s-a părut bună, poți lucra ore în șir. Este un dispozitiv compact și ușor, care cântărește 330 de grame. Dacă îți cumperi o tastatură Bluetooth ai la îndemână un dispozitiv portabil foarte bun pentru luat la drum. Altfel poți atașa căști Bluetooth pentru muzică, jocuri și filme. Sau cu fir dacă vreți.

Prestigio MultiPad Ranger 8.0 4G este o tabletă numai bună de urmărit de Black Friday, mai sunt doar două zile 🙂

Detalii tehnice importante

Procesor: quad-core 1,2 Ghz, Qualcomm MSM8926 ARM Cortex A7
Accelerator grafic: Adreno 305 la 450MHz
Memorie: 1GB RAM
Stocare: 8GB + slot de carduri
Display: 8.0″, 1024×768 pixeli, IPS LCD
Rețea: 3G, 4G, HSPA+, LTE
Tehnologii: Micro USB 2.0, Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0 LE
Camera foto: 5 megapixeli + 2 megapixeli frontală
OS: Android 4.3 (Jelly Bean)
Baterie: 4300 mAh

Concluzii

Prestigio MultiPad Ranger 8.0 4G este o tabletă echilibrată, accesibilă printre modelele care au integrat un modem 4G, pentru internet mobil de mare viteză. Are o autonomie foarte bună și experiența cu ea este destul de bună. Pentru jocuri, pentru Internet – email, browsing și aplicații social media – este o tabletă foarte bună.

Galerie foto