Am testat Qnap TS-431, unul dintre serverele de rețea (NAS – network attached storage), care îți permite să îți creezi propriul tău cloud, perfect securizat, acum și la un preț de invidiat. Util pentru companiile mici și medii, pentru artiștii digitali care călătoresc des sau pentru pasionații de muzică și filme care au colecții digitale acasă și vor să le acceseze online oriunde în lume.
Pro și contra Qnap TS-431
Mi-a plăcut foarte mult:
– sistemul compact și care arată bine;
– performanțe bune la acest nivel de preț;
– opțiuni de stocare multiple;
– soluții și aplicații diverse;
– conectivitate diversă – 2 mufe Gigabit Ethernet, 3 USB 3.0, 4 sertare de HDD, SATA III cu 6Gbps;
– preț foarte bun;
Rămâne de discutat:
– instalarea ar putea fi mai lejeră;
– conectare HDMI sau VGA pentru monitor/televizor;
– memoria RAM e limitată;
Experiența cu Qnap TS-431
Am mai testat eu modele Qnap și v-am scris despre funcțiile lor și despre securitatea oferită. Pînă acum toată lumea a apreciat produsele, dar comentatorii susțineau că prețul ar fi principala barieră în calea achiziției unui astfel de sistem. Modelul testat acum costă aproximativ 1.250 de lei și oferă posibilitatea de a găzdui 4 HDD-uri de 6TB (6000 GB). Discurile nu sunt cuprinse în preț, dar puteți folosi și HDD-uri proprii, de la sisteme mai vechi. Avantajele Qnap sunt multiple: controlul web este ușor și intuitiv, nu trebuie să urmezi un curs pentru a folosi dispozitivul, au aplicații speciale pentru smartphone prin care poți accesa atât datele stocate, dar poți să și controlezi dispozitivul de la distanță.
Suportă HDD-uri de 3,5 inch și SSD-uri de 2,5inch și se pot schimba din mers, fără să oprești serverul. Dispozitivul utilizează un procesor Freescale dual-core la 1,2GHz (ARM Cortex-A9) și are 512 MB de RAM. Totuși, n-am avut nicio problemă de acces sau de redare a fișierelor. Cred că au ales AMR pentru că oferă putere de procesare dar și consum semnificativ redus. Iar cum NAS-ul este un dispozitiv mereu pornit și mereu activ, ai nevoie de soluții pentru a reduce acest consum de energie.
Qnap TS-431 are evident mufă LAN, trei mufe USB 3.0 pentru conexiuni suplimentare și una eSATA. Cutia este suficient de mică pentru a sta pe birou (arată foarte bine), fiind totuși mai mare decât un router sau un decodor TV. Cam așa:
Contrar așeteptărilor, sistemul a fost ușor de conectat și de instalat. Procedura nu este însă intuitivă, dar găsiți pe site-ul lor pașii de urmat. Întâi conectezi dispozitivul la Internet prin cablu, apoi intri pe site-ul lor și selectezi modelul pentru a instala cel mai recent firmware. Din interfața web nu am reușit să setez sistemul, așa că am instalat Qfinder. Cu aplicația asta setarea a fost floare la ureche și totul a pornit ok.
Poți controla totul și din aplicațiile de mobil, dar aș vrea să notez și aici un aspect: au realizat câte o aplicație pentru fiecare conținut în parte, de exemplu QMusic e doar pentru muzică, Qfile este pentru transfer de fișiere, Qmanager gestionează dispozitivul și așa mai departe. Un univers al aplicațiilor, când practic puteau realiza o interfață în care să ai acces la totul. O aplicație, toate opțiunile la un loc. Chestia e probabil de stabilitate și fiabilitate, poți face un folder în care pui toate aplicațiile Q și ai rezolvat.
Concluzii
Qnap TS-431 este un NAS accesibil care oferă foarte multe funcții care altfel costă destul de mult. E drept, nu este pentru oricine și doar dacă ești pasionat de online poți aprecia la adevărata valoare soluțiile Qnap. Brandul este foarte apreciat la noi, dar toată lumea considera produsele scumpe. Așa că acest model vine să răspundă și acestei probleme, demonstrând că pot exista și produse foarte bune accesibile.
Fain portret ai … ups ai ascuns-o!
 
E demult. A rămas pe birou 😉
 
Nu inteleg problema, ori qnap este de cacao ori camerele, Axis P1427le 800 euro si vede ca naiba