Am testat Realme C61 și este un telefon ieftin care se descurcă ok. Are autonomia peste medie, la ora actuală cam depășesc rivalii în testul de baterie. Design-ul este ok, este protejat la apă și praf. Camerele foto sunt ok, reușesc imagini bune. Dar procesorul este destul de vechi, iar ecranul destul de slab. Prețul de lansare este echilibrat, dar găsești telefoane mai dotate la acest nivel.
Sumarul articolului:
Pro și contra Realme C61
Avantaje:
- design plăcut;
- autonomie peste medie;
- slot de carduri și mufă de căști;
- rezistă la apă/praf;
- preț bun;
Dezavantaje:
- procesor destul de lent;
- ecran 720p;
- nu are încărcător în cutie;
Detalii tehnice Realme C61
Ecran: 6.74 inch, IPS LCD, 1600×720 px, 90Hz, 560 nits
Procesor: Unisoc Tiger T612 (12 nm)
GPU: Mali-G57
Memorie: 6 / 8 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB
Camere foto: 50 + 0.08 megapixeli
Selfie: 5 megapixeli
Dimensiuni: 167.3 x 76.7 x 7.8 mm
Greutate: 188 g
Baterie: 5000 mAh + 15W
OS: Android 14, Realme UI
Tehnologii: Wi-FI ac, Bluetooth 5.0, USB Type-C, microSDXC, 3.5 mm jack, IP54
Preț: de la 680 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Am testat multe telefoane Realme și sunt două concluzii clare. Stau bine pe camerele foto, fără să colaboreze cu vreun brand foto. Imaginile ies clare, culorile bune, fără aberații cromatice sau pixelări inutile. Iar Realme devin campioni la autonomie, în medie cu 4-5 ore peste modelele rivalilor de același nivel.
Realme C61 este un dispozitiv de bază. Nu vă faceți vise că are vreo performanță specială sau vreun atu special. Este însă un model ieftin care arată bine. Este protejat la apă și praf cu rating IP54. Spre deosebire de alte terminale “buget” are procesor care are și nuclee de putere. Dar este un model mai vechi, făcut pe 12 nanometri, cu tehnologii mai vechi. Cele două nuclee mari sunt ARM Cortex-A75, cam patru generații în urmă.
Modelul testat are 6GB de RAM și 128GB de stocare. Există și variante mai bune, inclusiv cea de top cu 12GB RAM și 256GB de stocare. La acest procesor nu prea contează cât RAM pui la bătaie. Dar e mai bine să ai 8 în loc de cei 6GB de bază.
Camerele foto sunt ok. Cea de 50 de megapixeli se descurcă bine, imagini curate, chiar și pe lumină slabă. Face și un pic de zoom, dar fără o calitate extraordinară. Imaginile până la 10x sunt utilizabile totuși. Camera de selfie este relativ slabă, dar tot am făcut imagini ok.
Bateria de 5.000 ține bine. Ar fi mers o încărcare mai rapidă. Acuma 15W este una dintre cele mai slabe tehnologii de încărcare. Realme a lansat și un model ceva mai bun, C63, care se încarcă cu 45W. Este ceva mai bine, un pic peste rivali la acest nivel. Dar sigur, C63 este mai scump.
Ecranul rămân destul de slab. Un IPS LCD cu rezoluție 720p. Luminozitatea maximă este 560 de nits, cam slab pentru 2024. Ar fi mers măcar vreo 800-900 la un telefon de buget.
La acest nivel de preț sunt multe telefoane bine dotate și mai interesante. Un prim exemplu ar fi Galaxy A05. Campionul ar fi un Poco M5, care nu îl bate doar la preț, ci și la ecran, procesor, camere foto și viteza de încărcare.
Teste benchmark
Am făcut pe acest model aproape toate testele obișnuite. Este clar că nu are nevoie de teste de gaming, nu este vreun dispozitiv pentru jocuri. Autonomia în schimb este peste medie. A ieșit aproape 19 ore fără să fac vreo setare specială, așa cum a venit în cutie. Apoi am redus rata de refresh și luminozitatea, iar autonomia s-a dus la aproape 22 de ore. Un rezultat foarte bun. Pe vremuri mai erau modele Nokia sau Motorola care țineau atâta. Dar ultimele ediții nu au mai avut autonomie specială.
Vedeți mai jos teste realizate și cifrele obținute.
Camere foto
Camera foto principală de 50 de megapixeli are un senzor ok. Nu este Sony, ca la alte modele Realme. Dacă aveți un pic de buget și vă plac fotografiile, un model Realme cu senzor Sony scoate poze mai bune decât 80% din telefoanele rivale. Nu știu să fi făcut vreo tehnologie specială pentru fotografie. Probabil aplicația de cameră integrată în Android este adaptată bine la senzorii Sony. Oricum, rezultatele au fost foarte bune.
Vedeți mai jos imagini făcute cu el. Doar să țineți cont că aici sunt micșorate și comprimate ca să le pot urca pe blog.
Accesorii
Deoarece a dispărut încărcătorul din cutie, vă recomand să cumpărați un încărcător de 15W. Au în continuare o husă în pachet și un cablu USB-C. Probabil ar fi recomandabil să luați vreun cablu suplimentar dacă nu aveți. Puteți folosi cu acest telefon căști cu fir pe mufa de 3.5 mm jack.
Concluzii
Realme C61 este un model entry-level, care este destul de dotat, arată bine, se descurcă în aproape orice situație. Desigur, nu este vreun telefon performant, așa că nu se descurcă prea bine în jocuri. Dar se descurcă la autonomie. Face poze destul de bune. Arată destul de bine și este ferit de apă și praf. Pe scurt, este o achiziție care merită. Mai ales pentru copil sau pentru cei mai în vârstă. Poate fi luat direct de pe eMAG.